Приемаме еврото най-рано през 2023 година?

До края на годината чакаме решение за "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 23 авг 2019 13:47 | 23 авг 2019 13:35,
83
Приемаме еврото най-рано през 2023 година?
Снимка: Reuters

България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава  Investor.bg.

България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 г. и очаква решение дали може да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната до края на 2019 година. Хърватия последва молбата ѝ и изпрати писмо за присъединяване към ERM II в началото на юли.

Още по темата

Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 г., а за Хърватия – януари 2024 г., но при условие, че двете държави успешно отговорят на критериите ERM II, както и на по-широките критерии за конвергенция.

Румъния също изрази интерес да се присъедини към ERM II, но засега няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа готовност, а в някои случаи с много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната, отбелязва Fitch.

Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните от Централна и Източна Европа, коментират експертите на Fitch и уточняват, че това ще се отрази на бъдещия дългосрочен рейтинг на страните до приемането им в Механизма на валутния курс (ERM II) до присъединяването към еврото.

Рейтинговата агенция напомня, че основните ползи от членство в еврозоната включват достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелно действие при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост на фискалните и външните финанси. С участие в еврозоната намалява кредитният риск, страните получават достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

Агенцията отчита и ползите от по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и допълнителни възможности за външно финансиране за страни в риск.

Основните недостатъци от присъединяването към еврото включват загубата на гъвкавост на паричната и валутната политика. Има макро и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите. Забелязва се потенциал за силен дефлационен натиск, в ситуации, когато се появят прекомерни излишъци по текущата сметка. Тежест се явява и потенциалното задължение на членките на еврозоната да предоставят финансова подкрепа на други държави от валутния съюз в случай на кризи и необходимост от спасителни програми.

Във Fitch са убедени, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от независима парична политика би имала минимално въздействие).
 

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не се увеличиха двойно цените в Германия Имаше само закръгляне на цените с няколко цента Разбира се нагоре - все пак търговците и там са мошеници
53
6
 
13
 
! Отговори
логика преди 4 години
Понеже твърдо не ни искат в еврозоната с нашето настояване ще постигнем това, че ще ни изкарват все по - корумпирани и ще активират всички възможни непеота за да го "докажат"! Така, че ако искаме да станем "нормални" и да не сме черната овца ще трябва да им спестим това да ги разобличаваме постоянно за двойните им стандарти и мизерии към нас! А, че имаме и корупция и трески за дялане- дал господ, ама като ти спират интеграцията и затъваш по- дълбоко... Така не се прави.
52
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми 2024 нема да има хора, шото ке измре е от глад и болести ...
51
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между България и например Германия относно въвеждането на еврото е, че Германия си имаше плаващ курс и там нямаше сътресения, а България има фиксиран курс, който ще трябва да стане плаващ, за да се определи колко лева ще е едно евро. Въпреки това и в Германия, цените рязко скочиха при въвеждането на еврото.
50
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия доходите не паднаха, но цените останаха същите, но в евро, т.е. това, което струваше 1 марка, новата му цена стана 1 евро. Същото стана и във Франция. Тогава писаха за този феномен.
49
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви доходи няма да падат Бях в Германия като се въведе еврото и никакво падане на доходите нямаше
48
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кои ще ви приеме ве дрпльовци с пенсии 100 евро и заплати 500 евро докато оядените и крадливи политици не помислят за народа си нарича се социална политика никои няма да си мръдне пръста =ПАУЛО КУЕЛЮ
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за това ще минем на евро - защото нормалните хора са повече а червените *** са шепа народ
46
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е с колко ще ни паднат доходите, ако приемем еврото. Оптимистичният вариант е, че доходите ни ще паднат 2 пъти, а песимистичният вариант е за 5 пъти падане на доходите. Лошото е, че песимистичният вариант е доста по-вероятен.
45
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено и само руските *** са против еврото. Всички нормални хора са ЗА!
44
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо е да си винаги на грешната страна - за Шенген , за еврото , за ЕС , за НАТО , за Европа Няма по тъпо нещо от БГ комунистите ...
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизаме в еврозоната при курс 5-10 лева за едно евро, заплатите остават същите преизчислени в евро по новия курс и пей сърце. Циклично намаляване в пъти на доходите в България. Принципно за определяне на курса евро-лев при приемането ни в еврозоната, трябва българския лев да се отвърже от еврото и да се остави да плава известно време.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Защото авторът се чуди какво пише.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗапознатТака е, но не отговаря на "по-широките критерии за конвергенция", които ги въведоха именно заради нас.
40
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплати - делено на две.Цени - умножено по две.Това е тоталното ликвидиране не само на територията, но и на ***, които още шават по нея.Радвайте се докато не знаете какво ви чака!
39
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо в заглавието е написан въпросителен знак след твърдение?
38
0
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 4 години
До SHEFAЯвно си любител на приказката за Пепеляшка:) Кво пък, може и наистина един ден панелката да се превърне на яхта:)
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото 700 евро в Гърцшя са на стойността на 700 лева .В момента
36
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
"....но при условие, че двете държави успешно отговорят на критериите ERM II ... "България ВЕЧЕ ИЗПЪЛНЯВА критериите на ERM II, защото е във Валутен борд !Престоят ни в ERM II ще е формален !Стига сте писали глупости !!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми каже как ще са заплатите тогава