Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз

До 31 декември 2020 г. тече преходният период
Обновена: 1 фев 2020 09:33 | 1 фев 2020 01:03, Елка Василева
167
Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Великобритания напусна Европейския съюз след 47-годишно членство!

Това се случи в на 31 януари в 23 часа по Гринуич  (полунощ брюкселско време, съответно 01 часа на 1 февруари бълг. време).

Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път загуби държава-членка.

Така Великобритания вече е чужда страна за ЕС. Одобреното през последните дни споразумение за оттеглянето й от Евросъюза урежда условията на раздялата и обхваща правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, преходния срок за договаряне на бъдещите отношения, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Още по темата

Влизането в сила на споразумението поставя началото на преходния срок до 31 декември, с който се дава време на гражданите и дружествата да се съобразят с настъпилите промени.

До края на годината Великобритания ще продължи да прилага правото на ЕС, без да участва при неговото обсъждане и приемане. Преходът може да бъде удължен веднъж за срок до две години, ако двете страни постигнат съгласие за това преди 1 юли 2020 година.

Договарянето на бъдещите отношения между ЕС и Лондон ще започне, след като Европейският съвет утвърди преговорните насоки, предложени от Европейската комисия.

Някои практически промени обаче ще се случат още преди края на преходния период. С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период.

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
До АнонименАко влакът ЕС-Русия завинаги е отминал - да празнуват Израел и САЩ - те са победителите. Но, ако се върне здравият разум - ЕС (Германия) и Русия ще си подадат братска християнска десница завинаги!
123
7
 
6
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Б. Джонсън каза преди няколко месеца: "Денят в които UKз напусне ЕС ще е денят на независимостта за нас". Дали наследниците на една империя която е владяла 1/5 от света сa глупава, много се съмнявам. На британците им писна ЕС да им дава наклон на * и да се съобразяват със старите си врагове Франция, Испания и Германия. Затова им казаха: GOOD BAY!
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Shark Приноса на България в бюджета на общността е пренебрежимо малък, тъй че каквото и номинално увеличение да ни се наложи, то няма да реши никакви проблеми, нито пък ще промени факта че сме нетен получател, но пилешкия ти мозък ти позволява само да се правиш на интересен.
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АлексНЕ! Европа протегна ръка на Русия и се опита да я изведе до пълноправен партньор с дългосрочни перспективи за член. Руснаците започнаха с имперските амбиции и се хлъзнаха обратно към диктатурата, доказвайки, че не са способни да функционират в условията на Демокрация. Тоя влак отпътува. Отсега нататък отношенията Европа Русия ще са на чисто икономическа основа.
120
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 117. Ами да,на моя. Ина твоя също, само че пилешкия ти мозък не го осъзнава. И на гърба на всички български данъкоплатци.
119
3
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Силният ход на Европа е здрав съюз между Германия и Русия. Именно от това треперят масоните от Англия и САЩ. Затова дипломатите им плюят по братска, християнска Русия.
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОВЛЕЧЕ КРАК,СКОРО ЩЕ ВИДИМ КОИ СА СЛЕДВАЩИТЕ?ГЕРМАНИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ С РУСИЯ И СЕВЕРЕН ПАТОК!
117
3
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Велегласно Еврейският съюз (Израел, САЩ и Великобритания) обяви война на Европейския съюз...
116
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 4 години
До Анонименс кво да мислят като българите нямат мозък за 5 стинки ?!!?? не виждаш ли че народа не става за нищо !
115
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
ЕС има два пътя - да стане Европейски съединени щати - да уеднакви езиците и да претопи нациите и да намали ролята на държавите ИЛИ да се разпадне.Съюзите винаги са нещо временно. Германия/Франция/Италия/Испания трябва да го решат - всяка една от тях е малка и слаба държава в глобалния свят.За нас е по-добре да сме провинция на Европейската империя. Макар и бедна.
114
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я мислете Велика Британия..Тя има пари,злато,власт по света - за разлика от някои крадливи и мързеливи държавички,чиито територии използват други държави за военни нужди...И които нямат вече и вода за пиене от грабежи.Плачете за себе си.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха ще изгубят правото да плащат еврокрадектите на мошеници от чалга републиката например
112
5
 
5
 
! Отговори
до 132 преди 4 години
Въпросът не е дали ще загубим. То е ясно, че и двете страни губят. Въпросът е, кой ще загуби повече в дългосрочен план! Засега изглежда, че това са инглизите.
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SharkНа чий гръб, на твоя ли? Хахахахаха
110
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Радвайте се че Великобритания се махна. А правите ли сметка, че вноските сега ще се повишат, защото трябва да се компенсира липсата на вноски от Великобритания? И правите ли сметка пак на чий гръб ще е това. И не ги мислете британците за толкоз ***!
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е,че вече немогат да спират важните решения. Винаги са били прът в колелата на ЕС. Последно инглизите спряха създаването на армия на ЕС, от която имаме крещяща нужда и с която можем да покажем среден пръст на всички "доброжелатели" включително САЩ. Парите ги имаме и само решението липсва.
108
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
За жалост никой няма да им сложи визи... Все пак са големи туристи :(
107
2
 
3
 
! Отговори
Д преди 4 години
Браво поне едни умни станаха
106
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 4 години
Излиза втория по големина донор на средства в ЕС но ЕС щял да се развива по-добре.Кой ви е учил на смятане бе хора.ББ пък искаше да замества Великобритания със западните Балкани... дето са по-бедни от нас.
105
2
 
10
 
! Отговори
Сбогом преди 4 години
Най после се махнаха. Дано няма удължения на преходният период.