Приемаме еврото най-рано през 2023 година?

До края на годината чакаме решение за "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 23 авг 2019 13:47 | 23 авг 2019 13:35,
83
Приемаме еврото най-рано през 2023 година?
Снимка: Reuters

България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава  Investor.bg.

България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 г. и очаква решение дали може да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната до края на 2019 година. Хърватия последва молбата ѝ и изпрати писмо за присъединяване към ERM II в началото на юли.

Още по темата

Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 г., а за Хърватия – януари 2024 г., но при условие, че двете държави успешно отговорят на критериите ERM II, както и на по-широките критерии за конвергенция.

Румъния също изрази интерес да се присъедини към ERM II, но засега няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа готовност, а в някои случаи с много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната, отбелязва Fitch.

Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните от Централна и Източна Европа, коментират експертите на Fitch и уточняват, че това ще се отрази на бъдещия дългосрочен рейтинг на страните до приемането им в Механизма на валутния курс (ERM II) до присъединяването към еврото.

Рейтинговата агенция напомня, че основните ползи от членство в еврозоната включват достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелно действие при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост на фискалните и външните финанси. С участие в еврозоната намалява кредитният риск, страните получават достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

Агенцията отчита и ползите от по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и допълнителни възможности за външно финансиране за страни в риск.

Основните недостатъци от присъединяването към еврото включват загубата на гъвкавост на паричната и валутната политика. Има макро и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите. Забелязва се потенциал за силен дефлационен натиск, в ситуации, когато се появят прекомерни излишъци по текущата сметка. Тежест се явява и потенциалното задължение на членките на еврозоната да предоставят финансова подкрепа на други държави от валутния съюз в случай на кризи и необходимост от спасителни програми.

Във Fitch са убедени, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от независима парична политика би имала минимално въздействие).
 

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
7
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Да се махаме час по-скоро от прогнилия от корупция и джендъризъм съюз!Само крадците на фондове и болни от сeксуални девиации все още си пеят одата на радостта. На тези, които защитават съюза с аргумента, че икономиката ни ще пропадне без ЕС, ще ги питам, дали вече не е пропаднала точно заради това членство. Отидете по магазините и се опитайте да намерите нещо произведено в България и чийто собственик на фирмата не е чуждестранно лице.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои яхтсмени карат "Вечерното училище на живота".
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни вечни ученици и вечни студенти, вечно се учат и все остават ненаучени.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заблудите на либертарианците и евроатлантиците:Германия е с капитализъм, Люксембург е с капитализъм, Франция е с капитализъм.Искам и България да е с капитализъм.Но България 30 години е с различен от германия капитализъм. България не произвежда вече 30 години Мерцедес и БВМ. България с вече 30 години капитализъм остава най-бедната капиталистическа държава. Има разлика между капитализъм, и капитализъм. Добър е единствено колониалният капитализъм на колонизаторите.
30
0
 
4
 
! Отговори
Яхта- хахаха преди 4 години
До SHEFAЗа да си на яхта, първо трябва да си направил пари. Не се сърди, ама седни, учи и помни. УЧЕНЕТО Е СИЛА, МЪРЗЕЛЪТ ПОЗОР.
29
2
 
7
 
! Отговори
Хайде на бас преди 4 години
Хващам се на бас, че България до 10 години ще е в Шенген и ще е в Еврозоната.Навремето спечелих баса, за НАТО и ЕС.
28
12
 
4
 
! Отговори
Запалта преди 4 години
До SHEFAСамо да попитам и какво от това като взиамш 450 лв. каква е връзката е с Еврото, дреми ми че ти си беден. Беден си, защото не си учил. Аз съм млад, учил съм и работя за голяма компания в България и не ми дреме, че мързеливити и неуките получават 450 лв. Аз искам да се развивам, продължавам да уча и да работя, за да получа още по-висока заплата, не ччакам административна запалта.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемането на еврото е още една стъпка за откъсване от руската помийна яма. За това и руските *** газ пишкат.
26
2
 
5
 
! Отговори
Конго и ЧАД преди 4 години
не е са в Еврозоната и Камбоджа не е, Папуа Нова Гвинея също не е, Либия, Иран и Ирак също не са. Не са, ама искат и те Евро
25
12
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Някой се къняха и казваха, че българия неям да влезне в ЕС никога, обаче, само 15 години след 89 влезна в НАТО и 3 по-късно в ЕС. Само като си спомня, щял да се разпадне съюза, щял да фалира, ще ли сме да станем по бедни (накъде по-бедни) и други глупости, изтъкваха, че норвегия не била в Евросъюза, то и Судан не е в ЕС.
24
3
 
4
 
! Отговори
ЕЦБ чиновник.. преди 4 години
С ГЕРБ никакъв шанс... слух се носи по етажите
23
9
 
5
 
! Отговори
Напредък преди 4 години
Първо не искахте валутен борд, после деноминация, после не искахте в НАТО, после не искахте в Европейския съюз, сега не искате шенген и еврозоната. МОЖЕ ДА НЕ ИСКАТЕ, НО НА ПУК НА ВАС ЩЕ ВЛЕЗНЕМ И В ЕРОЗОНА И В ШЕНГЕН, за да ви е яд. Няма как да ни върнете назад. ЕВРО и ЕВРО и ЕВРО и ЕВРО. НИщо не можахте да спрете, няма да ни спрете и за еврото, ще влезнете и вие вътре :))
22
2
 
5
 
! Отговори
Това беше целта, Пич преди 4 години
До Бай Евстати : Да ни побъркат от реформи и мизерия ! Тотално да сме обезверени ииииииии тогава си правят, каквото им е кеф ! Народа гледа тъпо и вече му е все едно. Тоест "некои" постигнаха целите си на 100 % ! Кои са тия ????????
21
9
 
8
 
! Отговори
Евро преди 4 години
Ако в България влезе еврото, само мързеливите ще останат бедни. Който работи ще забогатее повече - факт. Не работиш няма пари, работиш има пари.
20
4
 
7
 
! Отговори
руски тролове, преди 4 години
Та коя държава от еврозоната живее зле, че не разбрах
19
4
 
3
 
! Отговори
18 държави са с евро преди 4 години
само България не е, ама и тя ще влезне, рано или късно и ще дръпнем още напред, това си е факт
18
1
 
5
 
! Отговори
Естония преди 4 години
Също е с евро
17
2
 
5
 
! Отговори
А Словакия бе преди 4 години
Словакия смени краноата с евро преди 7 годин
16
3
 
6
 
! Отговори
брех преди 4 години
И защо ни е ойро?!
15
2
 
6
 
! Отговори
Словения преди 4 години
И словения е с Евро