Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз

До 31 декември 2020 г. тече преходният период
Обновена: 1 фев 2020 09:33 | 1 фев 2020 01:03, Елка Василева
167
Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Великобритания напусна Европейския съюз след 47-годишно членство!

Това се случи в на 31 януари в 23 часа по Гринуич  (полунощ брюкселско време, съответно 01 часа на 1 февруари бълг. време).

Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път загуби държава-членка.

Така Великобритания вече е чужда страна за ЕС. Одобреното през последните дни споразумение за оттеглянето й от Евросъюза урежда условията на раздялата и обхваща правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, преходния срок за договаряне на бъдещите отношения, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Още по темата

Влизането в сила на споразумението поставя началото на преходния срок до 31 декември, с който се дава време на гражданите и дружествата да се съобразят с настъпилите промени.

До края на годината Великобритания ще продължи да прилага правото на ЕС, без да участва при неговото обсъждане и приемане. Преходът може да бъде удължен веднъж за срок до две години, ако двете страни постигнат съгласие за това преди 1 юли 2020 година.

Договарянето на бъдещите отношения между ЕС и Лондон ще започне, след като Европейският съвет утвърди преговорните насоки, предложени от Европейската комисия.

Някои практически промени обаче ще се случат още преди края на преходния период. С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период.

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
8
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
Хахахахахахаха....Изчезвай бе !Хахаха...Силния запад бил деградация ...Кое е надградация ?Русия,Виетнам,Лаос,Куба,С.Корея....Хахага
83
5
 
5
 
! Отговори
Я па тая преди 4 години
"но страна грабена от олигарси и населена в по-голямата си част от примитивни същества е обречена на гибел ако остане без контрола и помоща на силния Запад !"Шшш, я улево бе! Затова страната с примитивите на 1350 години и то само официално документирано съществуване. Най-древни в Европа и устояли на всичко, а силния запад на 500 години и вече пълна деградация.
82
5
 
6
 
! Отговори
Freedom преди 4 години
Браво на Великобритания!
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам да преименуват Лондон на Пенджаб-2. По цвят вече си е точно така. Най-големите робовладелци в човешката история ни учат на морал? И до 76 - какъв стандарт на живот за тая умираща нация? Ще ти платя лично един билет до Лондон да се вмиришеш на къри и арабско-индийска пот. И по-грозно нещо от англичанка не съм виждал. Тия за зъболекар май не са чували.
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-прекрасното нещо,случило се на клета България е влизането й в ЕС ! Империя,владееща и грабеща полвината свят е ясно,че е независима и богата,но страна грабена от олигарси и населена в по-голямата си част от примитивни същества е обречена на гибел ако остане без контрола и помоща на силния Запад !
79
4
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"Това с хиляди официални езици пречи на идеята. Пък колко пари трошат за преводи"Абе момче, събуди се! Кой ти иска слапания ингилиски бе! За технологии да си чул нещо? След две години ще говориш с китаец по телефона и той ще чува китайски, а ти български. Мога да ти кажа и коя фирма първа ще пусне подобен смартфон. Жокерче: няма да е айфон.
78
1
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
И европейските жени станаха 80% по-красиви.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЪХЪ"Най-умните"? Тези ли "най-умни", които през 1973 ги приеха в ЕИО, за да не фалират тотално?
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 82Ми вярва си понеже в Англия с 100 паунда мога да напазарувам за 3-*** за една седмица храна при минимална заплата от ~1300 паунда. Ти при минамална от 550лв за колко време пазаруваш с 100 лв?
75
1
 
6
 
! Отговори
Нация от пендели преди 4 години
Трябваше да напуснат на 02 февруари за да на празнуват на воля. Уж за брекзита.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 90Англичаните не направиха имперсия с хитрост а с сила. Разликата е голяма.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излязаха ама сега една година преходен период който май няма да е една година щот за тази една година ще разберат как си го набиха икономически.
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чао няма да липсвате.
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните винаги са били най-хитрите във външната си политика, затова направиха империя. И този път го доказаха, разкараха се навреме от потопения кораб. Блазе им, ние пак сме у кереча.
70
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Е хуубу де. Сега ще ги видим
69
15
 
10
 
! Отговори
ЪХЪ преди 4 години
От потъващия прогнил корумпиран *** кораб първо се спасиха най-умните! Ние хем виждаме тая мерзост която ниналагат-дженд--ъри,ге--й-ви паради, отвличане на деца и даване за осиновяване на обратни ,налагане на ИК и т.н.-и н авсичкото отгоре сами се врем да влизаче по навътре и по навътре,тоест да ни влиза по навътре и по навътре! ***, корупцията, водата в Перник,взривяване на блокове,съсипано здравеопазване,образование,селско стопанство,корупция-това засега ни донесе Ивропътъ
68
10
 
18
 
! Отговори
Мравка преди 4 години
Вече не сме 27-ми в Европа, а 26-ти. Напредък. Обаче пак е по-добре от 16-та република на СССР
67
0
 
7
 
! Отговори
Трол преди 4 години
За едни е по-добре, за други по-зле. Жалко, но така е устроен света. Всички добре или всички зле не съществува като опция на тази планета. :)
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС отмени ли английския са за разстрел.. Това е международният език, иначе Вавилон. Да не се крият зад алинеи и параграфи, а да погледнат истината в очите. Хората под 40 в Европа в 90% говорят английски. Законите трябва да отразяват реалността. Това с хиляди официални езици пречи на идеята. Пък колко пари трошат за преводи
65
5
 
4
 
! Отговори
доста си ограничен преди 4 години
До Анонимен76въпроса е дали е по-добре ес да не съществува и всяка от 27-те държави да се оправя сама сред страни като америка,китай,русия или е по-добре да седържим заедно. България е такава защото там са останали мързеливи мазохисти или нагаждачи които не могат и един чужд език да научат и да започнат да работят в друга държава както го направиха 2 млн българи.