ЕС ще ратифицира отхвърлената Brexit сделка

Туск: Кой ще има смелост да назове единствената възможностю
Обновена: 15 яну 2019 22:52 | 15 яну 2019 22:45,
53
ЕС ще ратифицира отхвърлената Brexit сделка
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще продължи с ратификацията на отхвърлената от британския парламент сделка между правителството на Тереза Мей и ЕС за условията за напускането на Великобритания. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер минути, след като депутатите в Уестминстър отхвърлиха споразумението с 432 на 202 гласа.

Още по темата

“ЕС ще продължи ратификационния процес по споразумението за оттегляне. За нас то е честен компромис и възможно най-добрата сделка”, обяви Юнкер в специално изявление.

Според шефа на Еврокомисията сделката намялява щетите за гражданите и бизнеса от Brexit в Европа и е единственият начин разводът между Обединеното кралство и ЕС да се осъществи предвидимо.
Не е ясно каква ще правната стойност на подобна ратификация, тъй като, за да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде потвърдено от британския и от Европейския парламент.

В изявлението си Юнкер предупреждава, че бламирането на сделката от парламента в Лондон увеличава рисковете от твърд Brexit и затова Еврокомисията ще засили подготовката за раздяла без правила. Председателят на Еврокомисията настоява Великобритания да изясни намеренията си възможно най-бързо.

Явно намеквайки, че Brexit трябва да бъде спрян, за действия от Лондон призова и шефът на Съвета на ЕС. Доналд Туск попита в Twitter, “ако сделката е невъзможна, а никой не иска раздяла без сделка, кой ще има смелостта да каже какво е единственото възможно решение”.

Първият коментар на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни бе да изрази загриженост за съдбата на европейците, живеещи във Великобритания и британците в Европа. Уговоряне на реда за легализиране на престоя им след излизането на Обединото кралство бяха част от отхвърлената сделка.

"Всички те имат нужда от уверения за своето бъдеще”, написа Таяни във Facebook, добавяйки, че вотът в Уестминстър е “лоша новина”.

Според наблюдателите отхвърлянето на сделката е твърде категорично, за да може британския премиер Тереза Мей да я внесе повторно в Камарата на общините за одобрение. Ако кабинетът й обаче издържи вота на недоверие, който й поиска опозицията, Мей може да се опита да го направи и тогава европейската ратификация ще е нужна.

Освен излизането без правила, Лондон има възможност да поиска отлагане на напускането или да се откаже изцяло от него. Излизането от ЕС ще стане автоматично в полунощ на 29 март, освен ако британското правителство не изпрати писмо в Брюксел с предложение за продължаване на преговорите или заявление с отказ за напускане. За отлагането ще е необходимо единодушното съгласие на оставащите в ЕС 27 държави, а за отказа - само декларация за прекратяване на процедурата по член 50 от Лисабонския договор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде мам.а ви англосаксонска крадлива вън и с визи като за трета страна.Що се отнася за играещите си на патриоти американски *** да обясня не че ще схванат България си беше скапана преди ЕС и и д изгодно да е в ЕС, а че той трябва от дъно да се реформира радикално това вече е истина.Но от Англия България видя само унижения и два унизителни договора с който загуби половината си територия.Тъй че моля псевдопатриотите платени не ми защитавайте смъртния враг на балканските народи.
35
3
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Явно ингилизите искат да се махат на всяка цена, преди Юнкер да им е изпил уискито. Пък юдео-масонската банда вече им е скроила шапката, не се притеснявайте. Рушенето на ЕССР не се приема и прощава лесно!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Брюксел трябва да влезнат в положението на британците и да вземат да помогнат в тази трудна британска дилема ,като ги изгонят още от другия месец!
33
0
 
12
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Започна да ми писва от тези ***. Сложете им визи за цяла Европа и им блокирайте пазарите, та ще се молят сами да се върнат до година! Нека да си търсят индийци за евтина работна ръка, която и сега не им стига!
32
1
 
27
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
А Майкъл Фараж се е скрил в някой публичен дом да кърка ейл, гледа телевизия, цъка с език и си вика: "Глей сига кво стана!"
31
4
 
22
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Айде ***, Терезо! Свиквай втори референдум, че да приключваме с тоя цирк! Да си кажат бритите искат ли наистина да излязат от Европа или не!
30
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква е тая дума "бламиране" ве профани? М? марш обратно в анадолла мамма ви шейба неграмотна
29
8
 
14
 
! Отговори
Зарознат преди 5 години
Европейска армия? Имаш предвид немска армия на Райха кръстен за по-кратко и благозвучно ЕС. Не падаме от Марс.
28
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А между другото противните инглизи блокираха досега създаването на армия на ЕС. Сега вече ни са отвързани ръцете. Да живее България и ЕС.
27
5
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Никакъв проблем. Но да не забравят да си оберат чукалата от ЕС, пък и ние ще си изтеглим институциите оттам, никакъв проблем. Дет се вика: на който не му понася да се изнася. Бълфария нали е още в ЕС Англия да ги дуфа.
26
8
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
не, датата е 29.03.2019 - Брюксел е този който отказва преговори и казва това е, ние ще патифицираме това и само това! Е другата страна по договора, с исторически вот днес, най-голямата разлика в историята на Великобритания между за и провив - каза ясно на Брюксел - сделка в такъв вид няма да има. Проста както и да го въртиш и сучеш, няма как да промених фактите.
25
4
 
20
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Ами баце преговорите приключиха. Инглизите да са избрали други преговарящи, когато му е било времето, умря магарето. Не ти ли стига пипито да го проумееш. Оттук нататък чакаме датата с трепет, гнусните рижи хюмнeта да се махнат.
24
6
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
защото като имаш договор, двете страни по него в случая Великобритания и ЕС са равноправни партньори. Само дето това е трудно мозъчетото на фашист и *** на заплата при цвъки да го проумее.
23
7
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До евро-зонаКЪВ РЕКЕТ ТЕ ГОНИ *** *** НЕ-ДОЕБАНА!!!ЕС ИМ ДАВА 4 ГОДИНИ ГРАТИСЕН ПЕРИОД ПРЕДИ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИ И ТОВА НЕ ПРИЕМАТ !!!ИЗ-ЧАДИЕ БКП-ЕЙСКО :D
22
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И накрая май Англия ще си остане сама на острова извън ЕС. Шотландия и останалите съм сигурен, че ще си направят референдуми за отделяне от Лайнобритания и присъединяване към ЕС.
21
7
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Защо си мислиш, че нещо си гласувано в някоя си държава има международна тежест. Ми инглизите могат да гласуват за разпадане на САЩ...според теб това е закон и трябва да сране така ли. Те могат да пеодължат да си гласуват и да се катат колкото си искат, но в края на март, вратата се затваря, без значение на инглизите кво им се иска.
20
11
 
17
 
! Отговори
V преди 5 години
ЕС сср ще се разпадне ;)Няма смисъл да се плаща рекет .Парите отиват за селски стадиони ромски включвания и гербово обогатяване на гърба на народа .Големия губещ са европейските народи ;)
19
8
 
10
 
! Отговори
от сащ с любов преди 5 години
тука всички казват на Юнкер - Дрюнкер, т.е. пияндето, съмнявам се, че някой дори знае, че е Юнкер, а не Дрюнкер.
18
11
 
9
 
! Отговори
сс преди 5 години
Депутатите в ЕС са толкова зле, че нямат никакво решение по въпроса за брекзит, Напълно нормално щом начело стои едно пенсионерско пиянде Юнкер.
17
10
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
кой продължава с ратифициране на нещо, което е официално отхвърлено - отговора - Брюксел. Това е действие на институция, която не знае, къде се намира!!