Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тръмпела голям изнудвач и рекетьор се извъди, че и мрънкало
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е завоалирана заплаха от чичко Тръмп:Ако пуснете Севрен поток 2 да мине през Датската морска икономическа зона ще ви вземем Гренландия.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп да ги нападне, казват че Гренлндия е тяхна, готови ли са да умрат за Гренландия.
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е изкуфял!
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мъниста, огнена вода и зелени хартийки не става. Трябва голд, много голд. Казват, че имат няколко хиляди тона, само дето никой не го е виждал от 50г.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо за Косово може, а за тез да не може ?
27
3
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Не може да очаквате човек израснал с златна лъжичка в устата --крупен капиталист -на който лозунга е като на всички капиталисти - а той е - ЕДНО НЕЩО АКО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КУПЕНО С ПАРИ -ТО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ КУПЕНО С МНОГО ПАРИ- НЯМА НИЩО НА СВЕТА КОЕТО ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КУПЕНО- ДОРИ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ 30 Г НАСАМ И ОТ 100 Г НАСАМ Е БИЛО КУПЕНО ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ) САЩ винаги подържат войски в колониите си- за да защитават Местната Власт от гражданите! US контингента в Бг може да смачка БГ армията
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До29. В Дания нестава протест против САЩ, както и против Мете. Защото датчанина е роден социален тарикат. Само за ден ще заобича Тръмп, като разбере че ще му дигнат социалните от продажбата на острова. Другото е, че някой от тях никога не са стъпили на тоя остров и им е все това.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама тоя верно ли?А аз си мислех,че на майтап нещо е казал,а той наистина искал да ги купи!
24
5
 
6
 
! Отговори
aa преди 4 години
То че въпроса е решен е ясно. Сега ще има малко празен лаф моабет за журналята и за зомбитата. Да има шоу. Даже и цената вече са договорили.
23
4
 
13
 
! Отговори
До Ron Jeremy преди 4 години
Само че преизчислени заради инфлацията, тези долари се равняват на милиарди в днешни пари.
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички социалисти си приличат. Обичат много да говорят и малко продукт да дават. От парите не се отказват . По това ще ги познаете.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що не им спретнат един "майдан" Малко трудно ще ги съберат на едно място толкова Много протестъри ама пък могат да пробват!
20
2
 
15
 
! Отговори
RON JEREMY преди 4 години
Рушканите продадоха за 7 милиона и 400 хиляди американос долларес -- цяла АЛЯСКА ,която има площ от 1 МИЛИОН И 400 000 км2, през април 1867 година...Царя Ослободител Александер Вторе хариза на чичо Шимон Голдберг, планини от злато , сребро, диаманти, газ , петрол и нефт..
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мете е социалистка от малка. И я избива , както нашите социалисти да мразят САЩ. Но като стане въпрос за $ те са първи. Така и ще стане Мете ще се изметне и ще бърза да продадат острова. Още повече , че кралството е взело решение. Другото е , че датчанина е и мързелив да се грижи за тази територия изоставил с десетилетие. А местните на острова си обичат повече САЩ отколкото социалистката Мете.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Гренландия ще стaне чудесно място за оргиите на кравaрските президенти
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извини се, бе! , Извини се, бе!!, Извини се, бе!!! ...
16
15
 
9
 
! Отговори
Демократ=разбойник преди 4 години
Европейците не разбират какво значи демокрация. мчакай ги Тръмп Много демокрация за тях.
15
16
 
12
 
! Отговори
антикомунист преди 4 години
Само руснаците и БСП да не пишат постове, защото всеки знае кой ни предложи да станем съветската 16 република и как отказаха русанците--- с думите -----ОЩЕ Е РАНО.... изводите са за Вас.
14
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите "демократи" и стожери на международното право /хихи/, които водят войни когато някой набеден уж прекроява граници, са вече готови за анекс на най-големия остров на планетата.Студен душ за мекокитковите европейци.