България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
4
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Чета коментарите и си мисля.В мрежата има и Българи. Пенсионираните партийни секретари не могат да прокарват лъ*ите си без съпротива.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко са алкохолиците след 10 Х 1989?
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54 България при социализма беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот. Кажи ми ти в тая индустриално развита държава от къде си купуваше овче и козе мляко?АЕЦ има ток няма.Е.ати индустриалния гигант!?
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Анонимен 49При социализма пенсоонерите не ровеха в кофите за огризки от храна и нямаше просяци и бездомници.Ми то и сега не ровят в кофите.Аз такива не съм виждал НИКОГА.Обаче всеки ден чета как дават десетки хиляди левове на телефонни измамници. А при социализма имаше ли телефонни измамници?
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко бяха алкохолиците преди 10 Х 1989?
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49При социализма пенсоонерите не ровеха в кофите за огризки от храна и нямаше просяци и бездомници.Ми то и сега не ровят в кофите.Аз такива не съм виждал НИКОГА.Обаче всеки ден чета как дават десетки хиляди левове на телефонни измамници.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, насила ви тъпчат с ***.
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО ДЯДО ЙОЦОПо-здраво, по-образовано, по-работоспособно, по-съзнателно.-----------------------------------НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е ВЯРНО.Това са четири дебели ЛЪЖИ, които нямат нужда от опровергаване.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СредногорецПланът Ран и Ът предвиждаше България да бъде деиндустриализирана, защото ЕС няма интерес от индустриализирана България.Абсолютно няма такова нещо другарю...Фактите говорят абсолютно обратното. България при социализма беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот. Днес е напълно деиндустриализирана и бедна като африканска страна, същото е в страните от източна Европа които се присъединиха към ЕС.
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демократ Не само тоалетна хартия и банани нямаше.Ходехме с кръпки като клошари, защото нямаше от къде да се купи един анцуг.Радвахме се на турски дъвки, защото комунизма не можеше да направи дъвка.Не можеше да направи и перилен препарат.Формулата на верото е крадена от запад.
50
9
 
5
 
! Отговори
с поглед в бъдещето преди 5 години
Наблюдава се масово измиране на социалисти в България. Те са измествани от ново по-здраво и по жизнеспособно поколение.България може да се гордее с това че се отърсва от отровната гнилоч и върви напред.
49
2
 
6
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
В членката на ЕС и НАТО България днес има 200 хил алкохолици.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да твърдиш, че някой е починал цащото е ял хамбургери е псевдонаука!
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма пенсоонерите не ровеха в кофите за огризки от храна и нямаше просяци и бездомници.
46
12
 
9
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 5 години
При социализма консумирахме това което произвеждахме. То беше малко и с ограничен асортмент. Нямаше пари от износ и не можехме да си позволим внос.Сега, след като се измъкнахме от социалистическата мизерия, идва ред и на промяна на навиците. Бавно и полека израства ново поколение. По-здраво, по-образовано, по-работоспособно, по-съзнателно.
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СредногорецКрим е руски. Въпросът е затворен.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не без значение е факта, че българите масово спряха да готвят. Прави впечатление, че в магазините "топла точка" се радва на все по-голяма популярност, въпреки, че там на конвектомати се приготвят нискокачествени продукти с изтекъл срок на годност. Най-големия парадокс е, че много пенсионерки си пазаруват от там. Мигар от гледане на турски сериали бабата няма време да си врътне една супа...?!?
43
9
 
7
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 37Планът Ран и Ът предвиждаше България да бъде деиндустриализирана, защото ЕС няма интерес от индустриализирана България.Абсолютно няма такова нещо другарю.Това са си ваши комунистически дрънканици.Плана Ран-Ът не беше извършен.БВП на Чехия вече гони 400 милиарда при 10 милиона население.За каква мизерия ми говориш?Даже в Румъния са по-добре от нас.Мизерия у нас има заради такива като теб, които точат сополи по Русия и комунизма.Хората отидоха далеч напред.
42
6
 
15
 
! Отговори
Руска салата преди 5 години
България 1947 г - 6.7 милионаБългария 1988 г - 8.9 милионаБългария 2017 г - 4.7 милиона
41
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НЕ СА ВИНОВНИ САМО ВНОСНИТЕ *** А ПОГЛЕДНЕТЕ НАШИТЕ"***" ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ОТ АЛЧНОСТ ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ.ГОТОВИ СА ДА ИЗТРОВЯТ НАРОДА АМА ДА ГЕНЕРИРАТ ГОЛЕМИ ПЕЕЧАЛБИ. ТЕ СА ПО ОПАСНИ ОТ ВНОСНИТЕ ХРАНИ. НЕ СЕ НАТЪПКАХА, НЕ ЗАБОГАТЯХА ЗА 30 ГОДИНИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН. ДАНО БОГ ГИ СЪДИ ЗА АЛЧНОСТА ИМ И ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ХОРАТА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ И ПРОДАВАТ ОТРОВИ НА НАСЕЛЕНИЕТО.