Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
10
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Факт е, че 2/3-ти от българите са на Запад, не на изток! Естествено, че си искаме Европата! Това, че българската мафия краде от еврофондовете и те не стигат до обикновените граждани, също е факт!
177
0
 
21
 
! Отговори
Св преди 5 години
Често влизам тук да чета основно коментарите. Понякога откривам повече истини в тях отколкото в статиите. Ама честно казано досега от всичките тези "проучвания", един не е споменал в коментарите, че и него са го проучвали. А почти всеки ден пише 1000-1500 човека били питани, статистическа извадка. Все пък един от тях е влизал тук. Не споря дали е истина, просто ми е интересно, има ли някой тук от тези 1006 човека ?
176
8
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Иска нашенския да точи от Европата. Стане ли дума нещо да даде, допринесе, тогава става пръв антиевропеец.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ще ги предпочете?Да иде *** ваканция?Или да работи?Или им симпатизира на политиката?:-)))))
174
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че нашенецът ще предпочете ЕС пред Евразия и Куба.
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама няма всичко да ви казвам я
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от край време едни хора, дето са нямали цар и благородници са ги наричали варвари.Още като идват турците по-дълновидните т.е. умните т.е. благородниците емигрират.Кой си може фаща по европата.Следващата вълна е 43та. Баш преди да ни освободят братушките, а после е 90-...Сега не е вълна, а всичко по-читаво що може да се уреди фаща странството.Щото никой не ще да живее сред българи.Е ся... има едни таквиз, дето се напечелят и се връщат, *** дори и те като свършат парите напускат.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами лично според мен България е един много удобен буфер за сигурноста на Европата. Другото е второстепено.При успехите на медицината, която позволява хората да не умират толкоз лесно съвсем скоро ще имаме 3-4 милярдна африка и многолюдна азия.Само че мамбото и екстрите не се развиват и те ще тръгнат да ги търсят в Европа, през България. Добре е да се укрепи границата.Туй бат Бойко го разбира и затуй жъне успехи сред културните европейци, които прегръща.
170
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
В Европа сме от 1 300 години. Няма нужда някой да ни приема в нея.Правете разлика между Европейски съюз и Европа !
169
2
 
9
 
! Отговори
Бял работодател преди 5 години
Европата иска българите (работни ръце) и не притеснена за България и бъдещето и.
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито имам място, желание, а и публика да развия тез ...ъъъ... тезиси.В България няма благородници. Няма лидери. Няма семейства, които да дават качествени личности векове.Що е така май всички знаем.Сегашните лидери и национално отговорни благородници са Бойко, Корнелия, а па представител на нац. Бизнес е Бенчо .Представлява ни Президенто.Това е представителна извадка от Бг народ който виждат отвън.Това са хора, които не знаят езици, а образованието им ..., за интелекта не отварям дума
167
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените *** са притеснени че никой не им иска тъпaта русия.
166
0
 
4
 
! Отговори
До 169 преди 5 години
Ние влезнахме в ЕС на 03.01 2007!!!!
165
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам два апартемента в Берлин и къща в околностите на Кьолн, като собсвеник не ми трябва германско граждансвто, мога да си стоя в Германия и да живея от наеми колкото си искам дори и България да не е член на ЕС.
164
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не са руските туристи които които Путин държи затворени в Русия да не емигрират в ЕС много българи щяха да гладуват.
163
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИДОБРЕ , ЧЕ ПРИ СОЦА НА ТОШО ИМАШЕ ГРАНИЦИ С БИДЛИВА ТЕЛ И КУЧЕТА , ПО КОЯТО УБИВАХА НА МЯСТО , АКО ИСКАШ ДА Я ПРЕМИНЕШ!Това не е точно така. И сега стрелят по границата, дори наскоро застреляха граничарите един турски бракониер. И днес дори в САЩ стелят на границата. А при бай Тошо Запада не пускаше българи, ако давахе визи това бяха на предатели готови да работят в някоя от радиостанциите, затова имаше изходни визи. Ни и мног хора излизаха на запад легално през КПП.
162
2
 
17
 
! Отговори
it depends преди 5 години
Зависи, къде е проведено изследването. Ако е в министерствата или в централата на ГЕРБ, то 99 ,99 % ще са за оставане в ЕС. Защото благодарение на ЕС, получават двойни заплати, през месец са на разходка (ненужна и безплодна командировка за отчитане на присъствие) в държави от ЕС, ялови празнодумни срещи и конференции из български курорти, допълнителни бонуси... Но ако питат пенсионерите, бедните работещи, обезлюдените села без болници и училища, без транспорт... доста по-друг ще е резултатът...
161
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Аз взех германско гражданство, така че България спокойно може да напуска ЕС и да се присъединява към Русия. :)
160
9
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ДОБРЕ , ЧЕ ПРИ СОЦА НА ТОШО ИМАШЕ ГРАНИЦИ С БИДЛИВА ТЕЛ И КУЧЕТА , ПО КОЯТО УБИВАХА НА МЯСТО , АКО ИСКАШ ДА Я ПРЕМИНЕШ!АКО Я НЯМАШЕ---ДО СЕГА И БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Я ИМА!ВСИЧКИ БЪЛГАРИ--ЩЯХА ДА ИЗБЯГАТ ОТ ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ "СОЦ-КОНЦ-ЛАГЕР" ЗА ДА СЕ СПАСЯТ ОТ "РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ"--ИСТИНСКО РОБСТВО!!!!
159
5
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Като българин искам една много важна реформа от ЕС и обещавам да го обичам,просто да се разформирова това е:)