Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Направо така се изстреляхме в космоса с ЕС, че никой не остана на земята ни. Подобни като нас не един, но при тях е в по-лек вариант. Докато се усетите, ще спе помощен персонал в ЕС и ще питате Де е България, ама нея няма да я има вече, а аз ще ви отговоря - за какво ви е, вие сте свободни, пътувайте и живейте по света.
137
3
 
3
 
! Отговори
До147 преди 5 години
Той поста си е там-я прочети,да видим КЪДЕ ПИШЕ,ЧЕ ЕВРОПА ПРЕЧИ НА ИТАЛИЯ!ПФУУ,АМАН ОТ ***!
136
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
146 ЕС работи. Дори в кризата България вдигаше БВП. Качили сме 35 милиарда за няколко години. Да не говорим ,че преди 5 г бяхме на 240 минимална ,а сега става 560. Проблема е ,че кадрите на БКП са работодатели и те печелят ,а не дават заплати. И българите затова се възползват и занимават, вместо да направят нещо. И си прав,че останалите обвиняват ЕС. Защо никой не знае, но пространството е залято с русофилски измислици и доста хора вярват. А ЕС няма механизъм да определя заплата в страна членка.
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как точно Италия си отстоява националните интереси никой не знае? Пред кой? Извънземните? Щото поста беше ,че Европа им пречила, пък сега не им пречи. Общо взето нещо да се напише, без никаква стойност.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа като икономически съюз е добре за развиване на икономика и вдигане на БВП.Неслучйно който влезе и се изстрелва в космоса. Та като такъв съюз - Ес работи и в България. Друг е въпросът ,че българинът не смее да си поиска заплата на ниво и по-лесното е да хване за готово наредена държава. А оставащите тук , които номенклатурата мачка пък плюят ЕС понеже не смеят нещо да направят. А ЕС има вина колкото марсианците. Нашите се възползват от възможността. Защо да ги цеди комунист за 300 лв?
133
1
 
1
 
! Отговори
До 142 преди 5 години
Казах,че Италия си отстоява НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ,не че Европа и пречи по някакъв начин!За това им свалям шапка!
132
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да питам , нали ЕС ПРЕПОРЪЧА всички страни членки да наложат санкции на Русия и т.н. Родните комунисти защо не изпълниха? Нали винаги слушкат началниците от Брюксел? Поне така гласят опорките ,които русофилите по цял ден подхвърлят. Ми с мигрантите защо нашите пак отказаха? Нали уж Европа ни обезселвала. Ми защо не вдигат заплатите? Нали Европа натиска за това? Ми за лошия въздух? Изобщо кое изпълняват нашите убавци от исканото от Европа? НИЩО!!! Та само празни приказки на незнаещи нищо хора.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
139 и как точно Европа пречи на Италия? Страната съсипана от Берлускони и мафията.Италия има 130 % от БВП дълг и хората предупреждават, че може да последва колапс с бюджет на огромен дефицит. А Италия е по- голяма Гърция и там ще е тоталния крах на Еврозоната. Личи си, че я караш на неща които не разбираш. После кой ще вади милиардите да спасява Италия??? Тея мислиш ли ги ?
130
0
 
4
 
! Отговори
до САТАНАТОВ преди 5 години
Много обичам да ме подценяват...И оттук ще изхвърчиш както от форумът на шофьорите, стефчо.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 тези пенсионери или с основно образование са? Понеже хората с акъл са на обратното мнение и се смеят на глупостта, която си изписал.
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еас няма да се разпадне просто защото е икономически съюз и нищо повече. Поотделно всяка държава ще страда от САЩ и Китай. То така възниква съюза. Неслучайно проблемите дойдоха 2008 г с голямата криза. Е ЕС пак се развива. Само Русия 10 г свива БВП. Така че стига глупости. А кой иска напускане? НИКОЙ!!! Дори англичаните искат нов референдум. Всички руски сателити пък се врат в ЕС. Та понаучете реалните неща. У село на седенката няма да ги чуете!!!
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шапка им свалям на италианците,че се опълчват и поставят условия на така наречената Европа!Браво на политиците им-що се касае до национални интереси!Не са като нашите******!И не ми казвайте,че не е вярно,защото живея (временно,надявам се)в Италия!
126
1
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
неграмотната и на социални помощи цензурата на форумите си. какво има да гадая?
125
2
 
1
 
! Отговори
за европатъа преди 5 години
дреме ми на щранга
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорил съм си с 20 човека по темата.Само 1-2 имат горе-долу позитивно мнение за ЕС.Не за Европа а за измисленият съюз който най-вероятно ще се разпадне след 15-20 години.Не вярвате ли?Спомнете си преди 25 години какви приказки за прогрес о възход на ЕС се приказваха.А сега сума ти държави споменават излизане.Навсякъде хората живеят все по-зле и бедно.И в Испания и в Гърция и в Германия-навсякъде.Оставете настрана зареяните в розов прах и *** евро банкнотки политици.Всичко ще приключи скоро.
123
7
 
2
 
! Отговори
до Име преди 5 години
Дори си нямаш най-малка ИДЕЯ кой или коя съм, но ти можеш да гадаеш колкото си искаш. Говори си. Не ми пречиш.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т/ъпчо Криворазбраната цивилизация НЕ Е НАПИСАНА ПРЕЗ 1974 ГОДИНА,при Добри Войников не е имало телевизия ако не знаеш?!
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами как няма да я иска като собствената му държава нищо не става!
120
1
 
10
 
! Отговори
Плюя на Европата преди 5 години
важна е България, западните държави отдавна вече са емигрантски коч,ини и по зле ще стават по добре, не.
119
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХАХАХОВЕЦ ами разбира се че живеем МНОГО ПО-ДОБРЕ от преди десетина госдини а ако не ти харесва ей ти ЕС,*** работи за повече пари ама пред клавиатурата е най-лесно нали!ТЕ ви ТЕ да ви боли още повече-БВП НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2017 ГОДИНА 61МИЛИЯРДА ДОЛАРА,НА СЪРБИЯ 41МИЛИЯРДА ДОЛАРА.През 1990 година СЪРБИЯ-40МИЛРДА ДОЛАРА БВП,НАША СИРОМАШКА БЪЛГАРИЯ-22МЛРДА ДОЛАРА.Преди 28 години БВП на България ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ НА СЪРБИЯ а през 2017 50% повече ВЪПРЕКИ ЖАН ВИДЕНОВАТА И ЛУКАНОВА ЗИМА,КТБ И БКП!!