ЕК частично прекратява наблюдението над България

Изразена е готовност за цялостна отмяна догодина
Обновена: 13 ное 2018 15:55 | 13 ное 2018 15:41, Елка Василева
112
ЕК частично прекратява наблюдението над България
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

EК частично прекратява наблюдението над България и изрази готовност да го прекрати изцяло догодина.

Европейската комисия прие най-новия си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
 
В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

Още по темата

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.
 
Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия" /тоест октомври 2019 г./ .
 
Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен.

За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Европейската комисия отбелязва значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии. В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
5
 
! Отговори
КОЛКО ИМ ПЛАТИ БОКО? преди 5 години
КОЛКО Е ПЛАТИЛ БОКО ЗА ТОЗИ"ПОЛОЖИТЕЛЕН"ДОКЛАД??? НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, ЦИГАРИТЕ, ДАНЪЦИТЕ,ТАКСИТЕ - БОКО ТРЯБВА ОТНЯКЪДЕ ДА КРАДНЕ, ЗА ДА СЕ РАЗПЛАТИ С АЛЧНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЧИНОВНИЦИ, ЗА ДА МУ ГО... КРЕПЯТ ИМИДЖА. ОТКЪДЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЕ УЧИ КАРАКАЧАНОВ И КАК ВСИЧКИ ТИЯ ПОЛИТМУТРИ СТАНАХА МУЛТИМИЛИОНЕРИ??? КРАДАТ, РЕКЕТИРАТ, СЪДИРАТ ПО ДЕСЕТ КОЖИ ОТ НАРОДА, ПЛАЩАТ НА ЖУРНА ЛЯ,НА НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ,ЧЕ СИ И ВЯРВАТ.КАКТО СЕ КАЗВА В ОНЯ ВИЦ-НА ТЪПАНА ЛИ ДА ВЯРВАМ,ИЛИ НА К.РА СИ
93
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До антикомунистЯ,верно спомена "Мозъка и Стратега" Ал. Лилов..Верно се изниза тоя "титан на мисълта" като..прдня из гщи..Но както и да е,било каквото било.Да видим СЕГА какво да правим!!!...ТОВА Е ВАЖНОТО!!Защото:-"Прехода" се тътрузи вече 30 години!!!.../да не е инвалид и той?..-За това ли "некои другари" са против инвалидите?/Нас ни направихиа на "хамстери",бягащи до безкрай в...КЛЕТКАТА!НЕЯ,"КЛЕТКАТА" трябва да счупим,ако искаме да сме свободни!!!..другото е само смяна на посоката
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мандат 4,5,6!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оставка бе.Няма прошка.
90
2
 
5
 
! Отговори
антикомунист преди 5 години
Нормално да не искат да ни наблюдават - няма смисъл , безнадеждно е !Хората видяха , че "комунизъма" никога не си е отивал при нас , че ни управляват същите комунизи като преди или техните потомци , същите номенклатурчици и апаратчици но пребоядисани , като: сдс,атака,дпс,герб,патриоти,бсп и тъй нататък . Цялата пасмина, наричаща себе си "политическа класа" и над 95 % от така наречените "бизнесмени" са наследници на партииния апарат , на Луканов и на хитро покрилия се идеолог на БКП- А.Лилов !
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вий сте от тез' 'ора, 'дет' сте за затвора."
88
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименбсп не беха ли социалисти,ентусиасте?..-За какви "комунисти" споменуваш?Вероятно имаш предвид Боко,Цвъки,Цецка...и останалите от Харема?
87
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са побеснели от яд и злоба! Цивилизованият свят е с ГЕРБ, а вие от БСП си ходете в Северна Корея!
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикво ти колко си долен и мазен
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част..."Сериозно ли ни препоръчват да водим битката за демокрация, защото демокрацията съществува само чрез битките, ... без гражданското общество да оказва натиск? Еми молиха ги, танцуваха им, пяха им..нъц промени! Да си гледат работата, защото тези от ЕС не оправдаха очакванията на хората!
84
1
 
7
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Ми че то и досега си ни беше хубаво като на наблюдаваха :(
83
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Подкрепете местната Тиква!"..ако требе с лъжи,ако требе-с бухалки..Но Слугата "трябва" да остане да слугува..
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е другото място,да позная, някоя прокопиевска медия,или някой умнокрасив фтентичнодесен умник??Или може-би дрогаря Рпрезидон пак се е изокал по партизански?
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Мале, ако това не е сарказъм, значи направо се оля. То бива *** близане, ама да го наричаш с главна буква... Колко плащат за такива работи, бе? То и аз почнах да се замислям вече. И без друго корабът потъва да взема и аз да поближа за някой лев, че да си платя данъка на Голфа, че отива на 200 лева.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес.бг, къде сте на хранилка???Защото току-що прочетох за доклада на друго място-и там твърдят,че според този доклад нямаме място в ЕС!!!
79
4
 
13
 
! Отговори
hard преди 5 години
Съвсем скоро и НАПЪЛНО ще прекрати наблюдението. Защото ние сме безнадежден случай !
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тези положителни неща ги казва социалиста Тимерманс, който не е голям привърженик на Бойко.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ура,вече сме в Шенген и нема нужда за визи до сащ?!Да, ама не.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 47След 1989 г. стана още по-трудно за право и не можеш без солидна пачка пари. По държавна поръчка са много малко места и пак само платено. Знам го защото дъщеря ми опита и се отказа.
75
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя смее ли някой да му каже колко е отвратителен?БОКОООООООООООООООООООО! Гаден си!Повръщаме само като те видим!