ЕК частично прекратява наблюдението над България

Изразена е готовност за цялостна отмяна догодина
Обновена: 13 ное 2018 15:55 | 13 ное 2018 15:41, Елка Василева
112
ЕК частично прекратява наблюдението над България
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

EК частично прекратява наблюдението над България и изрази готовност да го прекрати изцяло догодина.

Европейската комисия прие най-новия си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
 
В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

Още по темата

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.
 
Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия" /тоест октомври 2019 г./ .
 
Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен.

За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Европейската комисия отбелязва значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии. В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
16
 
! Отговори
Ми браво преди 5 години
Тия окончателно дигнаха ръце от родната ***. От този момент почвам да ги разбирам британците.
73
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина. Затова Нинова и Радев правят всичко възможно за да всеят безредици.
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойде ли Нинова на власт всички ще станем хилиардери като през 97 година при Жанчо убавеца.
71
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Разликата с Румъния е че, българската правосъдна система е пълна с вашите стари комунистически кадри (някои помниме на кого само позволяваха да запише право) и децата им. Докато румънците си реформираха тяхната - направиха я да се самонаблюдава срещу корупция: измислиха си механизъм! И хората излязоха на митинг когато искаха да им развалят този механизъм. А вие организирате акции против Симеонов, понеже само руските интереси са ви в главите, а и от правосъдие не сте заинтересовани с толкова милионери на глава...Затова те дръпнаха!
70
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отписаха ни като безнадеждни.
69
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да се наблюдава защото страната е безнадеждна.
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България
67
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките ***, напълнили виртуалното пространство, отново започнаха с фейковете по заповед на шефа им Цветанов.Сигурен съм че довечера всички бойковизии ще ни убеждават колко сме богати, колко сме стабилни и че тези, които протестират са някакви провокатори.Живеем във фалшив свят с подменена реалност.Крайно време е да се събудим.
66
7
 
20
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ЕС за пореден път се уверявам, че са много неадекватни. Тази новина от днес шега ли е? Настина ли се мисли за сваляне мониторинга на най - корумпираната страна в ЕС управлявана от Шайка бандити и лъжепатриоти?
65
6
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
ЕК частично прекратява наблюдението над България--------------ЕК си имат други грижи, не им е сега до Борисов! Супер! Махайте Борисов!
64
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ли живея в друга държава или наблюдателите от ЕК са посетили друга България ? Май живеем в различни реалности. Набързо скалъпени обвинения към няколко бизнесмени, които ще завършат без присъди, били напредък ? Майко мила !
63
15
 
8
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Това не е обнадеждаваща новина. Защото ако г-жа Нинова беше на кормилото, доходите щяха да изгалопират нагоре а сметките за ток и горива надолу. България щеше да се мери с Австрия по стандарт. А сега какво? Отпада мониторинга, но Борисов пак на власт. Борисов трябва да се предаде и да си влезе кротко в затвора и да даде властта на Нинова. Защото само тя знае как се управлява!
62
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 5 години
До63 АнонименМалееее ! Колко заблудени и промити мозъци има в софия!
61
2
 
17
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Арестувани много осъдени малко. Какво стана с "Октопода"? Оправдани. Къде е истинския октопод!?
60
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов е най-големият ни държавник в най-новата ни история!Да Му пожелаем добро здраве и още дълго време ,да ни управлява!
59
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободният превод не е решение. Както не беше правилно решението на медиите да поставят акцента на протестите върху горивата и да режат от ефира повечето, които протестират и по други причини. Къде се видяха свободни медиите - купени, продали се...Напредък, ама назад!
58
4
 
12
 
! Отговори
хлапето преди 5 години
Татко ще ми купи колело,ама друг път.
57
14
 
14
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 5 години
ЕК частично прекратява мониторинга с тенденцията да го отмени напълно. Искам оставка на правителството!
56
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, най-сетне нещо обнадеждаващо.Браво Бойко.Сега по-смело,по-решително с реформите,на прав път сме.Успех.
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то беше ясно, че битката с олигарсите (ИМ) беше с тази цел, но не се посвениха да прилапат бизнеса и паричките. Временното "спиране" на наблюдението си е факт. Колко ще продължи това "временно", времето ще покаже.