Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа

71% от българите не смятат, че няма нищо лошо във връзка между двама от един пол
Обновена: 24 окт 2019 11:28 | 24 окт 2019 11:15, Камелия Цветанова
323
Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наредихме се сред страните в ЕС, в който е най-силно неодобрението към хомосексуалните.

Общо 39% от българите са съгласни с твърдението, че гейове, лесбийки и бисексуални хора трябва да имат същите права като хетеросексуалните. В ЕС по-нисък процент споделящи това мнение има само в Румъния (38%) и в Словакия (31%), сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено през май.

В противоположния край са Швеция (98%), Холандия (97%) и Испания (91%).

Още по темата

България е на последно място по процент на хората, които смятат, че няма нищо лошо в сексуална връзка между двама души от един и същ пол. Само 20% са на това мнение за разлика от 71%, който не са съгласни с него.

За разлика от повечето българи 95% от шведите, 92% от холандците и 90% от датчаните са съгласни с горното твърдение. Най-близо до България са Латвия (25%), Словакия и Румъния (и двете по 29%).

16% от българите смятат, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа. Близки по резултати до България са Словакия (20%) и Латвия (24%). За разлика от тях 92% от хората в Холандия и Швеция, които мислят, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа.

Само 12 на сто от българите смятат, че е редно транссексуалните хора да могат да променят документите си, за да отговарят на вътрешната им полова идентичност.

И по този показетел сме на последно място в ЕС.

На противоположния край са испанците – 83 на сто и малтийците – 82%.

На въпроса дали според тях в документи като паспорти и актове за раждане освен женски и мъжки пол трябва да има опция за "Друг" за хората, които не се идентифицират като мъже или жени "Да" казват само 7% от българите, а "Не" - 74%.

Преди България са Унгария (13% - "Да"; 77% - "Не"), Словакия (21% - "Да", 66% - "Не") и Румъния и Латвия (21% - "Да", 67% - "Не"). На противоположния край са Малта (67% - "Да", 20% - "Не"), Испания (63% - "Да", 21% - "Не") и Холандия (61% - "Да", 36% - "Не").


Повечето българи (60%) не биха се почувствали добре, ако най-високата избираема политическа позиция в страната им бъде заета от гей, лесбийка или бисексуален човек.

Най-малко българи в ЕС (18%) нямат проблем с това.

Умерено комфортно биха се почувствали 11% от анкетираните. Близки до България отново са Румъния и Литва. На обратния полюс е Холандия (93% - "комфортно"; 3% - "умерено комфортно"; 3% - "некомфортно").

Попитани дали биха се чувствали добре, ако детето им е в романтична връзка с човек от същия пол, само 7% дават положителен отговор (най-малко в ЕС). На обратното мнение са 80% от българите (най-много в ЕС).

България отново е на последно място в ЕС по процент на хората, споделящи мнението, че уроците и материалът в училище трябва да включват информация за многообразието по отношение на сексуалната ориентация (гейове, лесбийки или бисексуални хора) – 38% споделят това мнение, 50% не са съгласни (само в Унгария са повече – 51 на сто), а отговор "Не знам" дават 12%.

Че учебният материал трябва да включва информация за транссексуалните хора смятат 34% от българите (последни в ЕС), за разлика от 53%, които са на обратното мнение (отново само в Унгария са повече – 55 на сто).

Двадесет и девет процента от българите смятат, че дискриминацията на основа на сексуалната ориентация (към гейове, лесбийки и бисексуални хора) е широко разпространена, че се среща рядко мислят 45% от анкетираните в страната. Отговор "Не знам" дават 20 на сто.

Според 23% от българите има широко разпространена дискриминация към транссексуалните хора. На противоположното мнение са 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До "13"Добре де ако сина ти доведе зет ти щастлив ли ще бъдеш.А ако ти каже "Тате ще ставам булка":((((
235
1
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
А можеше и друго заглавие..Първи сме по здрав разум в ЕСДа ама който плаща той поръчва
234
1
 
18
 
! Отговори
Додо преди 4 години
"Да си толерантен в един зверилник е равносилно на смърт!"=======================Николай Хайтов
233
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ние сме най-свястната част на ЕС сред море от ***.
232
2
 
7
 
! Отговори
браво преди 4 години
До ДжендърДобре си проучил въпроса!Друг въпрос е от къде е този интерес!?А за изводите моля да ни ги спестиш!Все пак те са твои,и едва ли някой го интересуват!И един съвет-Няма лошо,че си обратен,просто не се навирай между шамарите!
231
3
 
16
 
! Отговори
СКС преди 4 години
Толерантност към извратеняци - НИКОГА!!!
230
2
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
България е спасила от смърт българските евреи ще се спаси и от джендърите.. Трябва да се гордеем с тези две позиции!
229
2
 
17
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Това е повод за самочувствие, а не за срам глупава Камелио...
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква хубава новина. Здравият разум не ни е напуснал.
227
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината антигей са русофилни, за тях имам само две имена- Васил Найденов, Братя Аргирови. :DDDDDD
226
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гей да бъда, мамопърва радост е за мене
225
1
 
17
 
! Отговори
муспи преди 4 години
"...Кой те в таз робска люлка люлее?" - защо автоматично приемаме че сме последните в списъка направен от гейове, а не първите. Така ще почнем да четем от дясно на ляво като евреите, и ще смятаме че е нетолерантно да е от ляво на дясно, и особено да е написано на Кирилица. Срещу човека се води война от диваците, и ние се спускаме по течението - толерантно е да си на страната на диваците казват диваците?!
224
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А най - смешни са "толерантниците", мислейки, че са по-съвременни, осведомени, и културни от "скептиците".... Изобщо не си задават въпроса - ЗАЩО са убедени, че перверзняците са нормални.. Кое... Или кои - са оформили "напредничавите" им заблуждения.Мейнстрийма - не усеща, когато е манипулиран... Достатъчно му е - Да му КАЖАТ - какво и как е правилно да МИСЛИ!Веднъж приел тези УБЕЖДЕНИЯ ЗА СВОИ... модерния хомо сапиенс - става недостъпен за истината.
223
2
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Цифрите безспорно са намислени в Отдела Агитация и Пропаганда на Синедриона, иначе ще излезе че ББ ние сме го избирали или че задаващите се избори ще се решават от нашите гласове. Но прави добро впечатление, че на Източна Европа моралното превъзходство не може да й се скрие. Жал за Запада, - дали материалното благополучие развращава, или развратните се раждат такива и се награждават с комфорт, е въпрос на статия, която ще я изтрият.
222
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чужденецдобре сме проучени,благодаря за интереса
221
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
скоро да си нетолерантен може да стане положително качество,натам отиват нещата,толерантността поощрява единствено пороците и престъпността
220
10
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До Анонимен 228:Никога няма да сте добре, характерът ви е такъв - претенциозен, неудовлетворен и нещастен.
219
2
 
13
 
! Отговори
Америикан преди 4 години
И какво от това? Няма нищо лошо или срамно да не харесваме neдepacтиятa. Опитват се да ни я натрапват и получават естествена ответна реакция.Както обикновено най-младите и най-старите са и най-глупави.
218
14
 
12
 
! Отговори
13 преди 4 години
Само 1 факт, държавите с развита икономика не им пука кой бил гей. В третия свят се пускат такива кампании от време на време за диверсия и плашене. Всеки вече е срещал *** но не са ни изяли или изнасилили, нали така. Където им е уреден живота хората не се интересуват кой с кого си лягал, какъв автомобил имал, или каква сметка е направил в чалготеката. Никой не се занимава с подобни простотии защото имат пари за по-смислени и позитивни мероприятия.
217
26
 
13
 
! Отговори
Джендър преди 4 години
Само в България е "Хетеросексуално" да се хвалиш на маса след няколко ракии как в казармата си го слагал на по-младите, как мъж ти е клякал, как дупе пол нема, и как всичко това не те прави активен гей. Пичове, които от вас са го вдигали на мъжко не сте хетеро, разберете го веднъж за винаги. Всеки познава поне 5 такива "мъжкари" горди, че мъж им духал. На по 2 мастики на маса, и дъртите дето са бачкали в СССР си спомнят с умиление 70те в Сибир с Чукчите. Иначе сме "хомофоби". Смях.