След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук

Извършителят е искал да заличи името на философа
7 фев 2019 20:45, Нели Христова
100
След неуспешен опит с бомба, почти разрушиха гроба на Карл Маркс с чук
Снимка: Highgate Cemetery

Мраморната плоча поставена върху гроба на Карл Маркс в Лондон е била атакувана с чук, щетите нанесени върху нея са толкова тежки, че "вече не може да бъде поправена“, съобщават от Independent.

Охраната на гробището "Хайгет“ видяла какво се е случило с плочата във вторник, докато правела обичайния си оглед.

Ударите по нея са хаотични, но целта на извършителя е била ясна – да се заличи името на Карл Маркс от нея. Опитът му е почти успешен.

"Плочата никога повече няма да е същата и ще носи тези бойни белези в бъдеще“, казва Иън Дънгавъл, директор на организацията, грижеща се за гробището.

Възможно е да бъдат предприети действия за реставрацията на плакета, но според него, те няма да са особено ефективни.

За Иън Дънгавъл нападенията над гроба на Карл Марс не са нещо ново. По думите му, те не са просто чести, а почти всекидневни.

Най-тежкото от тях се е състояло през 1970 година, когато мъж се опитал да унищожи монумента с бомба. А в последните няколко месеца, паметникът бил заливан с боя и са били правени опити да бъде свалена мраморната глава с въже.

Нападението с чук може да звучи като детска игра в сравнение с предишните опити, но всъщност то е нанесло най-много щети.

"Това е най-безумното нещо, което можеш да сториш“, възмущава се Дангавъл пред CNN. Части от мрамора и буквите са изгубени и едва ли ще бъдат намерени.

Но защо са толкова специални?

Мраморът, използван за плочата идва от родината на Маркс – Германия. Използван е първо за надгробната плоча на съпругата му Джени през 1881 година и е преместен в Лондон едва когато останките и на двамата били погребани в "Хайгейт“ през 1954 година, защото първият гроб на Маркс не съответствал с историческото му значение.

Все още лондонската полиция не е открила виновника за престъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 5 години
Туй не беше ли оня въшлив брадулник, дьет ми измъкна кокошките наесен и *** остави без магаре, щот много го харьесало ба?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистАко парите се използват за средство за размяна на стоки и не се трупат това ще ограничи икономическия растеж до рамките не необходимото. Никой няма нужда от 10 къщи и 20 коли, но и не може да държи пари в банката за 10 къщи защото парите губят стиойността си. По този начин се произвежда само толкова колкото е необходимо за да се живее добре.
43
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До икономистИмах предвид лУксозни.... Наистана тяхното производство е голям проблем, защото просто може да се мине и без тях. Също и тоновете ненужни пластмасови играчки, които децата захвърлят някъде в ъгъла на стаята до две минути след разопаковането.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтаматХершел а-Леви е името му
41
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Разбирам много добре това, което сте написали, но не разбирам защо ни е необходим този непрекъснат икономически растеж? Ние разполагаме с ограничени ресурси на тази планета, и няма как да растем до безкрай! Трябва да ги рециклираме, и да ги използваме пестеливо, и то за най-важнитеи смислени неща, а не за локсозни стоки, като автомобили, смартфони и други глупости. Защо не пишете нищо за автоматизацията? Сега ситуацията е много по-различна, отколкото преди 100 години, когато земеделието е водещо
40
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До К.Маркс"И Хитлер няма гроб, но неонацистите по света продължават да четат "Моята борба", нали??"Не я четат само те...
39
3
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Истинското име на този Маркс могат да го произнесат малцина. Проклет сатанист!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е вреден. Нормално е да се унищожи всякакъв спомен за него.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНяма такъв икономисти които да мислят и потвърждават твоите и Маркс теории. Бедни и богати винаги е имало и ще има, това са субективни определения и те нямат място в една сериозна наука! Фактите са че световната икономика расте, благосъстоянието нараства, но няма такова нещо като таван на потреблението, хората винаги ще искат да живеят все по-добре и все по-добре, днес искаш един модел смартфон, след година нов модел и т.н., храната много отдавна не е фактор.
36
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Свободния пазар е голяма глупост! Например, на пазара има търсене на музикални инструменти тип еднодневка, т. нар. вувузели, които ги помним от световното в ЮАР, и някой капиталист, воден от интереса за огромна печалба, веднага ти ги произвежда... Въпреки, че реално няма никаква полза от тези почти музикални инструменти, но пък ще се създадат едни излишни работни места покрай производството им, ще се изразходват и много ресурси по нецелесъобразен начин. Едно време имаше и едни тамагочита...
35
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Този Силвио Гезел, за когото стана дума по-долу в коментарите, е прав за това, че паричната система е проблем, заради прекомерното натрупване на богатства от страна на бизнес елита, за сметка на останалите членове на обществото. Това забавя растежа на икономиката, но всъщност защо ни е необходим повече растеж, след като вече имаме излишък на основни блага, и даже изхвърляме милиони тонове хранителни продукти? Това е само един от проблемите на тази хаотична система, движена само от пелбата...
34
8
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Май никой не се досеща,че християнството,исляма,комунизма,фашизма,банковата диктатура и куп други неща са все еврейски измишльотини,създадени съвсем целенасочено-за подчиняване на човечеството на една нация-Богоизбраните.Куп революции,метежи,войни,вкл. и двете световни са също тяхно дело.Сериозна организация,дума да няма.
33
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 29Те не са само негови изводи и прогнози... Много други икономисти, мислят по същия начин!Не виждаш ли, че пропасттта между бедни и богати непрекъснато се увеличава, и това се превръща в огромен проблем. Задавал ли си си въпроса, какво ще се случи, след като търсенето на блага в световен мащаб бъде задоволено, и когато не остане нито една държава под средния европейски стандарт. Какво ще се случи с пазара на труда при пълна автоматизация?
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс е бита карта, не ни интересува. Стига сте ни занимавали с марксизъм-ленинизъм. Да му трошат каквото си искат...
31
5
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Някой откачен фашизоид е бил....
30
1
 
5
 
! Отговори
К.Маркс преди 5 години
Маркс е голям философ, за много неща е бил прав, за други неще е грешил..........да, всяка философска доктрина си има критици, има и недостатъци!!Това значи ли, че ако някой не ви харесва, трабва да поругавате гроба му???Като сте много умни, станете философи или учени и опровергайте Маркс..........логически, с аргументи и доказателства!!И Хитлер няма гроб, но неонацистите по света продължават да четат "Моята борба", нали??
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактМаркс никой не е разнищвал, той не е бил някакъв комунистически революционер, тръгнал да коли и беси, като съветските другари! Маркс е бил философ, който е описал и анализирал проблемите на прохождащото индустриално общество, които нямат нищо с днешните реалности. Напротив той пише, че капитализма е високо производителен , жизнен и иновативен, но смята че той ще се срине поради ниското заплащане на работниците и лошите условия на труд, но днес знам че тези негови прогнози не се сбъдват.
28
6
 
3
 
! Отговори
Маркс е гад преди 5 години
Не става дума не особено приятният му нрав приживе....А за фактът ,че няма друга филосовска школа отговорна за избиването на толкова много хора. На изток изпитахме глупостите на гърба му , а неясно защо в момента става модерен на запад. И не носи нищо хубаво със себе си.Напълно заслужено поругаване.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс е бил философ, а не икономист, въпреки това той прави интересни анализи, поставя добри въпроси, ето защо се изучава и днес. Но истината е че изводите и прогнозите му като цяло са грешни, капитализма еволюира, пазара на труда се разви и достигна висока степен на сегментация. Да капитализма има повтарящи се цикли - възход, застой и спад, но той никога няма да колабира и фалира, както плановата комунистическа икономика, а винаги излиза от кризата по-силен и жизнен от преди.
26
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Маркс е разнищил из основи индустриалния капитал,но кой знае защо си е замълчал за банковия!Като гледаме сега кой държи световната власт-еврейските банкери,не е трудно да си обясним защо се е получило така!Т.е. Маркс е действал ПОРЪЧКОВО!Впрочем,Ротшилд в момента държи централните банки на почти ВСИЧКИ държави(вкл.Русия),независимите се броят на пръсти!