Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото

През лятото ще стане ясно дали ще влезем в "чакалнята на еврозоната"
Обновена: 8 яну 2019 19:35 | 8 яну 2019 16:00, Камелия Цветанова
144
Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото
Снимка: Reuters, архив

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година, заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната.

Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като "чакалнята за еврозоната".

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната, плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", обясни той.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни", каза Домбровскис. 

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
27
 
! Отговори
ПИТАМ ВСИЧКИ преди 5 години
А защо ПОЛЯЦИ, ЧЕХИ и УНГАРЦИ не желаят еврото и си запазиха националните валути ? По-прости ли са от нас ?
80
3
 
20
 
! Отговори
Плаче ми се преди 5 години
Така ще ни приемат,че свят ще ни се завие.Ако това се случи значи ЕС е една ботафория. България не отговаря дори и на един критерии като ли на всички.
79
6
 
27
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Ще го ядем намазан. Ако кризите в Гърция, Испания и Италия ще ви изглеждат като игра в парка спрямо глада и мизерията която ще се отприщи в България. Понеже разликата е там, че тези държави имат много сериозни икономики, които продължават да работят въпреки кризите. Тука няма да остане камък върху камък ако това се случи.
78
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме еврото.
77
3
 
22
 
! Отговори
До Циниk до АНТИ преди 5 години
Купуват, да, но със все повече кредити.Най-богатите - банкерите печелят.
76
5
 
20
 
! Отговори
Циник до 78 преди 5 години
И ти си дрънкаш - едно към гьотере!Преди - Франкфурт - пица Маргерита - 5-.DM Сега същата ( с по - малък диаметър ) - 5 до 6 ?*** дрънкай си ... може и да излъжеш някой!
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До минувачМда, и един мармот...Цените в Германия на храните са по ниски отколкото тук, с 2-3 изключения при зеленчуците. А кроасана и в момента не е 70 цента...
74
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се , че Германия кара шоково и забрави марката. При нас уж европейци но си караме ориенталски. Бавно бавно, агале агале, яваш яваш. Триесет години соц. Демократчица.
73
3
 
5
 
! Отговори
Циник до АНТИ преди 5 години
Богатите са 1% от човеконаселението - конюнктурата - носи печалби или загуба...когато 1 айфон ти е 1000 евро не разчиташ, че ще го купят шепа богати...а маса потребители....важи за всичко!Другото са глупости!
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Циниk до АНТИВярвам на очите си за положението тук.Новобогаташите български, наричат гордо себе си бизнесмени,измислят 1001 начина, да платят възможно най-малко на работниците си.Същите работници, купуват стоки на европейски цени.
71
5
 
32
 
! Отговори
минувач преди 5 години
В Германия когато въведоха еврото бе доста просто - още на другия ден кроасана който бе 70 пфенига бе 70 цента, месото което бе 4 марки бе 4 евро и т.н. Много просто и лесно за хората. Шока настъпи когато си получиха заплатите защото който бе взимал 4000 Марки изведнъж видя - 2000 Евро... И затова почнак ада му казват не "Ойро" а "Тойро" - грубо преведено "Скъпото"!
70
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече година и нещо се говори за тази еврозона, а народа изобщо никои не го попита дали иска или не....Демокрацията явно е само мираж...
69
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БУЛГАРОФФЦИ:Най-рано тогава ще ви набутат в "чакалнята",ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще премахнат "борда",като левът ще се обезцени най-малко с 300%,а според някои специалисти и до 600%,през това време мафията ще се нагуши с милиардни заеми в лева,които моментално ще превъре в евро и след като левът се срине,с една чат от тях ще си изплати заемите по технологията на кредитните милионери!!!България ще трябва да вземе много заеми СРЕЩУ ТЕРИТОРИЯТА СИ и ще фалира.Еврозона ЙОК!Чакане до 30-то пришествие!!!
68
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, дано да ни откажат, че ако стане както нашите го мислят, спукана ни е работата! А защо и у нас не направим референдум? Защото резултатът е ясен, но не ги устройва!
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре без борд и ЕЦБ да следи изкъсо банките и фискалната политика на страната. Ако пък станат сътресения с еврото, и без да сме в еврозоната ще го изядем яко защото лева и сега е приравнен към еврото. Независимата фискална и монетарна политика е за големи изнасящи страни със сериозна икономика и индустрия.
66
7
 
13
 
! Отговори
Циник до АНТИ преди 5 години
Богатите ще станат, още по-богати.Те имат интерес, бедните да обедняват.---------Пишман поета - осъзнаваш ли каква глупост си написал????Нещо за конюнктура да си чувал?На кого - ще продават богатите - когато бедните са още по-бедни???Епъл....Мерцедес...Ауди...На гуджо???
65
6
 
16
 
! Отговори
Манолев преди 5 години
Към която структура се прикрепя България,тя изчезва. Пример-Византия, Османска империя, СССР, сега и ЕС.
64
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо са ми смешни изказвания от типа "хората ще обеднеят" или "цените ще се качат", имайки предвид, че голяма част от народа е икономически необразован и не познава материята наречена "Преминаване към евро, когато си във валутен борд". Достатъчно е да се вземат данните от такива държави, които вече са преминали към еврото и да се види ясно, че всичко е една пропаганда, че цените ще се вдигнат. Истината е една -няма да влезнем в еврозоната, защото сме клошари, а там се допускат само бели хора!
63
16
 
10
 
! Отговори
AZ преди 5 години
80-те процента си искат рублата.Тогава ще станем милионери.
62
10
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До кой има интерес?защо ни е еврото? защо да ставаме още по-бедни?----------------------------------------------------------------------Богатите ще станат, още по-богати.Те имат интерес, бедните да обедняват.