Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз

До 31 декември 2020 г. тече преходният период
Обновена: 1 фев 2020 09:33 | 1 фев 2020 01:03, Елка Василева
167
Случи се! Великобритания излезе от Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Великобритания напусна Европейския съюз след 47-годишно членство!

Това се случи в на 31 януари в 23 часа по Гринуич  (полунощ брюкселско време, съответно 01 часа на 1 февруари бълг. време).

Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път загуби държава-членка.

Така Великобритания вече е чужда страна за ЕС. Одобреното през последните дни споразумение за оттеглянето й от Евросъюза урежда условията на раздялата и обхваща правата на гражданите, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС, преходния срок за договаряне на бъдещите отношения, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Още по темата

Влизането в сила на споразумението поставя началото на преходния срок до 31 декември, с който се дава време на гражданите и дружествата да се съобразят с настъпилите промени.

До края на годината Великобритания ще продължи да прилага правото на ЕС, без да участва при неговото обсъждане и приемане. Преходът може да бъде удължен веднъж за срок до две години, ако двете страни постигнат съгласие за това преди 1 юли 2020 година.

Договарянето на бъдещите отношения между ЕС и Лондон ще започне, след като Европейският съвет утвърди преговорните насоки, предложени от Европейската комисия.

Някои практически промени обаче ще се случат още преди края на преходния период. С напускането на 66 милиона британци населението на ЕС ще стане около 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на сто. Ако някога Обединеното кралство реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни". Великобритания вече няма да има евродепутати и еврокомисар, британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща вноски до края на преходния период.

По силата на споразумението за напускане, сключено между британския премиер Борис Джонсън и лидерите на 27-те държави членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период. Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Brexit.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
8
 
5
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Все си мисля,че без тъпите англичани ЕС ще се развива по-добре.
103
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Англичаните отиват при ментора на ЕС - САЩ. Те са си част от британската общност и съществуването на Мария Габриел малко ги интересува.Сега така ще се договорят с ЕС че ще си запазят позитивите и ще изтрият с гума малоумщините на евро-чиновниците.Фараж го каза - обичам Европа -мразя евро институциите.
102
4
 
18
 
! Отговори
бг смешки преди 4 години
когато имаш собствена валута е лесно да направиш подобно нещо ! когато обаче нямаш като Гърция си обречен ! а невежите и неграмотни българета се бутат да влезнат във еврозоната .....мама мия , не знаят кво ги чака там . ама хората са казали *** народ- слаба държава . а българетата са мн *** и *** народ
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато папата е бил най-могъщият фактор в Европа,те се отделят от католическата църква.Когато Наполеон е управлявал Европа като бащиния -само те му се противопоставят за един период.Втората световна е решена от американската индустрия и кръвта на съветските народи,но за около година пак те единствени дават отпор на райха.В манталитета им е да не позволяват друг да не решава за тях.А че са остров им е помагало.А хубавото за ЕС е,че се доказва че има и влизане и излизане.
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
117 е прав. Не ни е дошло още времето да се махнем от ЕС. Трябва да мислим не емоционално, а кое е най-добре за нас.
99
3
 
5
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Радвам се, че сега е наред Scotexit и NorIrexit от Ингилистан!
98
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващите ще са Холандия...пардон, Нидерландия.
97
7
 
14
 
! Отговори
До гробокопач преди 4 години
Глуп***к,и като излезем от ЕС какво си мислиш,че ще се случи бе.Кой ни спаси от фалита през 96год с валутния борд ? Знаеш ли ? Европа ,не Русия ! Нали като излезеш от ЕС,ще те яхнат нашите олигарси и ще те нулират за една година бе.5 души ще си разпределят България по отрасли.Нямам думи....колко си пр()ст ! Ковашки като държи ТЕЦовете да не плащаш по 20лв за топло.А в хотелите на Албена тур /България/ нощувката да не ти е 8лв.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, имат голямо предимство при преговори. Досегашната вътрешна търговия на Германия и Франция с Англия е в огромни размери и Брекзит ще удари и някои браншове в горепосочените държави. Споразумение за безмитна търговия не е нищо, не се плаща само мито, и то ако стоката е наистина произведена в Англия, а не внесена, но се плаща данъка от 19%. ЕС има безмитна търговия с на практика цяла Азия без Китай, Канада, Норвегия, Швейцария и куп други страни. Ще я получат без проблеми.
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ура! Най-после!!!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да излизат и да не се връщат.
93
2
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 4 години
Колега,назовах комунистически страни,а не по географска ширина.Слаб 2 по логика
92
1
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КЪРУЦАТА ЕС ОСТАНА С 3 КОЛЕЛА ФРАНЦИЯ ГЕРМАНИЯ ИТАЛИЯ
91
0
 
3
 
! Отговори
бе и аз преди 4 години
До Съветсъм любопитен какво като предимство при преговори би имала една англия с 60 млн пазар опитвайки се да постигне добра сделка притискайки един китай ,америка или който и да е друг голям пазар.там гасуваха за брекзит подобните на тези които тук 30 години избират популисти да управляват-съсипват България. и на тях и на нас ни обещават просперитет без да се работи и така нас боко и дриги крадци ни тикат в блатото а англетат си мислят , че пак империя ще станат
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое е надградация ?"Русия,Виетнам,Лаос,Куба,С.Корея....Хахага"Колега, от изброените държави само Русия е част от Европа. Пропуснахте Венецуела, Сирия, Ирак, Либия и още много други. Слаб (2) по география, седнете си.
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние хем виждаме тая мерзост която ниналагат-дженд--ъри,ге--й-ви паради...Тоест, представяте си, че сега Англия като не е в ЕС, там вече няма да има гей парад ли? Лондонският гей прайд е с рекордната посещаемост от около 1 милион човека (освен самите гейове и много местни, отишли да се забавляват с тях, както и туристи).
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Английският си е дефакто международният език засега, така че вместо да се радваш на гугъл и да плащаш за машинен превод в реално време, хващай бумагите."Дървени философи не ми се слушат. Хващай дисагите и... форумекзит.
87
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До ЪХЪ 88 Не бързай. Още не се знае дали са се спасили или тепърва ще потъват. Бъдещето ще покаже.
86
1
 
5
 
! Отговори
До УМЕН преди 4 години
Аз на себе си ли ще вярвам, или на телефона си. Предпочитам моят мозък да каже, каквото искам, а не телефонът ми, каквото той си иска...а подслушване то друго на ръка. Английският си е дефакто международният език засега, така че вместо да се радваш на гугъл и да плащаш за машинен превод в реално време, хващай бумагите.
85
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
И какво стана ? Мъката ще продължава с години. То не беше излизане , то не беше чудо. Стана като в нашата топлофикация. Лесно влизаш , а не може да излезнеш.