Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото

През лятото ще стане ясно дали ще влезем в "чакалнята на еврозоната"
Обновена: 8 яну 2019 19:35 | 8 яну 2019 16:00, Камелия Цветанова
144
Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото
Снимка: Reuters, архив

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година, заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната.

Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като "чакалнята за еврозоната".

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната, плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", обясни той.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни", каза Домбровскис. 

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат да забогатеят русофилите да минат на рубли...заплата по четвърт милион на месец !
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато чакате Шенген, да не вземе да дойде комунизъма?
39
5
 
30
 
! Отговори
охубоху преди 5 години
Трябва ли всяко писание в този сайт, свързано с ЕС, да е манипулативно?Полша и Чехия да не би да са членове на еврозоната? Щом Дания си е провела референдум, ние кога ще проведем нашия? Хърватите също не са се разбързали много...И последно, стига с тая мантра че лихвите падали! Знаем у нас колко падат лихвите и за сметка на какво се получава "падането"! Тук няма български банки, всички са чужда собственост, а лихвите не падат... Много интересно, а?
38
5
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Хи хи хиЩе имаме заплати от 280 евро.Готино.
37
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и сега реално си ползваме еврото. Валутния борд е същото, нали курса е фиксиран. Просто остана името Лев. При въвеждането на сащинското евро няма да има кой знае какви сътресения. Най много търговците да позакгръглят цените с някой друг процент. Но каквито и загуби да има, в дългосрочен план те ще бъдат компенсирани в пъти! Вече няма да се налага експортните бизнеси и емигрантите да търгуват левове и да хранят банките.Та реално единствените губещи от въвеждането на еврото ще са банките.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холандия пак ще е против- няма как да не си в шенегеня, а да си в еврото. По- скоро ще дадат някой лев да се самоочерним малко и сами да си повярваме, че за нищо не ставаме. Туй е евтино и работи щото бедняци не искат никъде. Ние вече сме в третата скорост където ще пускат турци, грузинци, арменци, сърби и прочие серсеми.
35
3
 
3
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 31Де да можеше 10Евро за лев да е курса,ама няма как да се случи фантазията ти.Няма такава силна държава с толкова силна валута на тази планета:))
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубите на олигарсите и банките са колективни и народа покрива, ако се наложи, но печалбите им са си само за тях. Световната финансова криза от 2008-2009 година. В този ред на мисли не желая да плащам за фалирали банки из Европа(Италия,Франция,Испания,Гърция).
33
0
 
17
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 5 години
Най-рано през 2022-ра...Дотогава, колко население ще гушне букета ?!
32
4
 
16
 
! Отговори
Лев преди 5 години
Какво евро, 2022 няма да има евро и ЕЦ
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Че те фалираха 60 банки в еврозоната в 2009-2017 г.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-нисък курс от 1 лев за 10 евро не е изгоден преди влизането и хората само ще обеднеят от еврото. Целта е да се спасяват бг банкери и кредитни милионери от фалити и нали затова беше валутния борд досега като се избегне корупцията в банките.
29
7
 
27
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
РЕФЕРЕНДУМ !!!
28
3
 
23
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Единствения плюс е,че такива номера като с КТБ няма да могат да се случват.Въпроса е дали докато се влезе няма да се повтори и потрети този номер...
27
14
 
16
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Какво ни мотаят тези. Какъв ERM (Exchange rate mechanism)? Левът беше вързан за марката, а после към еврото, така че за какъв механизъм на обмения курс говорим. Косово от години го приеха еврото. Да ни приемат и да се приключва. Да следят изкъсо нашите, че ето, дори във Валутен борд допуснаха КТБ. Да махат БНБ-та, гуверньори и други държавни хрантутници и да идва Ханс да ни супервайзва. Къде къде по-добре ще е.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само левът май остана като бг символ. В еврозоната обаче се плаща допълнителн данък за фалирали страни като Гърция и Италия. Ако е заради гаранция на банковите влогове, то държавата няма как да гарантира на богатите техните пари а на всички останали да не гарантира заплата.
25
0
 
24
 
! Отговори
морски преди 5 години
Немец сутрин като стане и започва цял ден да се пита колко взима ***, и като види *** и веднага пита - колко зимаш, колко зимаш, как е в България, как е в България?...........................................................................................................................Немците отдавна се усетиха, избегаха платежоспособните летовници, а дойдоха социалтуристи, *** и т.н.Видях това Лято, едно семейство в страшен пазарлък ... за 20 (двадесет) стотинки,за сувенир.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото е едно недоносче, но на олигарсите им са им малко десетките милиарди, ако не и стотиците откраднати от българския народ и сега искат фискалния резерв крепящ валутния борд, който е 24 милиарда $ .
23
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия луди ли са бе?Питайте държавите въвели евро как след това гражданите са се чуствали значително по-бедни...Ама *** банкянски няма достатъчно акъл да го възприеме
22
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе не съм чул нито Унгария, нито Чехия да са се залетели да влизат в Еврозоната. Ние пак се пробваме да си надскочим сянката!