Решено: Урсула фон дер Лайен - шеф на ЕК, Шарл Мишел - на Европейския съвет

Кристин Лагард ще поеме председателството на Европейската централна банка
Обновена: 2 юли 2019 21:33 | 2 юли 2019 20:37,
177
Решено: Урсула фон дер Лайен - шеф на ЕК, Шарл Мишел - на Европейския съвет
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Още по темата

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия. Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

Европейския съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от две години и половина и възможност за втори мандат.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако бъде потвърден от новия председател на ЕК.

Предвижда се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Последното решение подлежи на повторно потвърждение от европейските държавни и правителствени ръководители след съгласуване с ЕП и ЕЦБ.

По-рано стана ясно, че водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер окончателно се отказва от надпреварата за председател на Европейската комисия.

Предвижда се той да остане председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Туск добави, че за първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Той отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас "против"), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била "за" в лично качество.

Постигнатото разпределение е между двама мъже и две жени. Ако бъде утвърдена от ЕП, Фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на ЕК, уточни Туск.

ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа, каза Туск.

Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германската военна министърка става шеф на ЕК! Това е добре. Значи с рогата напред срещу ***! На Просия трябва да бъде намесено военно поражение!
79
1
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 4 години
Очевидно се информираш за Китай от Партиздат.Написаното е много далеч от истината.Първо прочети за Дън Ксиао Пин и "бандата на четиримата". Това е 1978 г.Тогава Дън каза: Кой го е грижа дали една котка е бяла или черна. Важното е да лови мишки. И така реабилитира капитализма.Той каза: Някои искат да живеят по социалистически, а други по капиталистически. Една държава - два строя.Като добавим Хонг Конг и Тайван в които комунизма е анатема, ето от къде са китайските бизнесмени.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко направи всичко възможно и то без Цветанов Урсус Вой да победи Серсен Кристална
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урсула и кончита вурст .... бах ти и европата
76
13
 
6
 
! Отговори
все едно преди 4 години
Както и да го увъртат, руснаците ще си останат доставчик на евтини привлекателни момичета за американската *** индустрия.
75
4
 
10
 
! Отговори
Ursula преди 4 години
Типично име Урсула за шеф на ЕС...хахах...пародия
74
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното в този момент е, че путин е наврян в ъгъла на света и гледа "умно".
73
23
 
8
 
! Отговори
В Германия преди 4 години
Всеки 40ти гражданин е милионер , а бедни са само руските мигранти , които се боцкат с херо и духат за евро на роми от факултето.В Европа родния ром е господар на руския пришълец.
72
9
 
7
 
! Отговори
До 78 преди 4 години
Хахахах защо тогава бягат към Америка с милиони.И Китай не е най голямата икономика , дори и най големия износител не е
71
1
 
19
 
! Отговори
Европейско мислене преди 4 години
Кончита Вурст
70
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петър СлавовСталин няма нужда нито от вашето одобрение, нито от вашето осъждане. И още по-малко от измерване с днешния гей-аршин, размахван от разните политически джуджета и пигмеи.
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай няма демокрация. В Китай не се провеждат избори. Китай се управлява авторитарно от комунистическа партия. За 30 години без демокрация и без избори, под авторитарното управление на комунистическата партия Китай от бедна страна се превърна в първа световна икономика. През 2022 година в Китай вече няма да има бедни.
68
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национално бъдеще на България е възможно само в Евразийския съюз с Русия.
67
17
 
8
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
66
5
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Ако ЕС и респективно ЕП, са достигнали нивото на падение да разчитат на джендъра Станишев, то ЕС е в много лошо състояние. Разпадът е неминуем. Така може би е и по -добре за България. Светът е голям и спасение дебне от всякъде! Човек никога не знае от къде може да дойде злото и дали няма да е за добро. Колкото до боковите глупотевини, ние си ги знаем, но и тези, който го потупват по дебелия гръб, не са по-хубави от него.
65
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЛА АЛО : ХЕР ФОН ФЛИК ОТ ГЕСТАПО :DБАБА МЕРКЕЛ ПАК СИ НАСЛАГА КОЙТО КЪДЕТО СИ ИСКА!
64
0
 
4
 
! Отговори
Европа протестира преди 4 години
Срочно тестове за ИЗвънземни нашественици в телата на предложените Направете им срочно тестове за вменяемост за спец наркотици за *** и за масови убиици обсебващи политици и високопоставени.ТАзи има специфично искривяване на лице и тяло..
63
6
 
1
 
! Отговори
инж Цв. Владова преди 4 години
Защо не споменавате името на Станишев- от завист или да не му мине котка път! Да стискаме палци и а дано!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой командва в ЕС? Командва Европейският съвет с големите държави и техните малки васалчета. Ето как наредиха всичко за 3 дни. Каза го и Юнкер.
61
4
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Никой в света няма да теъг е на война на никой не му се воюва колкото и да фърчат слюнки.