В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"

Референдум дали бракът е само съюзът между мъж и жена
Обновена: 6 окт 2018 18:13 | 6 окт 2018 13:45, Петя Славова
121
В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"
Снимка: архив, Булфото

"Защити семейството и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже!" Този надпис "красеше" фасадата на една сграда в Тимишоара. Беше отстранен едва след няколко дни, след като лично кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е крайно нагорещена - в семействата, сред приятели и по работните места оживено се обсъжда темата за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласуват на референдум дали в Конституцията на страната да бъде изрично записано, че брак е само съюзът между мъж и жена. В момента основният закон използва неутралното понятие "съпрузи", пише Дойче веле.

"Заплаха за цялото общество"

От 2015 насам различни консервативни и религиозни групи, обединени в т.нар. "Коалиция за семейството"", събраха 3 милиона подписа, за да накарат политиката да внесе тази промяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я одобриха с ясно мнозинство, включително и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за спасение на Румъния (USR) гласуваха против.

В Гражданския кодекс на Румъния и сега се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Но това не било достатъчно, защото законите в Румъния се променяли твърде лесно. Съвсем друго щяло да бъде, ако въпросният текст бъде записан и в Конституцията, смята румънският музикант и преводач Паул Григориу, поддръжник на "Коалиция за семейството".

Григориу твърди, че нямал нищо против хомосексуалните: "Всеки да прави каквото си иска в личния си живот и в собствената си спалня. Но онова, което държавата признава за брачен съюз, е нещо съвсем различно", казва той и добавя, че легализирането на еднополовите бракове щяло "да застраши цялото общество" и в крайна сметка да даде зелена светлина за осиновяването на деца от еднополови двойки. "Мъжът и жената са равни, но не са идентични, а едно дете се нуждае и от двата вида влияние, за да развие психическо равновесие", смята Григориу. Поради това той е твърдо против осиновяванията на деца от еднополови двойки.

"Вълна от омраза"

Влад Виски, активист на румънската ЛГБТ-общност, е силно притеснен от факта, че в навечерието на референдума в Румъния се надига "вълна от омраза" срещу гейовете и лесбийките. В страната постоянно се говори за някакви хомосексуални хора, които щели да отнемат на румънците собствените им деца.

Виски е директор на букурещката организация "Мозаик", която призовава към бойкот на референдума и агитира под мотото: "Любовта не се поддава на гласуване. Остани си вкъщи на 6 и 7 октомври!". Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден.

От другата страна на барикадите е Румънската православна църква, която призовава верующите да се включат в референдума и да гласуват с "да", за да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

"Антизападен манифест"

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно осъдения Ливиу Драгня, смятат, че референдумът е просто маневра за отвличане на вниманието от проблемите в правосъдието и от насилието на органите на реда срещу демонстранти.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда дори нещо още по-голямо: "Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който управлява Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени трябва да се търсят в старата партийна номенклатура, сега се чувства унизен от Брюксел", казва експертът. По неговите думи, към този елит спадат и редица политици, които имат сериозни проблеми с правосъдието. И именно поради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за амнистия. ЕС обаче им пречи, при това в много по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

"Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от ЕС и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия", казва румънският експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
11
 
18
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Няма да позволим шепа деградирали отре-пки да определят начина ни на живот Които не желае да се съобразява с вековните човешки правила да се омита към евроатлантическите държави там вече са приели за норма на поведение содомията зоофилията джендъризма и всичко което прави човекът на ***
62
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
граждански брак не носи нищо на един мъж, това не му гарантира че жената ще му принадлежи. тя може да се разведе абсолютно винаги и да вземе децата като задължи да изплаща издръжка без да има глас за какво ще се харчат парите, тя бяга от своята част от уговорката която е да дава домашен уют и секс на мъжа си.
61
1
 
5
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До злоби ДА ДА КАКТО КАЖЕШ :D ТОВА Е КАТО ПЛОЧАТА НА КОЯТО ПИШЕ, ЧЕ СМЕ ПОЧИТАЛИ ТАНГРА ПО ВРЕМЕТО НА О-МУРТАГ АМА ПЛОЧАТА ИМА САМО ЕДНО "Т" И НАКРАЯ "РА" А МОЖЕ И ДА Е "ТА" И В СРЕДАТА Е ЗАЛИЧЕНО ОТ КАМЪКА!!С ДВЕ ДУМИ ПРЕВОДИ МНОГО :D
60
15
 
4
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
В МОМЕНТА ЧЕТА ДЖЕНДЪРСКИ МАТЕРИАЛ В НЕТА НЯКОЙ МНОГО СЕ Е ПОСТАРАЛ ДА НАМЕРИ ТЕКСТОВЕТЕ В БИБЛИЯТА В ПОДКРЕПА НА ГЕЙОВЕТЕ :DЕВАНГЕЛИЕ НА МАТЕЙ:"От Евангелието на Матей разбираме, че повечето хора са създадени за хетеросексуален брак, но, за разлика от много съвременни християни, Исус не смята този брак за единствения достоен начин на живот. Той признава, че някои човешки същества са създадени от Бог, за да следват по-необичаен път. Някои са евнуси по рождение - създадени от Господ така."
59
2
 
17
 
! Отговори
anonim преди 5 години
Bravo na rumanzite!
58
3
 
4
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
До джендъраТи изобщо знаеш ли какво означава сkoпец?
57
4
 
34
 
! Отговори
Край преди 5 години
А сега вижте рекламата на Кока кола с Михаела Филева в асансьора дето си правят селфита с откровено сбъркан хормонално младеж. Джендеризма ни го пробутват от всякъде.
56
16
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До До не споря с глупакНЕМА ТИ МИНЕ НОМЕРА ПУТИНОФИЛЧЕ :D ЕВАНГЕЛИЕ НА МАТЕЙ!'''''''''''''Защото има скопци, които така са родени от утробата на майка си; има пък скопци, които са били скопени от човеци; а има и скопци, които сами себе си са скопили заради небесното царство. Който може да приеме това, нека приеме. (Матей, 19:11-12).'''''''''''''''ПРЕВОДА Е: Бог е създал хомосексуалните точно такива, каквито са!
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано, ако съм ги изоставил детето, все ми е тая, кой ще го осиновява. Това така и така е негодни, да ми се нарича син.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо конструкцията "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена..." по правилно е да се запише "Забранява се брак между един и същи пол" и да си остане досегашната редакция за брак. Защото точно това е целта на радетелите за промяната да се ограничат правата на обратните.
53
4
 
27
 
! Отговори
До не споря с глупак преди 5 години
Къде в Библията се толерира хомосексуализма бе кре...н?????Цитирай стих от Светото писание където това е записано!Тъкмо обратното, в Библията точно е написано, че хомосексуализма е Грях, имено поради тази причина ЛГТБ-то ненавижда всички религии - и Християнството, и Исляма, и Юдаизма и дори Будизма!!!Не бъркай Духовноста с Институцията, разликата между тях е огромна, подобно на Деня и Ноща!
52
9
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До не споря с глупакМНОГО ДОБЪР ДОВОД! ВЪЗМОЖНО Е И ПЪРВАТА БИБЛИЯ СЪСТАВЕНА ОТ МОНАСИ В ГЪРЦИЯ ДА Е БИЛА ИЗБИРАТЕЛНА ДА СА ТУРИЛИ ТОВА КОЕТО ИМ Е БИЛО УГОДНО И ДА СА ЛЕГАЛИЗИРАЛИ ГЕЙ ВРЪЗКИТЕ! КОЙ ГИ ЗНАЕ ЦЕЛИЯ МАНАСТИР КАКВИ СА ГИ ВЪРШЕЛИ КАТО НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕДНА ЖЕНА :DАЗ МОГА ДА БЪДА ПОБЕДЕН САМО СЪС ДОВОДИ С ИЗМИСЛИЦИ НЕ СТАВА :DСЕГА МИ ОСТАНА САМО ЕВАНГЕЛИЕТО НА МАТЕЙ (19:12) НО ТАМ САМИЯ ХРИСТОС КАЗВА ЗА ГЕЙОВЕТЕ , ЧЕ БОГ ТАКИВА ГИ Е СЪЗДАЛ !ЗНАЧИ НИЕ СМЕ ДЕЛО НА БОГА :D ЙЕС :D
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам на кого какви права ще гарантира една такава клауза от конституцията. Дори и да не са бракувани щото им е забранено от конституцията какъв е проблема да станат самотни родители или пък да осиновят самостоятелно дете един гей или една лезбийка и тогава цялата тази конституционна разпоредба отива в канализацията. Дано в България не стигаме до такива малоумия.
50
8
 
4
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е СЪЗДАДЕНА 165 ГОДИНА ОТ АВИТОХОЛ! БИЛИ СМЕ ХРИСТИЯНИ ОЩЕ ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА! НИКЪДЕ НЕ Е НАПИСАНО, ЧЕ СМЕ ПОЧИТАЛИ ТАНГРА ИЛИ ТАНГРИ ТОВА Е ИЗМИСЛИЦА!НО НЕ СМЕЯТ ДА ГО ОБЯВЯТ ЩОТО ТРЯБВА ДА СРИНАТ ЕДИН КУП ПАМЕТНИЦИ И ДА ПРЕНАПИШАТ ИСТОРИЯТА НИ НАНОВО!ПЪЛНО Е С ЛЪЖИ И В НАШАТА ИСТОРИЯ И В ТАЗИ НА МАКЕДОНИЯ А ПЪК КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕ ВЪВ СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ НЕ Е ИСТИНА!!ХРИСТОС ЛИ КАЗА, ЧЕ СВЕТА Е СЪЗДАДЕН ЗА 7 ДНИ ААААААА! АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА НА НЯКОЙ ЛУД ПАПА !!
49
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"Вероятно това е лозунг от антигей и антилезбийската кампания в Румъния. Но той е толкова противоречив че ще е по-добре да не го употребяват. Какъв родител си ти щом ще изоставиш детето си с такава лекота, а след това ще имаш едни огромни притеснения че някаква лезбийска или гей двойка ще го осинови. Пълно малоумие всичко това което се преекспонира насилствено от Москва.
48
4
 
7
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
АЗ ЩЕ СИ ЧЕТА ОРИГИНАЛНАТА ПЪРВА БИБЛИЯ ОТ 330-ТА ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА И ЕВАНГЕЛИЕТО НА МАТЕЙ УЧЕНИК И АПОСТОЛ НА ХРИСТОС !!А ВИЕ СИ ЧЕТЕТЕ ЛУЦИФЕРИАНГЕЛИЕТО НА ЮДА И УЧЕНИКА МУ ПАВЕЛ ЕВРЕЙНА И КАТОЛИЧЕСКАТА И ПРАВОСЛАВНА БИБЛИЯ СЕКТАНТСКИ СЪСТАВЕНИ ДА СЛУЖАТ НЕ НА БОГА НА НА ЦЪРКВАТА !!КОРАНА Е ПИСАН НЕ ОТ ПРОРОКА МОХАМЕД ИЛИ НЕГОВ УЧЕНИК А ОТ ПЪРВИЯ ХАЛИФ АБУ БАКАР БЕЗ НИТО ЕДНО ПИСМЕНО СЛОВО ОТ ПРОРОКА МОХАМЕД И ЗАТОВА ИМА ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ ВЪТРЕ СЪЧИНЕНИ КАКТО МУ Е БИЛО УГОДНО НА АБУ БАКАР!
47
2
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До менте религияСАТАНИСТИ СА ТИЯ ДЕТО ВЯРВАТ НА ПРАВОСЛАВНАТА И КАТОЛИЧЕСКАТА БИБЛРИЯ СЕКТАНТСКИ !! ДОКАЗАНО Е, ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СЕ СЪСТОИ ОТ ЕВРЕЙ УЖ ПИШЕЩИ СЕ СА УЧЕНИЦИ НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС С ЦЕЛ ДА ПОДКОПАЯТ ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ!!НО ТОВА АКО ГО ОБЯВЯТ , ПАПАТА И ПАТРИАРХА, ЧЕ БИБЛИЯТА ИМ Е ПОЛОВИНАТА МЕНТЕ ЩЕ ИМ СЕ СРИНЕ ВСИЧКО!!!--------------------ХРИСТОС Е БИЛ МНОГО ДОБЪР ЧОВЕК ПРАВЕЩ ДОБРО А НЕ ЗЛОБЕН ПУТНИНОФИЛ ТОВА ДА ВИ Е ЯСНО :D
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бог да ви благословиТи пък си изостанал с 300 години. Според теб гийовете се правят такива от други гейове. Пълен глyпак.
45
3
 
3
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До доктринаВЗЕМИ СЕ ОБРАЗОВАЙ И ВИЖ ОТКОГА ИМА ПАПИТЕ НЕКАДЪРНИКО ОЩЕ ОТ 1-ВИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА!!!!ИМА ИНТЕРНЕТ И ТАКИВА НЕВЕЖИ КАТО ТЕБЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ СЛУГИ НА ЛУЦИФЕР!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80%Никой не реве да се бракува. Само русофилските партии и сподвижници постоянно чоплят тоя въпрос с повод и без повод за да рушат ЕС.