Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
11
 
! Отговори
гого преди 4 години
Е, как е сега след 10 години "успешно" управление на ГЕРБ и Бойко Борисов ?Румъния - поне с две обиколки пред България.Румъния - по-високи заплати.Румъния по-ниски цени на стоки и услуги.
51
1
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
абе хyйо какви хора СССР и ТКЗС , дори и да има са пенсии дето нищо не зависи ит тях. Тез дето ни уж управляват вече трети мандат те са некадърните парчета за разкарване.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в Румъния а и в Западна Европа
49
2
 
14
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
ако от "храните" в България се извадят:* Ваксата за Обувки известна още като хидогенираното Палмово Масло* Машинното Масло известно още като Рапично Олио* Отровата за Плъхове известна още като Олио от Памук* Маската Против Черни Точки известна още като Масло от Шея* Храната за Пчели известна още като Глюкозо-фруктозен СиропПо щандовете няма да остане дори за Порцион с купони по Военно Време. Бон Апети, горните съставки съставляват над 50% от "храната" Ви.
48
12
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Виновен е соца и СССР, демокрацията е най-добрата система, но българите са прости, не могат да я прилагат и вече 30 години си живеят в социализъм при СССР. Иначе демокрацията е най-добрата система.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви текесезета ще правиш, във Франция за крава 1500 евро субсидия от Брюксел, за полу-човеците втора категория от България субсидията е пъти по ниска, и това за всички селскостопански продукти, как ще излезеш конкуренция на Франция, днес Брюксел бе не иска България да прави ТКЗТа, на ЕС му трябват евтини черноработници и пазар за техните стоки и зеленчуци, какво ТКЗС...
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе какъв СССР , БОРИСОВ ена власт от 10 години , ето докъде ни докара !
45
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами докато още има хора в България който си живеят в соц.времето и с "великата" СССР така ще е!
44
2
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Помните ли 2006-та година как плюехме румънците ?Помните ли как нашите управляващи тогава настояваха пред Брюксел България да бъде отделена от Румъния, защото румънците ни дърпали назад и заради тях можело да отложат членството ни в ЕС ?Тогава България се смяташе за по-развита държава от Румъния.Е, как е сега след 10 години "успешно" управление на ГЕРБ и Бойко Борисов ?Румъния - поне с две обиколки пред България.Румъния - по-високи заплати.Румъния по-ниски цени на стоки и услуги.
43
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до АнонименКогато се произвеждаше със "сърп и чук" България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и българите живееха на средноевропейски стандарт на живот, а днес при демокрацията и цветовете на дъгата пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна и българите са първи по смъртност в света.
42
5
 
25
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
България никога не е била пор0бена по-ефективно в историята си!! на еничарите от Граждани за Европейски Развитие им плащаме щедро, включително с апетитни позициики в Брюксел!
41
9
 
10
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Направете си ТКЗС-та, бе..... Хем ще ви е евтино.... Хем ще има от къде да си краде те, бе ! Също, като при СОЦ-а!!!!
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринБългарино, ще си останеш вечно *** щом още не си разбрал че може да се произвежда и без сърп и чук.
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който яде повече - по-бързо умира.Така че българите ще станат нация от дълоглетници.
38
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Предлагам да приложим люксембургския модел, имаме общо че там нищо не произвеждат и ние нищо не произвеждаме, но Люксембург са взели 4 трилиона дълг, по 7 милиона на глава от населението и 6500% от БВП, ние сме просто смешни с нашия външн дълг, предлагам а взмем по 7 милиона на калпак това прави към 50 трилиона дълг като люксенбурците и да си живеем като люксембурци, да си тропаме хората, да си хапваме мръвките, да си пийваме ракийката с тънките мезета и да си лягаме с жените!
37
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова да поеме властта. Тя е *** и разбира от производство на храни. Само така ще поевтинее храната на българина до нивото на Северна Корея където успяват да се изхранят въпреки че средната месечна заплата е под 10 евро.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E как бе, нали Банкянския Шишко си килийно образование, всеки ден ми казва от телевизора, че по улиците на Тикволандия текат реки от мед, тук таме примесени и със злато.
35
4
 
11
 
! Отговори
РОБотодател преди 4 години
Екстра,ще умрат по-рано от нас.
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немедлено вожда и учителят на българския народ натовския генерал Румен Радев да издаде указ за сваляне на правителството на ГЕРБ и назначаване на временно правителство от руски граждани експерти по изхранване на населението.
33
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А според боко банкяски цъфтиме и розовеем.