В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"

Референдум дали бракът е само съюзът между мъж и жена
Обновена: 6 окт 2018 18:13 | 6 окт 2018 13:45, Петя Славова
121
В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"
Снимка: архив, Булфото

"Защити семейството и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже!" Този надпис "красеше" фасадата на една сграда в Тимишоара. Беше отстранен едва след няколко дни, след като лично кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е крайно нагорещена - в семействата, сред приятели и по работните места оживено се обсъжда темата за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласуват на референдум дали в Конституцията на страната да бъде изрично записано, че брак е само съюзът между мъж и жена. В момента основният закон използва неутралното понятие "съпрузи", пише Дойче веле.

"Заплаха за цялото общество"

От 2015 насам различни консервативни и религиозни групи, обединени в т.нар. "Коалиция за семейството"", събраха 3 милиона подписа, за да накарат политиката да внесе тази промяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я одобриха с ясно мнозинство, включително и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за спасение на Румъния (USR) гласуваха против.

В Гражданския кодекс на Румъния и сега се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Но това не било достатъчно, защото законите в Румъния се променяли твърде лесно. Съвсем друго щяло да бъде, ако въпросният текст бъде записан и в Конституцията, смята румънският музикант и преводач Паул Григориу, поддръжник на "Коалиция за семейството".

Григориу твърди, че нямал нищо против хомосексуалните: "Всеки да прави каквото си иска в личния си живот и в собствената си спалня. Но онова, което държавата признава за брачен съюз, е нещо съвсем различно", казва той и добавя, че легализирането на еднополовите бракове щяло "да застраши цялото общество" и в крайна сметка да даде зелена светлина за осиновяването на деца от еднополови двойки. "Мъжът и жената са равни, но не са идентични, а едно дете се нуждае и от двата вида влияние, за да развие психическо равновесие", смята Григориу. Поради това той е твърдо против осиновяванията на деца от еднополови двойки.

"Вълна от омраза"

Влад Виски, активист на румънската ЛГБТ-общност, е силно притеснен от факта, че в навечерието на референдума в Румъния се надига "вълна от омраза" срещу гейовете и лесбийките. В страната постоянно се говори за някакви хомосексуални хора, които щели да отнемат на румънците собствените им деца.

Виски е директор на букурещката организация "Мозаик", която призовава към бойкот на референдума и агитира под мотото: "Любовта не се поддава на гласуване. Остани си вкъщи на 6 и 7 октомври!". Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден.

От другата страна на барикадите е Румънската православна църква, която призовава верующите да се включат в референдума и да гласуват с "да", за да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

"Антизападен манифест"

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно осъдения Ливиу Драгня, смятат, че референдумът е просто маневра за отвличане на вниманието от проблемите в правосъдието и от насилието на органите на реда срещу демонстранти.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда дори нещо още по-голямо: "Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който управлява Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени трябва да се търсят в старата партийна номенклатура, сега се чувства унизен от Брюксел", казва експертът. По неговите думи, към този елит спадат и редица политици, които имат сериозни проблеми с правосъдието. И именно поради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за амнистия. ЕС обаче им пречи, при това в много по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

"Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от ЕС и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия", казва румънският експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
15
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
До джендърНямам търпение републиканците да ви разкарат от властта в САЩ, а на евроизборите да ви изгоним от Брюксел! Тогава ще ви видя дали НПО активистите ще продължавате да сте толкова нагли!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХомосексуалистЧе какво им е на сурогатните майки?Познавам доста двойки ЖЕНА-МЪЖ, с граждански и църковен брак при това, които след дълги години борба, не успяха сами да си родят дете и прибегнаха до услугите на сурогатна майка.Децата им сега са гледани, обичани. Нормални деца.
21
4
 
7
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ УВЕЛИЧИ ПОПУЛАЦИЯТА С 10%*** В БЪЛГАРИЯ Е МИНИМУМ 20% НЕ СЕ ШЕГУВАМ :DКРИСТИАНО РОНАЛДО ИМА НЯКОЛКО ДЕЦА ОТ СУРОГАТНИ МАЙКИ!АЗ НА ПРОПАГАНДАТА, ЧЕ КРИСТИАНО РОНАЛДО ХАРЕСВА ЖЕНИ НЕ СЕ ВРЪЗВАМ :D
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се бях разочаровал, че авторът е забравил за злия злодей Путин, но в последното изречение, някак срамежливо е успял да си заработи насъщния :-)
19
1
 
6
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До Анонимен 15ТАМАН ЩЯХА ДА ТИ СЕ ВЪРЖАТ АКО НЕ БЕШЕ НАПИСАЛ, ЧЕ ЖЕНАТА БИЛА ВЕЩ В ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ!!! :D
18
0
 
11
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Заглавието за пореден път е силно подвеждащо ...
17
4
 
6
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
До МНЕНИЕКОМУНДЕНЦЕ НА НИЩО ЛИ НЕ ВИ УЧАТ В РУСИЯ!!! БОРИСОВ СМЕНИ ЦЯЛАТА КОНСТИТУЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И БЕЗ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ :D
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХомосексуалистПУТИНИСТЕ! РЕФЕРЕНДУМИТЕ СА ЗА ТОВА ДА СЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА НИЩО ЛИ НЕ ВИ УЧАТ В РУСИЯ!!!!
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрахте ли сега ЗАЩО и КОЯ религия е правоверна!Къде е християнската църква?? В шеста глуха....Там в държавите където има правоверна религия такива джендърски недоразумения НЯМА и няма и да има! Там жените раждат деца и се подчиняват на мъжете си. Семейството е най-висша ценност. Младите се женят рано. Феминизма и джендърите са забранени със закон!Тези държави има нарастващо и младо население. А във НЕправоверните държави населението се топи и застарява все повече! ТОВА СА ФАКТИТЕ!
14
3
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Слава на ДЕДИТЕ ни - Те са записали в Конституцията - Смяна на членовете в Конституцията се прави от ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ .Демек - обикновено народно събрание не може да променя Конституцията на Република България . Умни Депутати е имало Навремето .
13
3
 
19
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 5 години
Джендъре, според българската конституция бракът е съюз между мъж и жена, като е законен само гражданския брак. Няма какво да се гласува!
12
3
 
19
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
ТЕЗИ ПАРАДИ КОИТО СЕ ПРОВЕЖДАТ СЕ ВОДЯТ ОРГАНИЗИРАНИ ПРОТЕСТИ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ!!!НЕКА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ И АКО НАСЕЛЕНИЕТО ГЛАСУВА ПРОТИВ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ГЕЙ ПАРАДИТЕ!!!!ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ЗА ДА СЕ СПРЕ С ПАРАДИТЕ АКО ТАКАВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА!!
11
23
 
4
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
РУМЪНИЯ СЪЩО Е БИВША КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА И РЕЗУЛТАТИТЕ ТАМ НЯМА ДА СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ!!!ОЩЕ ОТ СЕГА КАЗВАМ , ЧЕ ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ДЖЕНДЪРИЯТА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ!!НА КОМУНИСТИТЕ АТЕИСТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА !!!БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ , ЧЕ ЩЕ ОДОБРЯТ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ!!!!!!!!1
10
8
 
23
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР преди 5 години
БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ МНОГО СА ПО-НАПРЕД ОТ НАС!!!ТАМ МНЕНИЕТО НА НАРОДА СЕ ЗАЧИТА!!!ПРОВЕЖДАТ СИ РЕФЕРЕНДУМИ И СЕ СЪОБРАЗЯВАТ СЪС ВОЛЯТА НА НАРОДА!!А ТУК В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ НИ ПИТА ТОЧНО КАТО В РУСИЯ СМЕ!!!
9
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни нитересува нас това нормалните хора.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно и в България ще се приеме закон за осиновяване да деца от хомосексуалисти, това е решено на най-високо ниво. Сега нали има банани в магазните, при свободата и демокрацията всеки е свободен да влезе в магазина и да ги гледа. Гледането на банани върви с осиновяването на деца от хомосексуалисти.
7
2
 
49
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Самия факт че се обсъжда на референдум тази тема е абсурд! Все едно да гласува, убийството лошо ли е? Педофилията грях ли е? В китай и русия не се занимават с глупости, щото там сорос го няма както и цру.
6
3
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Най-справедливите закони за хилядополовите са в Иран!
5
3
 
38
 
! Отговори
Така е демократично преди 5 години
Във Франция излязоха близо два милиона със семействата си в Париж да протестират срещу осиновяването на деца от хомосексуалисти, и полицията ги би с палките и ги пръска с вода от пожарните, и деца имаше с разбити глави, и френския парламент прие закона за осиновяване на деца от хомосексуалисти.
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава..абе, брюксел що не си го слага където му харесва, и да не раздава акъл, който няма ???!!! а гейовете ДА СИ РАЖДАТ гейчета, щом са способни, никой не им пречи, да не пречат и те !