Какво вълнува младите хора и каква Европа искат те?

Само всеки втори млад европеец между 16 и 26 г. смята евроизборите за много важни
4 май 2019 12:30, Елка Василева
47
Какво вълнува младите хора и каква Европа искат те?
Снимка: архив, Reuters

Европейските избори чукат на вратата. Какви са нагласите на младите хора? Проучване сочи, че те искат Европа, в която тяхната дума да се чува повече. Миграцията и околната среда са темите, които най-много ги вълнуват, пише Дойче веле.

Европа е близо до сърцата им. Не обаче и политическото ѝ представителство. Само всеки втори млад европеец между 16 и 26 години смята европейските избори за много важни. А всеки пети от анкетираните не се чувства наистина представен от Европарламента. Това показват резултатите от проучване на фондация ТУИ.

И нищо чудно. Средната възраст на депутатите в европейския парламент е 56 години. Най-младият депутат в Брюксел е един 30-годишен българин. Минималната възраст за кандидатстване в една трета от страните членки на ЕС е 21 години. В Италия и Гърция минималната възраст е дори 25 години.

Въпреки това младите хора се чувстват привързани към Европа и искат да участват във вземането на решения. Особено по теми, които са много важни за тях. "Поколението Европа настоява да му се чува думата и иска да участва във вземането на решения. Това е посланието на тазгодишното ни проучване към всички, които носят политическа отговорност", казва директорката на фондация ТУИ Елке Хлавачек.

В Германия положението е малко по-различно в сравнение с общата картина в Европа. След миграцията, предоставянето на убежище и опазването на околната среда, третата по важност тема е социалната политика. В никоя друга страна социалната политика не се окачествява от младите хора като много важна тема за ЕС. Въпреки че повечето германски младежи оценяват миграцията като най-важния проблем, те не са против отворените граници. 43 процента от анкетираните, които смятат миграцията за най-важния проблем, окачествяват отворените граници като шанс. Само 27 процента от анкетираните са на мнение, че отворените граници представляват заплаха. Младите хора оценяват свободното придвижване в рамките на ЕС изключително положително и според тях, то не подлежи на дискусия.

Втората по важност тема за европейската младеж е опазването на околната среда и защитата на климата. Месеци наред младите хора в Европа вече протистират срещу замърсяването на околната среда с движението "Fridays for Future". Те призовават политиците да предприемат много повече за опазването на околната среда и климата.

Промяна и визия за бъдещето

Как обаче да стане така, че младите европейци да бъдат привлечени не само в политическия дискурс, а и в реалния политически процес? Политическите партии трябва да улеснят приемането на млади хора в редиците си, препоръчва Маркус Шпитлер от научния Център за социални проучвания в Берлин. "Младите хора се интересуват особено много от такива партии, които могат да им предложат някаква промяна и визия за бъдещето. 67 процента от анкетираните смятат, че е необходима радикална промяна за въвеждане на ред в политическата система", посочва той. Желанието за промяна между другото е и причина за това, че понякога младите европейци се интересуват от популистките партии.

Загриженост буди също фактът, че само малко над половината (58 процента) европейски младежи смятат демокрацията за най-добрата държавна форма. 38 на сто от младите французи споделят това мнение. В Италия и Полша това са  46 на сто от младите. Демокрацията като най-добра държавна форма се радва на високо одобрение в Германия и Швеция (66 процента), както и в Дания (65 процента). Само едно малко малцинство от под един процент от младежите считат други държавни форми за по-добри.

60 на сто от анкетираните споделят, че е твърде "вероятно" да гласуват на евроизборите на 26 май. Една цифра, на която трябва да се гледа внимателно. Защото между намерения и дела съществува голяма разлика, особено сред младите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е млада в ЕС. И като млад човек на 10г. Обича да рупа и да се забавлява.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17:Напълно си прав и в контекста на това,тези дни на Територията(бивша държава България),пристига с огромни почести от властта,особено в лицето на "вожда",един от водещите сатанисти в света,папата,когото съм виждал на много снимки,със сатанисткия поздрав с ръка,с изправени показалец и кутре и свити среден и безимемем пръсти!!!Чест прави на БПЦ,че се дистанцира от този сатанистки ритуал - поклон пред папата!Така и православното стадо е подготвено да се поклони на този сатанист!!!
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До18. Иска ти се ама нема. 1. Защото са с различини възможности, едни са с възраст в ЕС НА 50тодини с свръх продукция във всеки бранш, 2. Други като Гърция да на 38г. "Зорба гърка", ги е научил много да взимат като в Етиопия. малко да пройзвеждат.3. Ние сме със стаж 10 години/ тинейджъри/. А на тинейджъра главата не му е узряла.
22
5
 
2
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Този IBM Fake News иска Големия Брат да го управлява.Още е живо поколението което работеше според способностите си и вземаше според нуждите си. Първо почакай да умрем, пък тогава, щом толкова ти харесва . . .
21
1
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Какво вълнува младите хора ?Тревата !Видя се, че протест за легализация на марихуаната събира повече младежи, отколкото всеки друг протест. Тъжно, но факт !
20
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 5 години
Западна Европа ще се превърне в гето до няколко години и белите ще бягат на Изток. Юдомасонската върхушка се оптва да пречи на белия човек по всякъкви възможни начини.
19
6
 
4
 
! Отговори
имунизирани сме преди 5 години
Европа просто е много социалистическа. Тъй като българския народ дълго време /Османско присъствие, Социалистически блок/ не е можел да разчита на държавната администрация да реши проблемите му, той предпочита да се справя сам.На него не му трябва "Арменския поп" да го чуе. По тази причина понятието Европейски институции му звучи далечно и почти безсмислено.Допълнителна вреда нанася президента който се е поставил в услуга на чуждо правителство и сее недоверие в българските институции.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз, като един млад човек, искам Европейски съюз, в който:1. Всички са равноправни и никоя страна не взима връх над останалите, все едно ЕС им е бащиния.2. Няма страни на две, а на една скорост.3. Мнението на отделни държави се зачита, вместо лидерите им да бъдат обявени за популисти.4. Има ясна идея накъде се върви.5. Наистина има ценности, които се зачитат от яростните им застъпници.Т.е. искам ЕС наистина да е съюз.
17
5
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
ИСКАМЕ ЕВРОПА БЕЗ АНТИХРИСТ НА ВЪРХА.ВСЕКИ ПОЛИТИК, ЕВРОЧИНОВНИК, ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО Е ЗАЩИТАВАЛ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ, УЧАСТВАЛ Е В МАСОНСКИ ОРДЕН ДА БЪДЕ ПРОКУДЕН И ОБЯВЕН ЗА САТАНИСТ.ИМАМЕ СПИСЪЦИ С ТЕЗИ ХОРА. ТЕ ПОСЕГНАХА ДОРИ НА ДЕЦАТА СИ.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да на направим Европа отново велика, икономически, технологочен и военен колос, ние се занимаваме с хипи-гей простотии като обгрижване на ***, утопичен стремеж към спасяване на света и т.н. Европа няма бъдеще, това са жалките факти! И кои са тези млади хора? То вече такива европейци са на изчезване.
15
2
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
ИСКАМ ЕВРОПА да отнеме апартаментите, къщите, парцелите на БСП И ГЕРБ и да ги пусне на публични търгове. ВСЕКИ ТЪРГ ДА СЕ РЕКЛАМИРА ПО БНТ 10 ПЪТИ НА ДЕН ПРЕЗ 2 ЧАСА. Да видим дали цените са реални?ИСКАМ БРЮКСЕЛ ДА РАЗКРИЕ ИМЕНАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО СА ГОВОРЕЛИ ПЪРВО НЕГАТИВНО ЗА БЪЛГАРИЯ И СЛЕД СРЕЩАТА ИМ С БОЙКО(П---ОДКУП) СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ГОВОРЯТ САМО ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ.НЕ СТАВА ДУМА ЗА ЕДИН ИЛИ ДВАМА. ТУК СТАВА ДУМА ЗА МАЩАБЕН ПО--ДКУП НА ЕВРО ЧИНОВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ ОТ БРЮКСЕЛ
14
3
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
До: БрюкселИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ ОФШОРНИ ПАРИ. ИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ БСП И ГЕРБ.ИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ КНИЖНИ ПАРИ (ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ ДА - ДИГИТАЛНИ.ИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ КОРУПЦИЯ (СОФТУЕР ДА ЗАМЕСТИ ПОЛИТИЦИ И СЪДИИ).ИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ ГАРГАМЕЛИТЕ(ЕВРОДЕПУТАТКИ, КОИТО ПЛЯМПАТ ГЛУПОСТИ КАТО ТОВА ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА ИИ).ИСКАМ ЕВРОПА БЕЗ УБИЙЦИ НА ЕВРЕИ - ЦЦ ОТ ПАРТИЯ ГРОБ (ЗА СПРАВКА САРАФОВО).ИСКАМ ЕВРОПА С ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, ЕЛЕКТРОННИ ДАНЪЦИ,ЕЛЕКТРОННИ ТЪРГОВЕ, ВСИЧКО ДА
13
3
 
22
 
! Отговори
Колю преди 5 години
Мен ме вълнува, кога Борисов и цялата пасмина от Герб ще търкат наровете и ще се конфискува имуществото на крадците, а партията Герб ще бъде обявена за противоконституционнаи забранена със закон!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не искаме джиxaдисти, eвpeи и мaймyни в Европа!
11
4
 
12
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Младите европейци се различават коренно от старите, по простата причина че старите нямат почти никакви деца. Повечето от младтие не знаят почти нищо за историята и живота в Европа, те са дошли наготово за да излапат това което Европа е открала от техните родители по места. Резултатът за европейците ще е плачевен.
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа уби България.
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам в Русия да ходят бежанци. Да работят в Колхозите, да гледат овце, крави , да правят лютеница ва тая голяма територия.
8
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България нещата са много различни с тези младежи на Запад в ЕС. В България младия човек се държи от малък за роклята на майка си. Слуша много стари комунисти , че в соца е било хубаво. И учи , учи много. Защото в Соца, който учи НЕ РАБОТИ. Да работиш е срамно. Така тези млади до 25- 30г. Учат и нямат след тия години НИКАКВИ ТРУДОВИ НАВИЦИ.Тези , който са в тежко положение рискуват и тръгват в ЕС. За тях ЕС е вече РОДИНА и СПАСЕНИЕ.
7
4
 
15
 
! Отговори
моля преди 5 години
Искаме Европа без Юнкер и Меркел, искаме да не се въздига в култ хомосексуалността, защото е болест, не искаме Европа без натрапване на ИК, искаме Европа без гей-паради, искаме Европа, която е обърната към нормалния, обикновен европеец, а не към всички видове извратеняци, искаме Европа без двоен аршин при храните и навсякъде. Сегашната Европа е сбирщина от кол и въже на всичко некачествено и извратено.
6
4
 
12
 
! Отговори
Млад пич преди 5 години
Искаме Русия и да имаме мощни оръжия