България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ядем *** защото ако сега се въведат стандартите от соц. времето народа просто няма да има какво да яде. Произвеждаме 1/4 от храните които се правеха тогава.Всички сме с "вишо" и кравите/овците/прасетата/кокошките са ни чужди.Даже и ромите мразим и сакаме да ги върнем в Индия и тогава какво ще ядем съвсем не знам. Щото българин овца/крава/прасе не понася - мирише му.
19
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайТака е, по магазините има всичко.А колите са вурха на съвременната технология.Мощни, но икономични, комфортни и сигурни.Не съветски батали с които удариш ли се с 50км/ч си труп.Преди 1990г жертвите на ПТП годишно бяха 1500, сега са 600 при 5 пъти повече автомобили.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завидяха на вкусната българска кухня и сега с *** си проучване искат да ни откажат от нея.
17
3
 
25
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
В Англия като влезеш в хранителен магазин, половината магазин е.....с фризери на -18, т.е. използват най-щадящия начин за съхраняване на храната - замразяване. Имат от основни продукти до цели ястия. Убих се да чета, еми няма такива Е - та като при нас. Ние щото сме по-хитри бухаме цялата Менделеева таблица в храната. Отделно имат един бекон и една шунка и толкова с колбасите. За нашите сушени шукарии с много сол вътре знаете. А простата истина е, че ние ядем прекалено много сол и консерванти.
16
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българките ги мързи да готвят и тъпчат децата с ***.Едната ми комшийка слага на детето си за закуска в училище Кубети и Чипс, другата най-често пица на парче.Децата им са свинчета.Това което го хранят с кубети и чипс на 14 години е 70 килограма.Ако майка му не я мързеше да му свари две яйца нямаше да е така ама какво да правиш?Демокрацията и американците са виновни.
15
14
 
23
 
! Отговори
Край преди 5 години
Нищо бе нали вече има банани по магазините и тоалетна хартия. За кола не чакаш по 10-15г. а си я купуваш веднага от Горубляне/Дупница луксозна.
14
11
 
20
 
! Отговори
БЕДНА БЪЛГАРИЯ преди 5 години
30 години се тъпчем с палмово масло, защото според СДСарите, които унищожиха държавата не трябва да спъва бизнеса и всеки да проявява инициатива / Т.Е ДА СЕ СПАСЯВА САМ/. Другите след тях довършиха колонизацията. Чак сега тези, които оцеляха взеха малко по-малко да купуват по-чиста храна, ако я има въобще
13
2
 
32
 
! Отговори
До Discovery преди 5 години
Храната в миналото и начинът на живот са били като цяло по-здравословни, по-екологично чисти, а и човек се е движил в пъти повече от сега.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се изчислява, че починалият рано е починал точно от вредно хранене?Това е доста немотивирано.У нас са лоши здравните услуги.Масово хората се тровят с излишни лекарства,които се изписват без преглед и изследване.Въздухът в големите градове е също много мръсен. Хората са изнервени,не ползват психологическа помощ,живеят още в миналите векове с идеята, че само болени ползват такава. Много се пие и пуши.Има доста други причини,освен лошото хранене.Има го, но не е само то.Причините са комплексни.
11
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност драматичността на проблема с демографската криза не се дължи нито на ниска раждаемост (всъщност на средни за Европа нива), нито на миграция (в държави като Хърватия е по-голяма), а на изключително високата смъртност. Реформа в здравеопазването е от жизнено значение, но и промяна в манталитета на българина също. Четох проучване, според което 70% от българите не ходят на профилактичен преглед. Не може да не полагаш елементарни грижи за себе си, а да се оплакавш от лошо здравеопазване
10
0
 
17
 
! Отговори
ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Един викаше, че минавал през БОСФОРА, друг си мечтаеше за 100-годишните английски ливади. Май от много сънища загубихме пътя и се оказахме в тресавището
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryТрол,традиционната бг кухня има много зеленчуци,постни ястия. Проблема е в качеството на харните,а не в традиционната кухня. С тази кухня през 19 и началото на 20 ве БГ е имала столетници. Н тогава млякото е било мляко,сиренето сирене, яйцето юйцеит.н.
8
13
 
23
 
! Отговори
ХАЙДЕ СКАЧАЙТЕ преди 5 години
отново и викайте силно "КОМУНИЗМА СИ ОТИВА". Само високо скачащия КОШЛУЛОВ - БОКЛУКОВ намаза със стипендия в САЩ. Другите ядат боклуцте
7
5
 
32
 
! Отговори
БУНИЩЕТО НА ЕС преди 5 години
Това сме ние. Всички продукти с изтичащ срок идват ту. Както и тези, които не отговарят на стандартите ИМ
6
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSМдаааа....."американска колония"!?!?!.....в една група с Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан, Казахстан и руслямистан.Все едни хамерикански колонии. :))
5
6
 
39
 
! Отговори
ами преди 5 години
Кой го еня за това.....НИКОЙ.....важното е,че ще имаме самолети за милиарди....нищо,че държавата ни е разграден двор,ще си пазим небето!
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България с най-висока смъртност в Евросъюза Тъпчем се с ***!"Ама така го пишете, все едно ние ДЪРЖИМ да го правим, рийш ли... Аз съм сигурен, че при нормални доходи повечето хора ще се хранят по-здравословно. Ама в момента, като се чудят какво да сложат на масата разбира се, че ще се тъпчат с кашкавал с палмово масло и други боклyци...
3
11
 
28
 
! Отговори
SS преди 5 години
Нормално.....нали сме Хамериканска колония.На кое място да сме.
2
34
 
38
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Е нормално е да сме 1ви, традиционната кухня на българина е само месо и мазни храни. Обаче недай си боже да му кажеш на българина, че е вредно да плюска свинско месо всяка вечер и други ми ти традиционни мазнотии, ще ти обяснява как деда му живял 100 години така... некакви горделиви търтеи сме, дето не можем да си оправим коччината, а някой като тръгне да ни дава акъл, вой до небесата къв бил тоя...
1
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня папуняк опука четири тона суджук и нищо му няма. Само краде ли краде.