Туск: Доналд Тръмп е против силна и обединена Европа!

Председателят на Съвета на ЕС предупреди за "кафяв" национализъм в Европа
10 ное 2018 17:12, Елка Василева
127
Туск: Доналд Тръмп е против силна и обединена Европа!
Доналд Туск и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е против "силна и обединена Европа" в реч, произнесена в полския град Лодз, предаде Франс прес.

"За пръв път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа", заяви Туск. "Говоря за факти, а не за пропаганда", подчерта бившият полски премиер на митинг в навечерието на стогодишнината от обявяването на независимостта на Полша.

Туск обвини президента на САЩ, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, практически еднолично е наложил премахването на фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности. (Председателят на Европейския съвет поясни мисълта си в интервю, публикувано днес от полския в. "Газета виборча", отбелязва АФП. В него Туск заявява, че Тръмп иска свят, в който от една страна ще стоят САЩ, а от друга - различните други държави).

Туск говори и за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Той предупреди за появата на националистическо движение, настроено враждебно към ЕС.

Още по темата

"Не е изключено в този парламент да бъдат представени две течения, едното антиевропейско и все повече с цветовете на "кафявите ризи" (носени от членовете на щурмовите отряди на нацистката партия в Германия преди и по време на Втората световна война - бел. ред.), залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много", предсказа Туск. Той напомни за засилването на антиевропейските чувства в някои страни.

"Това засега не засяга лидерите, но подобни сили укрепват пред очите ни. Сили, които залагат повече на конфликта, отколкото на сътрудничеството, на дезинтеграцията вместо на интеграцията", подчерта председателят на Европейския съвет, който неотдавна заяви, че има сериозен риск Полша да напусне ЕС.

Туск отправи и критики срещу позицията на сегашното полско правителство към Европа, без да го спомене изрично. "Тези, които се противопоставя на силно полско присъствие в Европа, де факто действат против нашата независимост", подчерта той и припомни на поляците, че "от нас зависи дали политиците ще унищожат ЕС и ще изведат Полша от съюза".

Туск определи управляващите в Полша популисти като "съвременни болшевики" и напомни, че те могат да бъдат победени, предаде Асошиейтед прес. Смята се, че е много вероятно след две години той да се кандидатира за президент на страната.

Председателят на Европейския съвет отдаде почит на държавниците, възстановили полската независимост - маршал Юзеф Пилсудски, който през 1920 г. побеждава болшевиките в полско-съветската война, и Лех Валенса, основателят на профсъюза "Солидарност", който през 80-те години се противопоставя на подкрепяното от СССР комунистическо управление. Пилсудски и Валенса са били изправени пред по-трудни ситуации от днешната, заяви Туск и попита поляците "Защо вие да не можете да победите съвременните болшевики?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А безрезервното прехласване пред Евросъюза и незачитането на мнението на хората които са критично настроени към повечето политики провеждани от еврокомисията ,нима не е болшевизъм,комунизум и диктатура!Не може да се втълпява на хората ,че без ЕС света ще загине!
69
3
 
4
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Всеки президент на САЩ прави война някъде по света до днес.Този обаче иска нова Световна война!Вероятно ще е последния президент на САЩ...
68
8
 
9
 
! Отговори
Англофил преди 5 години
Удряй Тръмпе накарай немците да повръщат кръв.
67
1
 
5
 
! Отговори
Божинката преди 5 години
Смях,...партизаните и техните пра пра внуци са на власт.България ще дръпне нагоре от дъното-никога?!
66
2
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
има ли нещо за което тръмп иска да е силно или по добро от америка?дори не позволява на никой друг да има размера на собственното си его..как ли ще ги мерят с наш боко като ги срещнат? голямо его-мерене ще падне
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално Тръм е Американец за него САЩ са номер 1 а ЕС е съюзник но и конкорент.. И така си е редно не сме в децката градина
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е еврейски съюз и глобален проект на еврейските САЩ за да обезличат европейските народи. Туск е пропаднал политик и в Полша всички го ругаят за истанбулската конвенция за смяна на пола и за пакта на ООН за заселване на ислями в ЕС.
63
10
 
5
 
! Отговори
Тръмп е за малко преди 5 години
Тръмп мандата му вече изтича, Европейският съюз е вечен...
62
10
 
8
 
! Отговори
Божинката преди 5 години
Кой е Туск, това е въпроса?Тръмп е милиардер, Туск е въшкар.Въшкаря е на власт да *** пари.В България е така, въшкарите-шумкари се наядоха и се подуха като въшки.
61
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амриканците трябва освободят Европа от руското робство. Руската агресия унищожава Европа.
60
16
 
13
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо и демократично постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Благодарение на него в Европа вече никога няма да има войни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да пишете такива измислици, защо не качите видео от речта на Тръмп при посещението му във Полша???Или това противоречи на опорните ви точки?
58
8
 
1
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
Поредната журналистическа пропаганда! Лъжа и измама! Тръмп никога не казвал подобно нещо. Той многократно е казвал че Европа в момента е една бъркотия и САЩ вече няма да поемат отбраната. Тоест самия Тръмп призовава Европа да си направи по силна армия и да си подсигури границите а не да разчита на САЩ.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полски женчо, изправи се като мъж и застани срещу САЩ за да защитиш интересите на Европа, ВМЕСТО ДА МИ ХЛЕНЧИШ ПО МЕДИИТЕ КАТО УЧЕНИЧКА! ТИ СИ ПОЗОР ЗА ЕС!
56
4
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Оффф пък такива като Туск каква силна европа искат не е истина!Искат само гeйtaци да ни управляват.
55
7
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ще се молите на Русия да пак да ви освободи !
54
5
 
9
 
! Отговори
Отвъд голямата локва преди 5 години
Туск е абсолютно прав. Тръмп управлява щатите като семейна фирма, свикнал е да притиска и заплашва бизнес партньорите си и затова не иска силен противник като ЕС. Опитва се да разедини страните, за да се справи по-лесно особено с по-малките от тях. Не харесва правилата в Европа, защото му пречат да си върти бизнеса. Ние сме малка държава и винаги ще сме губещи ако сме сами. Това ли искате?
53
4
 
9
 
! Отговори
цар Борис ІІІ преди 5 години
Винаги с Германия,никога против Русия !
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след като е против силна Европа, вие какво правите по въпроса бе Дончо? Пращате немския външен министър Химлер, пардон, Маас да се кълне във вярност на САЩ. Ето колко жалки и cмoтани сте лидерите на ЕС.
51
1
 
12
 
! Отговори
ссс преди 5 години
тръмп го интересува само Америка, човека си го казваше и в президентската кампания, ама кой да слуша...