Българите орязаха най-много разходите си в целия ЕС

Средно за ЕС спадът на оборота в търговията е с 10%
7 май 2020 13:26, Елка Василева
162
Българите орязаха най-много разходите си в целия ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Българите свиха най-много разходите си заради пандемията спрямо жителите на останалите страни от Европейския съюз. През март у нас, когато бяха предприети първите мерки срещу разпространението на коронавируса, оборотът в търговията на дребно е намалял с 18,1% спрямо предходния месец, обявиха от Евростат.

Това ни поставя на първо място сред страните от ЕС по свиване на разходите. Това вероятно е свързано с факта, че българите бързо реагират на сигнали за предстояща криза и съответно започват да пестят, пише „Труд“.

През месец март бяха въведени мерки за ограничаване на COVID-19 в повечето страни от ЕС. В резултат оборотът в търговията на дребно в страните-членки намаля средно с 10,4% спрямо предходния месец.

След нас по най-бързо свиване на разходите се наредиха Франция (-17,4%) и Люксембург (-16,4%). Топ пет на страните с най-голям спад в търговията на дребно се допълва от Австрия (-15,3%) и Испания (-14,4%). В ЕС има само една страна с минимален ръст на потреблението през март спрямо февруари и това е Ирландия (+0,1%).

Още по темата

Общо за страните от ЕС през март най-голям спад е регистрират в продажбите на дрехи, обувки и текстилни изделия – с 40%. Причината за това е както затварянето на магазини в редица страни, което беше част от мерките срещу разпространението на коронавируса, така и фактът, че новите дрехи и обувки са стоки, от които човек най-лесно може да се лиши по време на криза, когато не е ясно дали следващия месец ще има работа.

При търговията на дребно с електрически уреди и мебели намалението средно за страните от ЕС е с 16%. Общият спад в продажбите на нехранителни стоки е с 21,3%.

А търговията с горива е отбелязала намаление с 19,3%. Но покупките на храни, напитки и цигари са нараснали с 4,7%.

Спадът на потреблението е причината за икономическата рецесия, в която влезе както ЕС, така и повечето страни по света. Сега възстановяването на икономиката на България, а и на останалите страни зависи основно от това кога доверието на потребителите ще се възстанови, така че да започнат да харчат, колкото преди пандемията.

В България оборотът в търговията на дребно през март е намалял с 14,6% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Евростат. При свиването на пазаруването на годишна база ние влизаме в топ три сред страните от ЕС. Повече от нас са ограничили потреблението само във Франция (-16%) и Словения (-15,1%). Същевременно през март все още има редица страни с ръст на потреблението на годишна база като например Унгария (+3,5%), Румъния (+3,1%) и Ирландия (+3%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
3
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
141
1
 
4
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Ненужна статия.. намалили сме най-много разходите си, защото сме с най-малките приходи затова...овце. Другият месец като още повече хора свършат парите, сигурно ще изкарате статия , ме сме си свили разходите и сме на първо място в Млечния път по този показател! Страхотно! Това заглавие сигурно тивката ви го е спуснал, все пак да сме най в нещо
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да намалиш разходите с 20% от 4000 евро и друго с 20% от 1000 лв.
139
1
 
4
 
! Отговори
До средна класа 1/2 преди 4 години
Това, което описващ не е средна класа, а някакъв стандарт на живот, какъвто може да имат или нямат хората и от трите класи - работническата класа, средната класа и буржоазната класа.
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има класическо определение за средната класа, което сега се опитват да подменят със средни по доходи. Класическото определение е, че средната класа е класата, която е по средата между буржоазията и работническата класа. Средната класа работи за себе си, не използва наемен труд и не е наета от друг.
137
0
 
2
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Интересен анализ на рязкото свиване на българските разходи, но аз имам малко по-различна теория за особено ефективното ни пестене: Буркани.
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Средна класа 1/2Така дефинирано мога да те уверя, че в България има стабилна средна класа и тя е доста повече от посочените 7% които някой подхвърли.
135
4
 
7
 
! Отговори
Средна класа 2 преди 4 години
- По кафенета хода рядко и предимно,когато работата ми го изисква- Семейството ми е живо и здраво,аз също.- Не дължа на никого нищо.- Намирам време да спортувам- По време на отпуска си прекарвам поне 7 дни извън България.- Имам почти нов автомобил и самостоятелно жилище.Зад горното стоят 22 години инвестиции в образобание,а при възможност не отказвам да повишавам притежаваните от мен квалификации-дори вс.категории за МПС / C,D,E/ със вс.съпътствуващи ги Европейски сертификати!
134
4
 
6
 
! Отговори
Средна класа 1 преди 4 години
До Анонимен 148Настина,не съществува класическо понятие за "средна класа" но ще ти обясна според моя стандарт:- Плащам достатъчно данъци и не крия такива,за да мога да спестя повече от 50% от средствата,които постъпват в семейството.- Никога до сега не съм се притеснявал,че заплатата ми може да закъснее дори с повече от месец-не се еслучвало до сега.- Работя повече от 8 часа на ден и навъртам повече от 200 км. дневно във връзка с работата ми.- Живея добре,но не разкошно и разточително-
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 146Откъде ти е източника за "класическа дефиниция"? Такова нещо няма.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 146Как се дефинира "истинска средна класа"?
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гражданинТи ако си собственик на банка,би ли дал кредит на някой безработен или съкратен?Нали вътре са моите или част от моите пари и на други хора? След няколко подобни заема банката ще фалира,а от там ще фалират и вложителите!
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 141:Класическата дефиниця за средна класа е: богатите които не са във властта.Дефиницията от 70те в САЩ е: професионална-ръководителска класа.Съвремената дефиницията в САЩ е: всеки над прага на бедността.Сегашната политическата мотивация за изпозването на терминът е да разделя работещите бедни от тези работещи които свързват 2та края. Истината е е че почти всички сме работническа класа, а истинска средна класа вече почти няма.
129
1
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
какви кредити дават бре циркаджийй,защо не пробвате в банката да вземете кредит както сте съкратен мммммм-давали кредити хахахаааххаах така ги раздават -дават бързи кредити 1000 за 2000 това е ,ама нали БГ журналистиката е независима и няма кой да пита
128
3
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо Тариката преди 4 години
Глупости, вчера си купих нов апартамент кеш с парите от заплатите на работниците ми, казах им, че няма пари сега и няма да имат заплати, пък всъщност ги откраднах. Ще им ги дам от фонда за помощ от ЕС. Купих си и още един джип, е втора ръка е, ама е на 2 години, никой няма да разбере.
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средни по доходи не означава средна класа, както се заблуждават някои. Средните по доходи в България през 2019 година имат доход около 700-800 лева месечно. Средната класа са основно занаятчии и хора от артистичните среди. Някои от средната класа са с много високи доходи, други са с ниски доходи, точно както при работническата класа и при буржоазната класа.
126
4
 
4
 
! Отговори
ббр... преди 4 години
Хайде стига сте се оплаквали.Аман от глупости.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 140Вие ми напомняте за вица с тоя дето за каквото и да се говори най-накрая все го обръщат на това какво е краставицата. И вие, важното е да се оплаквате.Пка ще повторя: приказката беше дали има средна класа в България, а не дали средната класа в България взема колкото средната класа на Запад или дали имат стимули да емигрират (което е последния опит за отклоняване от темата).
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 139Какво трябва да значи това? Тия хора работят квалифициран труд и за него получават пари, които за България осигуряват средно ниво. Не за "ЕС". За България.....И България цъфти! Разликите са съществени и трудно се замитат под килима! Повечето българи с качества напускат страната, това е!
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 137Абе, колега, имам чувството, че не си спомняш за какво си тръгнал да говориш. Питаше дали "средната класа" е със същите качества, защото ти казах, че тия хора представени в градовете са 40%. Отговорих ти, че това са нормални хора, които са висококвалифицирани. Сега пък си искал да са на едно и също "ниво". Какво трябва да значи това? Тия хора работят квалифициран труд и за него получават пари, които за България осигуряват средно ниво. Не за "ЕС". За България.