COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?

Експерти: Това е моментът "успяваш или загиваш" за европейския проект
2 апр 2020 20:51, Елка Василева
408
COVID-19 – последната капка отрова, която ще остави ЕС в историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Brexit, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Още по темата

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То е дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "COVID-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването й. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
0
 
! Отговори
Някой каза: преди 4 години
Духовни спътници на човечеството. И те са и винаги ще бъдат, но не ваши, а наши! И като гледам прогнозата за времето и кой лъже на балканите ми се струва, че в крайна сметка кой каквото сял това жънал. И ми е все тая дали ще вземете справедливо или несправедливо решение. Не ме е грижа. Само знам, че това ще престане и вие не пожелахте да престане цивилизовано и да спазите моралният закон!
190
3
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Леле хора, от 2 дни влизам в този сайт и никога не бях обръщал внимание колко цинични сме станали в изказа си Българите. На такъв език ли ни учиха в училище? Тези цинични изказвания ли ще накарат управниците ни да се засрамят и да гледат на нас като на хора, за които си струва да се борят? Ние сме длъжни да пречистим умовете си от този пораженченски манталитет, така както Моисей е бил длъжен да пречиства евреите от робското мислене въртейки се в кръг из пустинята в продължение на 40 години!
189
0
 
2
 
! Отговори
до И няма да кажа: преди 4 години
Пич, уж няма да казваш, а ни тровиш тук с разни психарии. Не те разбираме. Ще става каквото има да става. Аз цял живот гледах да съм добър човек, не ме е страх. Ти за какво се бориш?
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 202"Щеше .... щеше"Любимия похват на комунистите ... да обещават че светлото бъдеще е там някъде. Най-накрая те го намериха .... на Запад. Щерката на Руския външен министър Лавров взе американски паспорт. Баща й лично отиде когато й го връчваха. Беше на "частно посещение".
187
0
 
1
 
! Отговори
Тъй че господа: преди 4 години
Срещу боен крал в 21 век какво друго да ви кажа освен Good Luck! Приятно ми беше да ви познавам! Донякъде! Има някакви хубави американски неща на тоя свят, ама са малко!
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фукушима се случи в капиталистическа Япония.Същата авария от 7-*** степен, дори по-голям радиацонен облак и последствия за околната среда.Що така, бе демократи?! Пак ли комунизма е виновен?!Смешници
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А при Фукушима как е, как е при Фукушима?
184
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистически Китай се справи с кризата породена от заразата и продължава напред. Капиталистите САЩ и ЕС ще рухнат - факт.
183
4
 
3
 
! Отговори
До 193 преди 4 години
Нито съм гладен, нито познавам гладуващи, не живея от заплата до заплата, плащам си сметките и никой не ме мачка, така че да, сега ми харесва - който иска комунизъм да си бие шута някъда далеч от тук.
182
0
 
2
 
! Отговори
И няма да кажа: преди 4 години
И няма да кажа, че се е преродил или се е върнал. Той просто е пазител, а ситуацията е абсолютно същата. И духът му броди и се скита в тоя свят правейки това, което винаги е правил. Това за което е роден и тъй вие тъй си мислите, че не е възможно, но Ганди е на друго мнение. Че винаги в най-напечената ситуация се появява нещо, нещо се случва, когато трябва. И в конкретният случай този който е най-нужен, а този който на нас най ни е нужен не е Тихият Асен, а Калояница. И е някъде навсякъде1
181
1
 
2
 
! Отговори
194 преди 4 години
Да, нямаше да чуеш за короната през комунизма. Както онези, които живяха до тестовете за атомни бомби в Казахстан от СССР. Комунистите не предупредиха хората, защото те нямаха значение за тях и една дозина населени места загинаха без да разберат дори какво ги е сполетяло.България ако бъде затрита, единственият позитив ще бъде, че вие всички долни комунисти, които още петните нашата държава, ще си заминете.
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма имаше запаси и провизии и медикаменти за месеци наред. Тогава прости работата щеше да спре, армията на улицата, хората седмици колкто трябва и месеци в къщи снабдявани само от тествани хора и после всичко щеше да продължи нормално без фалити и драми. А сега след хем тези половинчати мерки няма да имат ефект, хем след това ще има мизери и глад.
179
2
 
3
 
! Отговори
до ЧЕРНОБИЛ преди 4 години
И американските тайни агенти криха цяла седмица, да излезе социалистическото светло общество да марширува докато вали обогатеният дъжд. До таква степен наплашиха физиците , които веднаха видяха, че нещо не е наред с радиационният фонд, че се самоубиха хора! Помним, помним...
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧЕРНОБИЛУспокой се, пий си лекарствата и отиди да си почиваш. Това което правиш не е добре за самия теб.
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ако короната беше кацнала през Комунизма нямаше и да чуеш че има такъв вирус"А ти какво мислиш че се опитаха да направят китайците? Нали затова в началото не пускаха инспекция от Световната Здравна Организация, ако може да остане под похлупак, но много изтърваха нещата и стана ясно.
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карен Шахназаров най-добре го каза в едно от последните предавания на Владимир Соловьев - когато капиталистическата система се срива както в момента "има два пътя - или социализъм или нацизъм". Но Русия сега няма никого да спасява, днес Русия е добра защитена и дори пиле не може да доближи на 500 км. от границита и, а ако Светът избере нацизъм Русия това не я засяга пряко.
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 179Всъщност християнството и десетте Божи заповеди се доближават най-много до социализма, а комунизъм никога не е съществувал,защото това означава цялата собсвеност да е обществена,което няма как да стане на 100%.
174
4
 
5
 
! Отговори
ЧЕРНОБИЛ преди 4 години
ЧЕРНОБИЛ ГО ВЗРИВИХА АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ С ПЛАТЕНИ СЪУЧАСТНЦИ ОТ УКРАЙНА ПРЕДАТЕЛИ ИМА ЕДНА КУПЧИНА ДОКАЗАТЕЛСТВА ВИЕ ФАШИСТИТЕ НЕ СЕ СПРЯХТЕ ДА ЛЪЖИТЕ .....ЧЕ И СИ ИЗМИСЛИХА ЗА ТЕЗИ 30 ГОДИНИ ФАЛШИВИ ПРОЗВИЩА ДЕМОКРАТИ ЛИ НЕ БЯХТЕ ЛИБЕРАЛИ ЛИ НЕ БЯХТЕ БИЗНЕСЪТ ЛИ НЕ БЯХТЕ НАГЛЕЦИ ВИЕ СТЕ ЕДНИ БЪЛГАРОМРАЗЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ ВИДЯХМЕ ВИ ЗА 30Г.КАКВО СЪТВОРИХТЕ.
173
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Щото Чернобил е бил атентат срещу СССР". Когато се налага да прибягвате до фантасмагории противоречащи на всеки известен факт от реалността, знаете че сте загубили, тъй че, продължете си с пиенето на бояришник и не се занимавайте повече да пишете. Няма смисъл, загубихте.
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако короната беше кацнала през комунизма, даже нямаше да чуеш, че има такъв вирус бе умнико. Пък за маски и каски да не споменаваме. Щеше да се замете под килима. Млако поизмряха, няма проблем