Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ

Фредериксен не смята да влиза в словесна битка с него
22 авг 2019 08:30, Елка Василева
146
Тръмп нападна датския премиер, иска уважение към САЩ
Мете Фредериксен. Снимка: архив, Reuters

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с американския президент Доналд Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия, като "неприятен" и "неуместен" предаде ДПА.

"Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като "абсурден разговор".

Още по темата

По-рано вчера Тръмп нарече изявлението на Фредериксен "неуместно" и заяви, че Съединените щати заслужават повече уважение от Дания за това, че са предложили идея, която е възниквала в миналото. "Това не беше добър начин да се каже нещо", заяви президентът пред репортери в Белия дом. "Те можеха просто да кажат не, предпочитаме да не го правим или предпочитаме да говорим за това".

След като узна за реакцията на Фредериксен, Тръмп обяви във вторник, че отлага планираната си за следващия месец визита в Копенхаген. Датската министър-председателка заяви, че е научила тази новина "със съжаление и изненада".

Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ, които остават един от най-близките съюзници на Дания", заяви Фредериксен пред журналисти в Копенхаген.

Датският външен министър Йепе Кофод обсъди с американския държавен секретар Майк Помпейо въпроса за Гренландия и по-късно написа в Тwitter, че двамата са имали "откровен, приятелски и конструктивен разговор", който потвърдил силните връзки между двете страни, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
27
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Ех, ела да купиш България. Те вече ти я харизаха. Атлантиците лъжепатриотите
12
28
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Козата не иска да продаде Гренландия. Я по-добре да си купя Русия.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският *** Тръмп иска уважение. Иска да вземе територията на други държави и да им даде долари, напечатани от хартия в замяна. Как биха могли да му откажат? Мандадът на този човек върви безкрайно бавно, но остана още малко.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма смисъл, простакът е вездесъщ
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Насрочената за 2-3 септември визита щеше да стане благоприятна възможност "да честваме близките отношения на Дания със САЩ"----------------------Язък! Това лято Дания направи невероятен плонж пред Пиндостан. Плонж, който затъмни нашия с ефшестнайските. Дания не разреши полагането на тръбите на СП-2 в свои води, а след тези думи на Мете и на бай Дончо, ефектът от плонжа е равен на 0 (нула голяма и кръгла).
8
2
 
47
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Американците вече се държат не само като световни полицаи, но направо като собственици.Искали да купят Гренландия, трябва да се вземат на сериозно, понеже те печатат парите и те държат банките, и те решават кой с кого може да търгува, какво можеш да продаваш и така на татък. Ами те могат да поискат от Дания няколко хиляди девойки да красят на Тръмп казината.
7
4
 
47
 
! Отговори
ined преди 4 години
Уважително според американците е да дадеш няколко милиарда кеш за 30 годишни бракми които не се знае кога и дали изобщо ще ги получиш
6
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам да купя Калифорния и искам Тръмп да уважи и хубаво да си помисли за хубавата оферта
5
0
 
26
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
А датския принц к'во речи?Да не би:"Да продаваш или да не продаваш-това е въпросът!"
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
начина е "неприятен" и "неуместен". Неуважителен.Има нещо гнило в Дания, бай Дончо?
3
3
 
15
 
! Отговори
Мераклия преди 4 години
Метето е готина мацка...само дето гледа лошо
2
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо е като няшия ***, който казваше: Като говориш с мен, ще мълчиш!
1
3
 
46
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ето това е наглост!А бе как ще купуваш Гренландия? Тва да не ти е Аляска...