Месото у нас - сред най-евтините, цената му с 42% по-ниска от ЕС

Най-много пари харчат за мръвка в Австрия и Люксембург
65
Месото у нас - сред най-евтините, цената му с 42% по-ниска от ЕС
Снимка: Pixabay

 България продължава да е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по най-ниски цени на месото с 64% под средното равнище в съюза през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Investor.bg.

България беше на второ място по най-евтино месо в ЕС и миналата година, когато цената му беше с 42% под средното равнище в съюза, като отстъпваше само на Полша с 43%.

Тази година на първо място е Литва, където цената на месото е била със 71% под средното равнище в ЕС, а след страната ни са Полша и Румъния с по 63% от средното равнище в съюза.

Миналата година най-скъпо е било месото в Австрия със 146% над средното равнище в ЕС, следвана от Люксембург със 142%, Франция със 131% и Белгия със 126%.

Данните на Евростат включват говеждо, телешко, свинско, агнешко, козе и пилешко месо и месни продукти.

Общо в 11 страни членки цената на месото миналата година е била над средното равнище в ЕС, а в останалите 17 е била под средното ниво в съюза, сочат данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
В публикацията на Евростат не се говори за проценти, както погрешно е написано в новината на днес бг, а за индекс. При средно ниво на цените за ЕС от 100, какъв е индекса на цената по държави за 2018-та година. България е с индекс 64, а Полша и Румъния са с най-ниски цени с индекс 63. На практика цени над средните имат богатите държави от западна Европа, а под средния са всички бивши соц.държави, но и Малта (98), Великобритания (95), Гърция (91), Испания (89), Кипър (89) и Португалия (83)
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пак платени статии, с които да подготвят простoлюдието, че месото ще си покачва цената. Избиха прaceтата заради някаква чyма, имаше случай в който някакви здравни "служители" иззели агне вместо пpace и казали, че не можали да го разпознаят. Искат да оставят тоя бизнес само в ръцете на хора приближени до властта. И на всичкото отгоре с повишена цена на месото. И затова казват "ама не се оплаквайте, и без друго ви го даваме досега евтино". И хората мижат с очи и вярват...
30
2
 
23
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Става дума за месо с различно качество и очевидно в България месото не е с по-добро качество. За съотношението заплати и цена на месото вече сте писали. Струва ми се, че се послъгва за цените в България. Ходил съм в доста други държави по света и цената на месото в България е горе-долу същата като в чужбина. Да не би става дума за цени на едро.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дойде някой балама от Германия точно в България да се върне за "отпуск" и като види цените в магазините получава микроинфаркт в последствие като го опита получава умерена нервна криза, която протича по-леко с ракия. Тогава му изписваме повече да не идва, ако смята да изкара до старини.
28
8
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Заплатите на българина най-ниски в Европа с до 70% под тези в западна!Доходите на населението в България най-ниски в Европа с до 300%. Бедни, гладни, не искат да учат.Между другото сами писахте статията за СУ - н еиска да учи българина!!!!! Иска на Слънчака, на парти на Планета - Пайнер! Да яде кифтета и вино да са лей!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе не ми пишете разлика в номилна цена! Пишете къде колко може да се купи с средна заплата!
26
2
 
23
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Глупости за заплатите които се получавт в Австрия, месото си е на съвсем поносими цени. При нашите доходи много хора не могат да си позволят да купуват месо. Сега ще поскъпне заради чумата и всички ще станем тревопасни.
25
1
 
28
 
! Отговори
друга "новина&q преди 4 години
Заплатите у нас с десетки пъти по-ниски от тези Люксембург.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и далеч не е най-евтино месото у нас.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те за това са кампаниите по убийства на домашни животни - миналата година на кози и овце, тази - на прасета. Догодина ще са кокошките. Да изравним цените, че да си облажат вносителите и големите производители.
22
3
 
29
 
! Отговори
Може би ама дали преди 4 години
ПортугалияОктопод до 2 кг - 2 еврадо 4 кг - 4 еврадо 6 кг и над - 6 евраБГдо 2 кг - 20 лвдо 3 кг - 25 лв
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TOSLED KATO IZBIXTE SVINETE KOZITE OVCETE I PILETATA NANAI VI MESO SAMO AKO SI PREXAPETE EZIKA
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре вие четете ли си статиите преди да ги публикувате, пишете едни проценти, нямащи нищо общо с текста. Как България ще е зад Полша ако ние имаме цена 42% от средното за ЕС, а те 43%? После пак станала пълна каша, абе въобще нищо не ви се разбира.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости са тези статистики . В западна Европа хората гледат какво можеш да си купиш от магазина за 1 работен час. Когато се пребираме в България и пазарувам, винаги гледам цените и мога да ви кажа че не е евтино. Пример : масло 250 гр 4 лв, в България същата фирма за 200 гр 5 лв. За не вярващите отворете брошури на Лидъл в бг и други такива от Европа
18
1
 
32
 
! Отговори
Шнорхел преди 4 години
Пропагандата продължава щото е много ефтино БГ за това всички се изнесоха от ефтиния рай
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А заплатите, как са? По-високи или по ниски са? Пенсийте, как са?
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А доходите там как са????? Само питам...
15
3
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
А как стои въпроса с демократичните и неолиберални доходи,които вече 10 години се формират под непосредственият диктат на интелектуалните и финансови "колоси" на ГЕРБ.Определено може да се каже,че почти всички участници в многобройните правителства на ГЕРБ,значително подобриха с отскок своите финансови състояния,спестявайки/открадвайки/ стотици милиони,които кътат в екзотични офшорни зони и чакайки благоприятният момент и самите собственици да се преместят при тях.Все пак този труд на усвояване/
14
4
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
в мом уверено вървим към наи скъпото месо в Европа благодарение на мъдроторъководство партията и неиния вожд
13
3
 
22
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Само да отбележа, че за сметка на това пък масовите заплатите са в пъти по-ниски.