ЕК частично прекратява наблюдението над България

Изразена е готовност за цялостна отмяна догодина
Обновена: 13 ное 2018 15:55 | 13 ное 2018 15:41, Елка Василева
112
ЕК частично прекратява наблюдението над България
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

EК частично прекратява наблюдението над България и изрази готовност да го прекрати изцяло догодина.

Европейската комисия прие най-новия си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
 
В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

Още по темата

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.
 
Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия" /тоест октомври 2019 г./ .
 
Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен.

За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Европейската комисия отбелязва значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии. В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на бате не е в наблюдението, а че иска еврозоната, ама без да е фалирал и напълно зависим от кредитори като останалите южни членки. Така изведнъж от либертарианско и всяка коза за свой крак общество започнаха да му излизат по улиците да искат бюджетни разходи- за децата, пенсиите и какво ли не. Няма как да влезе при другите крастави магарета в еврозоната без да хване краста. Тогава, обаче, ще му обяснят, че показателите не са му добри и трябва още да бори корупцията...
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая ЕК глуха ли е ? или и тя има финансов интерес от това ,че България е най-бедната ,че в Бг Безнаказано се краде и източва,че народа е оскубан до кожа и обезверен .ГнусННо лицемерие 1
32
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце снощи е ударил една шайба до ЕНП-то и е заревал за помощ. И това е първата помощ.Ако стане по-натегнато може и Сорос да се включи. Като през 2013-та.Не мой така наш другар да пропадне.
31
3
 
25
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
До АнонименУспокой се малко бе, гербав...много си се развълнувал от "големите" успехи на твоя вожд...Държава няма...институции няма, съд и прокуратура няма..няма и полиция...Вие това не го ли виждате, слепи гербери??
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко!Предпочитам разните ни полицаи и магистрати да ги наблюдават нон-стоп!
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да се стягаме за протестите! Има 1 приказка-кой каквото прави, за себе си го прави! Така,че,---дружно,братя българи!П.С. Помните ли Парламента 1997?С Иван Костов? Ако не-вижте го в нета.Колелото се върти и сега е дошло до онова положение!
28
2
 
15
 
! Отговори
Менда преди 5 години
Само малко съм бременна!
27
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. Не не е случайно хазната е празнаЗащо лъжи бе ***!? Ние сме под валутен борд и сме длъжни да спазваме строга фискална политика. Само комунистическите yтpeпки не спазват тази дисциплина и кражбА колкото може. Затова те като дойдат на власт, от ЕК ни спират ВСИЧКИ ЕФ, ВСИЧКИ! Всяка ваша публикация е пълна с най-долни и гнусни лъжи!
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша новина за България.Вместо да засилва контрола, Европа го намалява...от постоянното реване на мутрата.В България няма съдебна система, разделение на властите и рабоещи институции.На една Европа разчитахме да озаптява тези кръвопийци и крадци...но и тя ни предаде.Жалко.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако идеята на ЕК е България да изчезне, да справят се чудесно управляващите.
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управлението в България се справя добре със задачите - населението устремно намалява.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле тоя като го вида и ми призлява.
22
3
 
26
 
! Отговори
мак преди 5 години
Захаросани твърдения. А живота си тече, става все по-скъп, само за някои във властта е по-добре, за тях има напредък, пари, бонуси колкото щеш, пътувания за сметка на държавата, пей сърце.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сламка за давещите се управляващи от братската ЕНП!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спират наблюдението щото евро.грйските присъединителни фондове свършиха. Мислите ли че случайно цените на всичко литнаха. Не не е случайно хазната е празна и трябва да се пълни. А как да се напълни като икономика няма. Ами много лесно. Вдигат данъците на оФцете и хазната се пълни но се пълни дотолкова колкото да има мангизи за дупетатите министрите и лежачите в администрацията. А какво става с оФцете ли. Ами те си пасат тревичка и пииват по една дтудена водичка.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕК усетиха, че стола на техния човек в България се клати, и му подават едно рамо да се закрепи. Сега ще ревне, че са единствени и незаменими.
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто им омръзна в Брюксел да разпечатват едни и същи истини всяка година, а у нас да не се променя нищо. Със или без доклад, те си ни оформят като буферна периферия на Съюза с всички произлизащи от това негативи и пасиви. Жалко за децата ни. Нашата е ясна.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, страхливата банкянска мишка най-после изпълзя от дупката.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А доносниците на фондацийна издръжка какво ще правят?
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя изпълзя от канализацията.Реши да ни покаже лик да не го забравиме ептен.