След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук

Извършителят е искал да заличи името на философа
7 фев 2019 20:45, Нели Христова
100
След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук
Снимка: Highgate Cemetery

Мраморната плоча поставена върху гроба на Карл Маркс в Лондон е била атакувана с чук, щетите нанесени върху нея са толкова тежки, че "вече не може да бъде поправена“, съобщават от Independent.

Охраната на гробището "Хайгет“ видяла какво се е случило с плочата във вторник, докато правела обичайния си оглед.

Ударите по нея са хаотични, но целта на извършителя е била ясна – да се заличи името на Карл Маркс от нея. Опитът му е почти успешен.

"Плочата никога повече няма да е същата и ще носи тези бойни белези в бъдеще“, казва Иън Дънгавъл, директор на организацията, грижеща се за гробището.

Възможно е да бъдат предприети действия за реставрацията на плакета, но според него, те няма да са особено ефективни.

За Иън Дънгавъл нападенията над гроба на Карл Марс не са нещо ново. По думите му, те не са просто чести, а почти всекидневни.

Най-тежкото от тях се е състояло през 1970 година, когато мъж се опитал да унищожи монумента с бомба. А в последните няколко месеца, паметникът бил заливан с боя и са били правени опити да бъде свалена мраморната глава с въже.

Нападението с чук може да звучи като детска игра в сравнение с предишните опити, но всъщност то е нанесло най-много щети.

"Това е най-безумното нещо, което можеш да сториш“, възмущава се Дангавъл пред CNN. Части от мрамора и буквите са изгубени и едва ли ще бъдат намерени.

Но защо са толкова специални?

Мраморът, използван за плочата идва от родината на Маркс – Германия. Използван е първо за надгробната плоча на съпругата му Джени през 1881 година и е преместен в Лондон едва когато останките и на двамата били погребани в "Хайгейт“ през 1954 година, защото първият гроб на Маркс не съответствал с историческото му значение.

Все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление още виждам че има наивници,които се връзват на тенекиите на Маркс. Някои от тях са така заслепени,че не знаят и истинското име на този мошеник от което заключавам,че "марксизмът" трябва да бъде наричан всъщност Кашелизъм. Който обича да живее в лъжа,нека продължава да го прави но да не замесва народа ми в нея- никой Българин не обича да се обвързва с глупостите на на геистите, хитлеристите, кашелистите и джендъристите!
64
3
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Айде после и на Енгелс :)))) А мумията на сифилистика кога ще я горим? :)
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс прави блестящ анализ на капитализма. За съжаление не е написал как трябва да функционира икономиката при социализма и комунизма.
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можаха да го оборят с думи, сега го "оборват" с чук.Повечето тук дето пишат против Маркс, на практика нищо не знаят за него.
61
4
 
3
 
! Отговори
КАПИТАЛИСТ АНТИЧОВЕК преди 5 години
ИДЕИТЕ КОИТО КАРЛ МАРКС ПРОКЛАМИРА ЗА РАЗВИТИЕТО И РАВЕНСТВОТО СА В ПЪТИ ПО ХУМАННИ И ЧОВЕШКО ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ КОИТО ПРЕВРЪЩАТ ХОРАТА В КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ ТОВА ГО Е НАПРАВИЛ АНТИЧОВЕК КОЙТО ИСКА ДА ПОЛЗВА ХОРАТА КАТО РОБИ.
60
2
 
3
 
! Отговори
ГОго преди 5 години
Всъщност Карл Маркс е Крали Марко на български, но сериозно казано, по бих се зарадвал, ако бяха взривили мавзолея на Ленин в Москва.
59
2
 
5
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Да прилагаш плановото безумие в световен мащаб е като да сложиш рамки на цялата икономика и да блокираш напълно прогреса заради болния си стремеж да контролираш Божия ред и да се правиш на Господ. Никой "велик вожд" не може да се прави на Бог,понеже накрая Господ прибира него а не обратното.
58
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не, всъщност исках да кажа, че плановата икономика може спокойно да действа като глобална система, само че досега този вариант така и не е изпробван....
57
0
 
3
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Икономистът иска да каже,че социализмът е създаден ЗАРАДИ капитализма и не може да съществува без него,а само благодарение на него.
56
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Плановата икономика никога не е била глобална система, а е действала в конкуренция на капиталистическата система. Именно за това се е провалила. Няма как продуктите на плановата икономика да се конкурират успешно с еквивалентни продукти, произведени при пазарни условия. Там вътрешната конкуренция създава по-голямо разнообразие на предлаганите продукти, които при всички положения ще изместят еквивалентните им, произведени от страните с планова икономика. Затова нашата икономика фалира след проме
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще да е някой русофоб, защото руснаците единствени претвориха утопиите на Маркс в цялата им пълнота и празнота в реалния живот.
54
4
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не е вярно, плановете са много точни когато се отнасят за кратки периоди от време - до 1 година напред. Всички данни за потреблението, които ни трябват за нуждите на планирането на производството, могат да се взимат от националната статистика. Знае се с висока степен на точност какви количества от кои стоки се потребяват през годината.
53
1
 
4
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Българският удар срещу глупостите на марксизма е просто замислен но неизбежен. Ако не плануваме колко години живот да има комунизма и колко социализма,значи сме изменили на плановата икономика и сме почнали да я прилагаме избирателно,според нашите прищевки и капризи. Това ще означава че сме фалшиви социалисти- истинския социалист непременно би планувал и това! Който не харесва тази логика е фалшив плановик- той не служи на народа а на себе си.
52
0
 
3
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Да планираш икономиката е като да планираш колко човека ще измрат тази година и колко догодина а като не ти излезе плана,да почнеш да натаманяваш броя на хората според него. Тогава обаче ще възникне остър спор кой да те планува самия теб и кой да планува него с други думи- спорът ще бъде колко години живот да планираме на комунизма и колко- на фашизма.
51
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Ако се въведат някакви електронни пари, които да се зареждат всеки месец по нещо подобно на дебитни карти, и се премахне остойностяването на стоките и услугите, ще отпадне въобще нуждата от счетоводна отчетност. Бизнесмените вече няма да отчитат печалба, защото реално няма да има такава. Те ще бъдат нещо като управители на предприятията. Държавата може да одобрява списък с приоритетни за икономиката стоки и услиги. Промените в кодекса на труда, трябва да бъдат в полза и услуга на роботника!
50
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Липсата на добро планиране, води до производството на излишни стоки и услуги, и до генерирането на ненужни работни места. Напълно ненужно е според мен увеличаването на непроизводствения сектор, което наблюдаваме в момента. Той не създава никакви ползи за обществото, а само гълта енергийни и материални ресурси. Какво произвежда една счетоводна къща? Нищо! Нейната работа е да скрие печалбите на бизнеса, за да платят по-малко данъци.
49
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Свободният пазар се е превърнал в една свободия, при която, всеки воден от стремежа към по-висока печалба, инвестира там, където тя(печалбата) ще е най-голяма. Проблемът е, че не се прилагат никакви регулации. Самите ни градове не са планирани за този растеж. Индустриалните зони са разхвърляни хаотично из градовете. Жилищата и офис сградите са разпръснати на огромна площ. Много е трудно да се обхване цялото работещо население чрез градски транспорт. Затова хората предпочитат лични автомобили.
48
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 50Ами то тогава няма да има нужда от банки, след като и без това парите ще губят стойносттта си. И в момента лихвите по депозитите са много ниски, но все пак са нещо, а кой ще си държи парите в банка при отрицателни лихви по депозитите? Всички по-малки вложители ще си изтеглят спестяванията от банките. Според мен парите трябва да бъдат само в електронна форма, и след края на месеца да се нулират. Трябва да има и максимален размер с-ва, с които можеш да разполагаш на месец.
47
3
 
4
 
! Отговори
Евала! преди 5 години
Жалко че не са го удяли с чукове още докато е бил жив тоя. Ама не знаели хората какво зло е това.Заради тая дяволска идеология са загинали милиони, и са съсипани са цели държави.Ето България още не може да се оправи.
46
1
 
5
 
! Отговори
Златко Златното преди 5 години
До икономистНепрекъснат икономически растеж НЕ Е НЕОБХОДИМ , А Е ВРЕДЕН. Един автомобил /РолсРойс например/ може да бъде работещ без ремонти и сто години. Но, производителите нямат интерес от това , непрекъснато съкращават живота на произведените неща. Защо ? От простотия - защото няма да си носят на луната натрупаните пари или вещи.