След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук

Извършителят е искал да заличи името на философа
7 фев 2019 20:45, Нели Христова
100
След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук
Снимка: Highgate Cemetery

Мраморната плоча поставена върху гроба на Карл Маркс в Лондон е била атакувана с чук, щетите нанесени върху нея са толкова тежки, че "вече не може да бъде поправена“, съобщават от Independent.

Охраната на гробището "Хайгет“ видяла какво се е случило с плочата във вторник, докато правела обичайния си оглед.

Ударите по нея са хаотични, но целта на извършителя е била ясна – да се заличи името на Карл Маркс от нея. Опитът му е почти успешен.

"Плочата никога повече няма да е същата и ще носи тези бойни белези в бъдеще“, казва Иън Дънгавъл, директор на организацията, грижеща се за гробището.

Възможно е да бъдат предприети действия за реставрацията на плакета, но според него, те няма да са особено ефективни.

За Иън Дънгавъл нападенията над гроба на Карл Марс не са нещо ново. По думите му, те не са просто чести, а почти всекидневни.

Най-тежкото от тях се е състояло през 1970 година, когато мъж се опитал да унищожи монумента с бомба. А в последните няколко месеца, паметникът бил заливан с боя и са били правени опити да бъде свалена мраморната глава с въже.

Нападението с чук може да звучи като детска игра в сравнение с предишните опити, но всъщност то е нанесло най-много щети.

"Това е най-безумното нещо, което можеш да сториш“, възмущава се Дангавъл пред CNN. Части от мрамора и буквите са изгубени и едва ли ще бъдат намерени.

Но защо са толкова специални?

Мраморът, използван за плочата идва от родината на Маркс – Германия. Използван е първо за надгробната плоча на съпругата му Джени през 1881 година и е преместен в Лондон едва когато останките и на двамата били погребани в "Хайгейт“ през 1954 година, защото първият гроб на Маркс не съответствал с историческото му значение.

Все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Маркс е евреин и това е ключово!Нека се върнем 2000 години назад-евреите създават християнството,а 500 години по-късно -исляма.1800 години след това са положени основите на комунизма.Хич не са случайни тея неща!Става въпрос за целенасочени действия,целящи да подчинят определени групи от хора на някаква догма,с цел лесно управление и последващо противопоставяне едни на други.Общо взето успешна стратегия,характерна за ционистите!
24
9
 
7
 
! Отговори
Убитите! преди 5 години
1947 г. България - 6.7 милиона1989 г. България - 8.9 милиона2017 г. България - 5.4 милиона
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много убити за каузата му тежат на този Карл Маркс
22
4
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ИвановМаркс е посочвал недъзите на капиталистическата система в трудовете си, и като цяло не е бил оптимист за бъдещето й! Никой не обича да го критикуват, и може би затова са тези набези над гроба му...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само армията на Господ може да събори камъка, който няма Божията армия на своя страна... тежко му! Покайте се грешници!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Създаването на пари, които не могат да се трупат, ще доведе до нов вид, по-истинска собственост" - Алберт Айнщайн."Гезел е създал антимарксически модел на социализма и отговорът за бъдещето трябва да се търси именно в тази посока" - Джон Кейнс.Случило се така, че по стечение на обстоятелствата теорията на Гезел била проверена в експеримент, отговарящ на всички изисквания на науката - Чудото от Вьоргл.
19
5
 
5
 
! Отговори
Гробар преди 5 години
Корнелия Нинова се е обадила на Тереза Мей ,че сега спокойно могат да поставят нейното име на надгробната плоча.
18
7
 
14
 
! Отговори
К.Маркс преди 5 години
1.Маркс е велик философ и икономист!2.Маркс е само теоретик, други след него са практиците на марксизма!3.Маркс няма нищо общо с Русия, той е немски евреин!4.Марксизма и комунизма доста се различават.............ако си мислите, че са едно и също нещо..............много грешите!!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки знае за Карл Маркс, всички пишат и говорят за Карл Маркс, но почти никой не е чувал за Силвио Гезел и за чудото от Вьоргл. Случайност!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов срам! Този път за Хиншелвууд, който не е оставил последователи и поне един що годе сръчен бомбаджия. Духът на бездарността броди из все още европейски земи!
15
5
 
12
 
! Отговори
К.Маркс преди 5 години
Идеите и философията на Маркс и Енгелс ще надживеят драскачите на тези коментари!Левски и Ботев.............най-големите българи, за тях не знаем къде са им гробовете............но те са светиня за всеки истински българин!По целия свят има много марксисти, а философията на Маркс се изучава и в най-реномираните западни университети!!!Кое не разбрахте??
14
4
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Сега е моментът Нейно величество Елизабет ll да удостои извършителя с рицарско звание и място в Камарата на лордовете.
13
12
 
11
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Идеи от един алкохолик който никога не е работил и издържан от жена си ,не мерси.
12
5
 
6
 
! Отговори
До №12 преди 5 години
Македонецо, част от българите са много диво племе, щом англосаксонците ни водят за носа вече 30 години. И ние си затрихме държавата си за да им угаждаме. Само гледай какви дивотии пишат за Маркс.
11
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Почти като Женята с Мавзолея
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гроба на Ленин и Сталин кога?
9
12
 
13
 
! Отговори
К.Маркс преди 5 години
Карл Маркс е велик философ, колкото и да квичите демократите, освен това не е руснак той................за да не ми кажете, че съм русофил!!!Да унищожиш гроба му, няма да унищожиш идеите му.............ясно ли е??
8
4
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Първо мислех да репликирам писачите тук, но не ! Вижте какво уважаеми лумпенпролетарии, или може би дребни буржоа. Манталитета ви е по-лош от на капиталистите каквито са били и Маркс, и Енгелс. Това което Маркс е написал е безсмъртно защото е записано м умовете на милиарди хора, и то е истина. Това което е написано на надгробната плоча е унищожимо, но може лесно да се възстанови. Но увредените ви мозъци няма да се възстановят. Толкова стига!
7
5
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Браво,поздравления!
6
6
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ясно е, че от Independent ще реват за партийния си идол и вожд. Но за нас, нормалните хора, това е хубава новина! Дано още такива дойдат скоро!