Горчив ден за Европа: Хаотичен Brexit е най-лошият вариант

Макрон прогнозира какво ще направят сега на Острова
Обновена: 16 яну 2019 12:11 | 16 яну 2019 11:00, Елка Василева
60
Горчив ден за Европа: Хаотичен Brexit е най-лошият вариант
Снимка: Reuters

Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Макрон направи това изявление, след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Brexit между премиера Тереза Мей и ЕС.

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме", добави френският президент. В такъв случай, по думите му, "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси, само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката. "Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.

Още по темата

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Днес е горчив ден за Европа", написа той в Тwitter, коментирайки снощното гласуване в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един твърд Brexit представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер.

Лидерът на Християндемократическия съюз /ХДС/ Анегрет Крамп-Каренбауер също изрази "дълбоко съжаление" за отхвърлянето на сделката, а министърът по европейските въпроси окачестви случилото се като "бедствие", но увери, че "вратите на Европа остават отворени".

Германското правителство с бързи темпове се готви за хаотично излизане на Великобритания от ЕС, съобщи на сайта си в. "Ханделсблат", позовавайки се на конфиденциален документ на външното министерство. "В светлината на вътрешнополитическата ситуация в Обединеното кралство не трябва да се изключва хаотичен Brexit", се казва в документа. "Затова правителството ускорява подготовката си, преди всичко в случай на хаотично напускане".

Ирландия от своя страна заяви, че споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел, не може да бъде предоговаряно, дори след категоричното му отхвърляне в британския парламент вчера, предаде Ройтерс.

"Ирландското правителство припомня ясната позиция на Европейския съвет от срещата му на 13 декември, че споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне. Това беше потвърдено в съвместното писмо на председателите Туск и Юнкер до премиера Мей" в понеделник, посочи Дъблин в изявление.

"Ирландското правителство признава, все пак, че един хаотичен Brexit е лош вариант за всички, не на последно място в Северна Ирландия. Все още не е твърде късно да се избегне този изход и ние призоваваме Обединеното кралство да каже как предлага да се излезе от тази безизходица в най-спешен порядък", се казва в изявлението.

Испанското правителство заяви, че споразумението за Brexit, което вчера беше отхвърлено в британския парламент, е било "на-доброто възможно" и предупреди, че предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сделката, която сключиха ЕС и британското правителство "е вариантът, който най-добре защитава интересите на двете страни, както и правата на гражданите и икономическите актьори", изтъкна испанското социалистическо правителство.

Мадрид добави, че излизането на Великобритания от ЕС на 29 март без план за отношенията й с ЕС след Brexit "е невероятен и нежелан сценарий, който обаче не може да се изключи".

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви вчера, че отхвърлянето на споразумението за Brexit от британския парламент е "много жалко", предаде ДПА. "Една крачка по-близо към сценарий за хаотичен Brexit без сделка. Времето изтича", написа Расмусен в Тwitter. "Сега британското правителство трябва да предложи какво следва. Междувременно ние ще ускорим подготовката си за Brexit без споразумение", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Кеф преди 5 години
Унгария и Чехия са публичните домове на Европа в които немците разпускат Франция е зеленчукопроизводителя заедно с Полша а Испания и португалия са немските морски курорти заплати по 110 0 евро.България има раждаемост по лоша от всякога.Така е в немският гулаг хвърляйте пенсионерската пи.ня за 1100 евро и н е приказвайте много.Крепете немският ЕС
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяко стадо има ***. Но най много е в стадото на болшевизма.
33
1
 
1
 
! Отговори
Моше преди 5 години
А бе ти си много т.п ако такива бачкат в германия ясно.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
31
5
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
А колко ще изгубят французите които бачкат в Англия за такива пари каквито не са и санували във френският клозет.А ми без Ла Манш целият регион Нормандия ще изчезне от картата.Англичаните да излизат по-бързо и ще живнат за няколко години ще изпреварят всичкк докаго немските васали ще бъдат претопени и ще бачкат за 1500 евро и ще се пенсионират по немски модел на 95 години.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до МошеЯвно пишеш неща които само ние си ги четем ха ха. Не на писа по-долу Германия и 1100 евро, написа.Защо се правиш на луд! Минималната заплата в Германия ти е около 1500 евро, не пиши глупости големий французино,аз все още съм си българин разиираш ли ха ха. Та какво за Франция! Там на агнлийски си лавиш и не те карат да говориш френски нали... .
29
4
 
2
 
! Отговори
И пак до мошету преди 5 години
Ааа и в Германия раждаемоста е една от най ниските в Европа на тях не им трябва население а хора на които им се работи , французите са мързеливи както и гърците и италианците , испанците и англичаните , португалците няма да ги коментирам
28
2
 
5
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Глу.ак само немците ги е страх ЕС да не глътне вода щото само те печелят от него.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка страна от ЕС ще загуби нещо малко от Брекзит без сделка. А сделката беше отхвърлена от UK. Реципрочните загуби на британците от всички евространи, събрани на куп обачежса огромни. Представете си, че английско семейство иска да направи екскурзия с кола из Европа - за колко визи трябва да кандидатства. Бизнеса им колко отделни разрешителни трябва да вади. В дълбока заблуда и заслепение е този народ относно интелектуалния си потенциал да прави правилни преценки. Или пак са пияни!Удава им се!
26
4
 
5
 
! Отговори
До моше преди 5 години
Пий си хапчетата ако не са германците ЕС е глътнал вода и не забравяй , че левът е прикрепен към марката и ако не бяха германците 97-98 година да сме затънали още повече , немският модел е най ефективният в света , еми много ясно че ще се говори на немски като си във Франция да не би да не говориш на френски , ти знаеш ли какво е концлагер изобщо ?
25
4
 
4
 
! Отговори
42 преди 5 години
ЕС е обречен, само е въпрос на време, да се разпадне.Всички подобни бардаци на глобалистите ги чака същото.
24
1
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
За Франция говорех ти плещиш за Германия ама както и да е.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до МошеЗа 1100 евро можеш да бачкаш в Германия ако случайно си попаднал на наш измамник пряко свързан с Немски работодате от не немски произход който те прекарва през агентура- агенция и ти крадат една камара пари. Ще ме извеняваш ама от Англия забегнах в Германия, всичко ми е 5 пъти по евтино и взимам същите пари като в Англия, по-топло е и живея в пъти по-нормално.Аааа и германците ходят прилично по улиците, докато от англичаните по дрипав и нехигиеничен народ няма . КОРОНА ! Ти си е един тролл и троллиш яко в нета.
22
1
 
2
 
! Отговори
Йсквоеиекек преди 5 години
А какво казват невежите ни политици??? Подготвят ли се за хаотичен Brexit?
21
6
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Германците фалират другите компании.Така взеха и пренесоха заводите за Еърбъс от Тулуза в Хамбург после що има безработица във Франция карат те да учиш немски и те прибират в Германия така си вдигат раждаемостта и населението а околните държави изчезват.Франция за трета поредна година има спад в раждаемостта.Те тва е ЕС.Немски концлагер.Ако англетата не се махнат значи са ***.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия не е България!
19
4
 
7
 
! Отговори
КОРОНАТА каза преди 5 години
Англичаните не са глупави, както ви убеждават немските медии. Щом искат да излязат значи са си направили сметката. Ще има сега малко кютек, а после нещата ще се нормализират. Англичаните виждат в ЕС бюрокрация и комунизъм. Короната не толерира комунизма и не толерира да е нечий васал! Тръгнали да ронят горчиви сълзи за ПЕТАТА най-голяма икономика в света. Нислучайно са владяли половин свят. Алооооу, тръгнали да им сипят акъл хаха. Англе никога няма да тръгне да бяга от хубаво.
18
3
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Френският васал сиреч казва вижте колкобе зле в Англия а еъв Франция е супер затова бачкайте за немците за 1100 евро на месец
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Оф добре само вие сте ходили... аман от многознайковци.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до КОРОНАТАТи в Англия не си ходил и не си видял, че нигерийци, индийци и пакита не работят,а кибичат на помощи и се занимават с всеки тъмен занаят, но не и честна работа. Моля некомпетентни да не изказват мнение .И англичаните ако излизат, да си взимат НИНО номера и да си ми връщат таксите,да не се правят на луди моля.