Великобритания върви уверено по пътя на бивша Югославия

Борис Джонсън може да се окаже последният й премиер
30 юли 2019 19:00, Елка Василева
112
Великобритания върви уверено по пътя на бивша Югославия
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

"Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Brexit, Борис Джонсън", гласи заглавието на редакционна статия в британския в. "Индипендънт".

Бившият премиер Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът между Англия и Шотландия за него е далеч по-важен от въпроса за Brexit-а. Джонсън също трябва да осъзнае тази истина, продължава статията, която предупреждава, че Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия, от която в крайна сметка остана само Сърбия. По същият начин Великобритания е на път да се превърне в Англия плюс Уелс - а след време, без съмнение, само Англия, предупреждава в. "Индипендънт".

Със скоростта, с която се развиват нещата, Борис Джонсън ще трябва да се радва, ако успее да си запази Корнуел - ако изобщо заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният премиер на Великобритания, която самият Джонсън обича да нарича "най-успешния политически и икономически съюз в историята" - и това ще е, до голяма степен, по негова вина.

Шотландия към Джонсън: Ще има референдум за независимост

За опасността от разпадане на Обединеното кралство предупреждава и редакционната статия на британския в. "Гардиън". Джонсън не иска да бъде видян да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Brexit-а - целта му е да накара европейците да се изпотят, дори на цената на спад на курса на лирата. Въпреки това той даде приоритет на посещението в Шотландия още в началото на мандата си - което не печели никакви политически дивиденти.

Още по темата

В най-добрия случай срещата му с лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи щетите. Но склонността на новия британски премиер да приеме Brexit без споразумение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландската първа министърка Никола Стърджън едва ли беше по-лесна.

Очевидно Джонсън направи това посещение, защото не можеше да си позволи да не отиде. През 2016 г. шотландците гласуваха масово за напускане на ЕС - но малцина представители на централните власти приеха насериозно вероятното отражение на Brexit-а върху Шотландия. Джонсън, също като повече поддръжници на напускането на ЕС, никога не мисли особено много за Шотландия, нито за Ирландия. Но по време на кампанията за избиране на нов премиер стана кристално ясно, че в Консервативната партия има мнозина, които не се интересуват дали Великобритания ще остане цяла, стига да напуснат ЕС.

Изглежда дори Джонсън разбира сега, със закъснение, какво е заложено на карта - макар че, в типичния си стил, няма никакъв план за справяне с проблема, отбелязва в. "Гардиън".

Изявлението на Джонсън, който определи проведения през 2014 г. референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания като "нещо, което се случва веднъж на едно поколение", със сигурност звучи като отхвърляне на възможността за провеждане на нова консултация - макар и не толкова ясно, колкото я отхвърли предишната министър-председателка Тереза Мей. Въпреки това подобно изявление "хвърля ръкавица" на Шотландската национална партия, която е заявявала, че Brexit-ът може да оправдае провеждането на нов референдум и създава нова възможност да принуди Стърджън да обмисля каталунски сценарий. Това би било опасна възможност, както показаха нагледно събитията в Каталуния.

Но Джонсън би трябвало да бъде безразсъден, за да смята, че собственият му стремеж да напусне Евросъюза няма да насърчи шотландците - както и други - да напуснат съюза на Обединеното кралство, предупреждава в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Освен предизвикателството към ЕС Борис Джонсън се готви и за радикален "тръмпистки" завой в икономиката, който вещае край на годините на икономии, отбелязва френският в. "Монд", припомняйки негово изявление, че "напускането на ЕС е голяма икономическа възможност да направим неща, които от десетилетия нямахме правото да правим".

Подобен проект, който предвижда намаляване на данъците, инвестиции в транспорта, високоскоростния интернет, болници и училища, разрешаване на генномодифицираните организми и създаване на свободни икономически зони, се пропагандира от години насам от поддръжници на Brexit-а, мечтаещи за "световна Великобритания". Притеснените от подобен проект негови противници обаче го определят като опит за създаване на "Сингапур-на-Темза", отбелязва в. "Монд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"да си запази Корнуел"Какъв е този Корнуел? Сигурно имате предвид Cornwall - Корнуол - графство в югозападния край на острова.
88
0
 
6
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
До manwithnonameТолкова лошо сме видели от Великобритания, че може да се напълнят няколко книги.
87
6
 
1
 
! Отговори
manwithnoname преди 4 години
Жалко ще ми е мъчно за Англия...много точен народ. Като цяло не сме видели лошо от тях...Will miss U UK :)
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да се разпъдне
85
0
 
0
 
! Отговори
додо преди 4 години
До До 1Племето е БРИТИ
84
4
 
4
 
! Отговори
42 преди 4 години
Пишете европейска пропаганда...
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че думата Балкан идва от турски език и се смята че има османско персийски корен, чети малко история, не комунистически книжки. Ето ти го от укипедия- <html><body><!--StartFragment-->Понятието е въведено с нахлуването на османците през 14 век и има тюркска или персийско-тюркска етимология. Османските турци наричат главната планинска верига на полуострова <i>Kocabalkan</i> или само <i>Balkan</i>, която на елините е известна като <i>&#902;&#953;&#956;&#959;&#962;</i>, на славяните като <i>Маторни гори</i>, а на българите като <i>Стара планина</i>.<!--EndFragment--></body>
82
1
 
14
 
! Отговори
Ивайла преди 4 години
Ционистът Джонсън блъфира эа брекэит беэ сделка!!!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем не е сигурно, че Балкан идва от турски и че значи планина. Името съществува и като фамилно, по-рядко като собствено. Можете ли да дадете аналог с друго име, което да значи , да кажем, скала, ***, поле, връх или от сорта, както и име на воден обект? (С изключение на нарочно измислени фамилни имена в художествената литература, като Онегин от река Онега). Имената се дават с пожелание или са някакъв тип характеристика...
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен, Дянков трябва да бъде върнат в България за да не ме интересува финансово дали ЮК се разпадат, са стабилни икономически или не. Присъствието на Дянков на острова е в икономическа вреда за нас. Както и в САЩ, той не може да събира бг "данъци" за чужди страни, комунистите да го връщат тука
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните да не ги допускат за друго освен за алкохолен туризъм и балкони бг до морето, направо да не им пускат нито офиси там, камо ли разни работни чийто ги и тем подобни Дянковски плащания от нас за тях. Направо да им забранят. Те са тук гости, а не нещо друго.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я Кристиян Дянков да разкаже за новите му смисли за българските плажове, като се има предвид ме не може да се изтегне на тях със застаряващия още тогава Станишев? Там трябвало фа има изтрещели политически необразовани и нагли англичани които се нуждаели от пространство по морето да изкарват пари? Нали хотелите там са на нашите дебели ***, сега и англичани трябвало да експлоатират, не е ли прекалено?
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И малката тапа бившия на СтаниШев му е съм имитатор на тоя и се е вживял в ролята на охраняващ на един двама богати англичани които ние тука трябва да грабиме за са може бившия да има един компютър на който да размишлява от време на време и да се води депутат. Кристиян Дянков
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80ти, возил ли си се на самолет, влак? Защото ако света чакаше на нещо направено в твоята махала още щяхме да се придвижваме с коне и да носим цървyли
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя екс министър Дянков е опасен извън България, непрекъснато влачи ти американци ту англичани които наглеят и искат тука да им даваме пари, по не знам кои принципи на икономиката които той е открил като бивш министър
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня *** Дянков за това отиде в ЮК, за да може да ги храните там, докато те се разпадат. Все едно им плащаме данъци, заради глупостта на комунистите да го пуснат извън границите на бг
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gма нека де разпаднат, воюват отделните секти там Ени с други и бабичките им пищят, пък англичаните били супер у нас даже политиката ни ги интересувала пък у тях си не били супер. И кой пусна идеята за брекзит, Камерън? Сега вече било опасно? Тея на острова са много зле
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то и произхда на думата Балкан е от турски както и баир, на български думата е планина.. Със столената си история пак дума с чужд произход ли избра?
71
4
 
7
 
! Отговори
не мога да ги мисля преди 4 години
В Мала Индия нещата стават все по-несигурни.Някой може ли да си спомни някога да е пипал с ръка нещо направено на Британските острови? Аз съм пил Гинес, ама тя е от Ирландия.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФутБОЛ е от английски, хандБАЛ, федерБАЛ е от немски, волейбол е френско-английски . а телефон, телевизия, телекомуникации не са.