България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
10
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
Оскотяваща бедност.
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската салата не е здравословно ядене. Не защото е "руска", а защото в нея има прекалено много мазнини и е всичко друго, но е и салата. Салата е ястие от пресни зеленчуци. Другото са самозалъгвания.Българинът много пие алкохол и много пуши, малко се движи, виси пред телевизора, маа тлъсто и газирано, бял хляб и бяло брашно, сладко. Нервира се за глупости. Не се лекува качествено.
38
3
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При социализма нямаше тоалетна хартия и банани, а при демокряацията САЩ ни донесе тоалетна хартия и банани.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократАбсолютно правилно!За лошото хранене българина си е виновен сам.Слушам една лелка, която жали по соца: - А ще правя салата, в магазина ама.Като не ще да направи една руска салата сама, да купува ***.Никой не е виновен на пословично мързеливия българин.
36
8
 
16
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Един другар ми напомни за седесарските митинги срещу плахите усилия на Жан Виденов и няколко комунисти да спасят народа от робството на капитала.Уви неуспешно.Допърва крясъка на митингите Кой не скача е червен,Който скача пък ***
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СредногорецПланът Ран и Ът предвиждаше България да бъде деиндустриализирана, защото ЕС няма интерес от индустриализирана България. Всички страни от източна Европа бяха деиндустриализирани и сега там цари мизерия.
34
9
 
4
 
! Отговори
F-16 преди 5 години
До АнонименДе юре сте в ЕС, но де факто сте си Задунайскя губерния ! Какви руски 40 годишни самолети купува България за 2 милиарда долара?
33
6
 
14
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До българинЦ!Плана Ран-Ът предвиждаше предприятията да бъдат приватизирани и модернизирани до нивото на западните.Целта беше България да е пример за развитие на бившите СОЦ страни.Вместо това приватизацията беше така направена, че предприятията попаднаха в ръцете на кадрите на БКП, които ги унищожиха и нарязаха на скрап.Плюете Аурубис и Дънди ама работят и дават хляб на цялото Средногорие, а каквото хвана Банев го съсипа.Има разлика другарю, има разлика!
32
14
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
"България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене."Не е виновна демокрацията. При демокрацията българина живее добре, върти западно фауве и беенве по магистралата, в магазина има банани и тоалетна хартия и от пиле мляко и всичко това му го даде демокрацията, но българинът се храни не правилно, неправилно е храни българинът, затова е пръв по смъртност в света!
31
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една моя роднина за около година остана без работа. Хранеше се основно с филии преоценен хляб и маргарин. Стана от 70 - 120 кг. После си намери работа, започна да се движи и храни нормално и сега е 80 кг.Дебели и болни са бедните. От прошуто, хамон, пармезан, хайвер, трюфели и салати с осем зеленчука с лимон и екстра върджин зехтин не се пълнее и се живее дълго.
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайВсички сме с "вишо" и кравите/овците/прасетата/кокошките са ни чужди.Даже и ромите мразим и сакаме да ги върнем в Индия и тогава какво ще ядем съвсем не знам. Щото българин овца/крава/прасе не понася - мирише му.Ето с това съм абсолютно съгласен.За това така оплюха Бойко като каза младите да ходят на село да гледат овце.*** как бе?Тука всеки е от хайлайфа.Дава мило и драго за хубаво сирене ама ако може да струва стотинки и друг да се гърби по цял ден да гледа животни.
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де юре сте в ЕС, но де факто сте си Задунайскя губерния !
28
6
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Не е виновна храната , а нашите най- добри приятели : завистта алчността .Съчетани с невероятния ни мързел Долу Валуния борд
27
4
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тъпчем се с това , което ни продават Била, Кауфланд,Лидл,Метро...Само Фантастико продават читаво месо....
26
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има най- много русофили там смъртта е най- висока !
25
0
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Относно солта в Англия - имат калиева и натриева като нашата. Калиевата е масова, а натриевата ако искаш. Ама пак ние сме по-хитри, щото и тука се продава калиева сол, ама се предписва от лекарите след пракаран инфаркт примерно, защото е доста по-щадяща за организма. Съдя по себе си - на 181см ръст отидох в Англия 105кг и се върнах 83кг без да си променям хранителните навици. Като се върнах тук за около половин година си върнах килограмите. Ама пуста лакомия, жената като направи една тава баница
24
0
 
32
 
! Отговори
Атом преди 5 години
Ядем не ***, а отрови - това е погубващото, затова сме болни от какво ли не...
23
1
 
41
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Като се има впредвид ,че ядям отпадацитее и отровите на целия ЕС,живот под постоянен стрес на работа и как да разпределиш заплатата от 300-400Е със цени близки и по високи от ЕС,,че нямаш никаква надежда за пенсия,със здравеопазване типпази боже да се разболееш дишаме прахоляк от пътища ,дим от запалени гуми и дрехи втора употреба и бракувани от ЕС таралясници какво да очакваме до 100г ли да живеем!
22
12
 
13
 
! Отговори
star преди 5 години
До БЕДНА БЪЛГАРИЯ-----------------------------------------Тя,държавата бе неколкократно унищожена от правешкото *** много преди да има седесари.После я доунищожиха комундерите-десари,превърнали се за една нощ в капиталисти.
21
6
 
29
 
! Отговори
д-р Емилова преди 5 години
Българската кухня от край време е сиромашка. минимум разходи, максимум калории. Манджи с тежки запръжки и задължително по половин бял хляб на ядене. За капак съвременните отрови - консерванти и хидрогенерирани мазнини.