Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото

През лятото ще стане ясно дали ще влезем в "чакалнята на еврозоната"
Обновена: 8 яну 2019 19:35 | 8 яну 2019 16:00, Камелия Цветанова
144
Най-рано през 2022-ра... Сменяме българския лев с еврото
Снимка: Reuters, архив

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година, заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната.

Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като "чакалнята за еврозоната".

"За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната, плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", обясни той.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни", каза Домбровскис. 

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Без претенции да съм "навътре в материята" ще ви цитирам - видни немски икономисти публикувани в сп.Фокус ..."Еврото копае гроба на Евросъюза!"Политиката на Марио Драги - с печатането на тонове евробанкноти - според тях " само отлага следващата финансова криза в Европа!"Германия не може винаги да "запълва дефицитите " на страни като Италия и Гърция!Еврото е труп - който още не се е вмирисал!
60
8
 
25
 
! Отговори
кой има интерес? преди 5 години
защо ни е еврото? защо да ставаме още по-бедни?
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 39Пълен смех...
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***** *** не разбра че ние от близо 20г, откакто сме с борда, все едно сме приели еврото. Поради това че наистина не сме, обираме само негативите. Както един по долу спомена, от реалното му въвеждане ще загубят само банките!За един трансфер от 50? в Еврозоната банките прибират 30? такси! Свалянето на лихвените проценти също не е в техен плюс
57
8
 
13
 
! Отговори
ПАК ПРЕЦАКАНИ 2 преди 5 години
Освен по-долното - при приемане на Еврото, ВАЛУТНИЯТ БОРД пада! Това ще освободи няколко милярда за бързи харчове... сега досетете се сами за какво им е на управляващите така усилено да лобират за замяната на Българския лев с Еврото...
56
6
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
малко не си наясно как стоят нещата с валутния борд, точно изказването ти го подчертава, както и повечето хора мислят като теб, те не са виновни просто така им поднасят информацията, и си мислиш като сега е фиксиран на 1,96 курса към еврото от валутния борд, че пак по този курс ще въведем еврото ли? първо ще се премахне валутния борд тоест ще се освободи курса за определено време а повярвай няма да остане 1,96 може да стигне и до 10 лв за едно евро, тогава ще се види зануляване на сметки...
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото"Ми добре. Тук референдум, нещо, или пак йикономисти ще ни убеждават, че било задължително?
54
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 53 преди 5 години
Моли се - да си във валутния борд ... като ти чета наивната плява - виждам , че разбираш ..от еНа гашка плява...две гашки плява...
53
4
 
14
 
! Отговори
ПАК ПРЕЦАКАНИ? преди 5 години
Дано, Дано, Дано...НЕ СТАНЕ!Понеже ставаме солидарни в спасяването на закъсалите Гърция, Италия, Потругалия и Испания!!! До 10 от БВП може да ни бъде поискан!В ЕС България е с най-добре балансирания бюджет (ЗА СМЕТКА НА НАРОДА РАЗБИРА СЕ - за сметка на инфраструктура, социални плащания, по-високи налози и т.н).В случая ЕС има нужда от нас, не ние от ЕС. Това са НАШИТЕ ПАРИ, на всички изрядни данъкоплатци.
52
11
 
21
 
! Отговори
бг преди 5 години
две години по ред в лятото пътувам рига софия софия рига една кока кола 600 ммл.е 1 евро в магазин череши от 3.50 евро до 4.50евро ягоди от 3 евро до 5 евро а колко струва черешите и ягодите у нас. заплатите са ниски от 280евро до 350евро еврото не ми трябва искам си бг лев. на нищо не им вярвам на тези управници те си гледат да си напълнят джоба малкият бизнес ще валира искам си лева
51
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът върви към единна валута, или поне към 2-3 валути на първо време в следващите 15-20 години. Слабоумно е да си държим на някаква валута, която е изкуствено пазена от валутен борд. Във всеки момент може да изгърми банка (както и стана), може да те "отвържат" от борда, изобщо има ред отрицателни сценарии. Вече ходим свободно в поне в Европа, а и и в голяма част от света. Само това е достатъчно за да не мислиш за обмяна, комисионни и пр. Независимо, че курсут е фиксиран, цената е калкулирана.
50
3
 
13
 
! Отговори
Циник преди 5 години
За покриване на маастрихските критерии ли ???Ха ха ха ...ба си вицаГърция ...Италия....Португалия покриват ли ги???Че даже и Франция...България нали беше "отличник"Иначе - ще ми е изключително интересно - съотношението - заплати - пенсии - цени!Ще забогатеят - тулулупите Гергов *** Бенчо ...
49
3
 
2
 
! Отговори
охубоху преди 5 години
До УюМуюОбаче мантрата е - "Лихвите ще паднат", а ти говориш че няма да се вдигнат...Май има разлика, а?
48
1
 
3
 
! Отговори
УюМую преди 5 години
До АнонименНещо си се объркал....Кипър е с Евро ,а не е в Шенген! Швейцария,Норвегия,Исландия,Лихтенщайн не са в ЕС ,но са в Шенген. Черна Гора и Косово не са в Ес и Шенген ,но ползват евро по свое решение!
47
0
 
10
 
! Отговори
джек преди 5 години
българина е подай ...
46
28
 
15
 
! Отговори
УюМую преди 5 години
До АнонименАко взимаш 1000 лева и хляба ти е 1 лв.а бензина 1,96 лв. И минеш на евро и заплатата ти стане 500 евро,хляба 0.50 цента и бензина 1 евро,кое точно ти е обедняването ?
45
8
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
няма ли да има референдум или ще стане като за нато и ес аз съм против хоратаще обеднеят още повече цените ще се вдигнат имам предвид псевдоикон законив българия от 30 години всичко ще се обърне с главата надолу
44
4
 
7
 
! Отговори
УюМую преди 5 години
До охубохуБалтийските републики,Словения,Словакия са в Еврозоната.Със сигурност лихвите поне няма да се вдигнат.
43
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако въведат хората ще обеднеят поне двойно!
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Аха, надай се! Помниш ли с какво почна кризата 2007/8 година? Говоря в световен мащаб, нямам предвид България!Банките тогава ги спасиха, ама колко хора останаха на улицата да живеят в палатки?Остави тази работа с контрола!Не вярвай на данайците, когато носят дарове! (по памет)