Вартоломей подписа томоса за автокефална църква в Украйна

Московската патриаршия отсече: Идеята е "безумна"
5 яну 2019 14:45, Анисия Иванова
101

Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес томоса (декрета) за автокефалия на православната църква на Украйна, предаде Асошиейтед прес. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Този формален акт налага на украинските свещеници да направят избор коя църква да предпочетат на фона на цялостното влошаване на руско-украинските отношения и особено на фактическата война в Източна Украйна между правителствените сили и проруските бунтовници, отбелязва АП.

Още по темата

Миналия месец украински православни лидери обявиха създаването на нова, обединена църква, отделена от Московската патриаршия, и избраха младия митрополит Епифаниий за неин предстоятел (водач). Руската православна църква отговори със скъсване на връзките с Вселенската патриаршия, смятана за център на православния свят.

За подписването на томоса в Истанбул днес пристигна украинският президент Петро Порошенко. "За мен е голяма чест да посетя в Истанбул, където утре ще се състои дългоочаквано събитие", писа той във Фейсбук снощи и добави, че ще получи документа за автокефалията от вселенския патриарх Вартоломей. Това събитие ще открие "нова ера в православната история. . . Молим се за мир и единство", посочи Порошенко, цитиран от ДПА.

Преди подписването на томоса тази сутрин Порошенко се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха повече от час, съобщи Анадолската агенция, без да добавя подробности.

Подписването на томоса стана на церемония в храма "Свети Георги" край резиденцията на Вселенската патриаршия. Преди това подписване се състоя молебен, на който присъстваха Порошенко, украинският външен министър Павло Климкин, председателят на украинската Рада (парламента) Андрий Парубий, митрополит Епифаний, истанбулски свещеници, а също други украински политици и духовни лица от новосъздадената православна църква на Украйна.
След богослужението Вартоломей прие в своята резиденция украинския президент и митрополит Епифаний, след което те се върнаха в храма, където бе подписан томоса, предаде ТАСС.

Говорителят на московската патриаршия Александър Волков, цитиран от ТАСС, нарече днес идеята за независима украинска църква "безумна". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КГБ то май го прецакаха и тук?
61
3
 
5
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Не сте прави, руската църква също има Томос В руските архиви е. Подписан е през 1943 година от председателя на Совнаркома товарищ Сталин по предложение на наркома на Държавна сигурност товарищ Меркулов ..Такива ми ти работи ..От 1917 до 1943 година православната църква е забранена от товарищ Ленин , а храмовете разграбени и унищожени от православните руснаци .
60
6
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 5 години
До Сата НАТОС ума сошел? ( are you crazy?). Когато русские войска ще дойдат до Киева, всички хора ще приветствува освободители ( допускавам, че 10% хора ше переселят на Западная Украина (Львов и т.п.) Ала те бяха Австрия-Венгрия. Не жалко
59
6
 
7
 
! Отговори
кубанская столица преди 5 години
Този старче е НИКОЙ. И пак (пък) на Украина БОЛШИНСТВО са от Московские патриархат (90%).
58
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
На въпроси отговарям срещу 20 евро и се задават след като те посоча с пръст.
57
3
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Маскарад. Всички попове са мазни, двулични гнuдu.Това важи с пълна сила за цигареният бос поп Киро! Него не мога да го нарека патриарх!
56
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До Дядо виА руснаците са ми повече братя от украинците? (Справка Кадиров, Шойгу, бурятски танкисти)
55
6
 
3
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Украинците са Ви братя,колкото са братя с поляците,с които имат граница и близки езици.Справка Волинското клане.Жалки коментари само виждам сред българските маси,срам.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Сега Киро попа ще трябва да закрие отдел УПЦ към КГБ'то !.........Или ще открие още един отдел към "фирмата" Чепига&Мишков.
53
7
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХА СМЕШНИЦИ преди 5 години
ПРОАМЕРИКАНСКИ И ПРОРУСКИ ПОДРЪЖНИЦИ СЕ СЪЮЗИХА И СЛАГАТ МИНУСИ НА 56 ЗАЩОТО МНЕНИЕТО НЕ СЕ ВПИСВА С ОБЩЕПРИЕТОТО В *** ДА СИ ИЛИ ПРОРУСКИ НАСТРОЕН ИЛИ ПРОАМЕРИКАНСКИ И СЕГА СЕ СКЪСВАТЕ ДА СЛАГАТЕ МИНУСИ ЗАЩОТО МАЛКИТЕ ВИ ЕЛЕМЕНТАРНИ МОЗЪЧЕТА СА ОБЪРКАНИ....ПРОРУСКИТЕ ДА ПРИЕМАТ ФАКТА ЧЕ ПУТИН Е БЕЗРОДНИК И ПРЕДАТЕЛ ПРОДАВА ПРАВОСЛАВИЕТО И РУСИЯ И ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ СТРАНИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е В НОКТИТЕ НА САЩ И Е ОКУПИРАНА СТРАНА СЪС СЪУЧАСТИЕТО НА ПУТИН СЛЕДВАЩА Е БЕЛАРУС А ПОСЛЕДНА ЩЕ Е РУС
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Киро попа ще трябва да закрие отдел УПЦ към КГБ'то !
51
8
 
6
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Вселенският Константинополски клоун пропуска,че Константинопол не съществува като център на християните ,откакто в Света София за първи път се е молил мохамеданин преди около 600г.
50
9
 
5
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ Е преди 5 години
СЛЕД КАТО СТРАХЛИВЕЦЪТ ПУТИН НЕ ВЪВЕДЕ ВОЙСКИ В ОКУПИРАНА ОТ АМЕРИКАНЦИ УКРАИНА(ОКРАЯ)ИЛИ ПОКРАИЙНИНИ ВЕЧЕ СА ДЪРЖАВА СМЯХ И ПОЗОР ....ИЛИ СРАМ????
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51Застреляй се и не мъчи хората с твоите диарии !Аз ще ти подаря патрон !
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Продължавай да лежиш на тая кълка. Архива на вселенската църква е непокътнат. Като си толкова сигурен че руските сатанисти имат Томос нека го покажат или и той е отнесен от монголските и българските ханове дето са управлявали Московията до 1727 година?
47
4
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Тук борбата е за Украйна!Чрез признаване на самостоятелността на УПЦ, се узаконява украинската идентичност и независимостта и от Русия. Защо мислите, че Порошенко с такъв ентусиазъм движи нещата, дори, сега е в Истанбул.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте в "тубата" новогодишните поздравления на Путин, Порошенко и Лукашенко за да разберете колко Московията и Киевска Рус са "един народ" !Лукашенко обаче все още раболепничи пред Кремъл...за сега !
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подписването на Томоса е факт. Поздравявам всички украински вярващи. А не толкова вярващите украинци поздравявам с Томоса който ги освобождава от менажерията на Гундяев а също и от руската колониална зависимост.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Ей Д.бил, в какъв архив на истамбулската църква ще търсиш документ за автокефалност на Руската патриаршия. Само истински Д.бил невдява, че Константинопол няма общо с Истамбул. Каквото е изнесено преди и оцеляло след погромите на турците в Цариград, отдавна е в архивите на Руската патриаршия. И не само от Цариград, но и от документите на нашата църква.
43
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Ефенди Вартоломей е бивш капитан от турската армия."Ами то и ефенди Румен Радев е бивш генерал от българската армия, ама сега по велико недоразумение е руски пРезидент в България.