ЕК към България: Дискриминирате вносните храни

Комисията изпрати уведомително писмо с искане за обяснения на ситуацията
14 май 2020 17:30,
209
ЕК към България: Дискриминирате вносните храни
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска регионална продукция привлече вниманието на европейските власти. Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България, свързана с нарушаване на правилата на вътрешния пазар, става ясно от отчета на Комисията за наказателните процедури, започнати през месец май, пише investor.bg

Процедурата е на първия етап – ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснение за мярката. Срокът за отговор на София е 1 месец. В противен случай ще се премине на следващ етап от процедурата.

Правителството поиска повече местни стоки в магазините

В края на март – началото на април, в разгара на извънредното положение, Министерството на земеделието, храните и горите поде темата за продажбите на повече местни стоки в магазините, особено в големите вериги.

Ведомството официално предложи търговските обекти да отделят повече място за предлагането на български продукти.

В края на април, след неколкоседмични преговори с веригите, Министерският съвет прие постановление, с което задължи веригите с 10 и повече магазина задължително да предлагат регионална продукция – на производители в областта, в която се намират обектите или намиращи се до 200 км от съответния областен център. Според кабинета така достъп до веригите ще получат и малките производители, които не са представени в асортимента на големите търговци.

Санкциите при нарушение могат да достигнат до 50 хил. лева.

Дискриминационна мярка

Според Брюксел мярката е дискриминационна
. „Българското законодателство задължава търговците на дребно да обособят места за излагане и продажба на местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. Такива задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти“, посочва се в становището на Комисията.

ЕК допълва, че мярката противоречи и на чл. 49 от Договора за ЕС, като ограничава свободата на търговците на дребно да вземат решение относно асортимента си, върху разпределението на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки.

Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза в духа на европейската солидарност“, подчертават от ЕК.

Целия анализ четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е агнешкото е едно а готов продукт като Нутелата съвсем друго.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не казва, че трябва да има в магазина само шоколад кума лиса и Своге, ама е абсурдно да внасяш замразеено агнешко от НЗ, вместо прясно българско агнешко.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже в една Гърция праховете за пране са им по качествени, какво остава за западната част на ЕС.
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нутелата не е такава ама това не значи да ги забраним и да продаваме само български течен шоколад който не прилича на нищо само щото е български да го купуваме.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МхмЗа Нутела и Кока-Кола си прав колата в България е по-различна от тази в Германия проблемът е друг, че те предлагат по некачествени продукти тук отколкото там в тяхната нутела има повече какао и мляко, а в ЦИЕ са пестили и са сложили по-малко и се оправдават, че такива са местните вкусови предпочитания. Щях да им повярвам, ако в тяхната Нутела имаше по-малко какао и мляко.
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 106Кои стоки визираш?
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MorskiМорски, я дай една сравнителна субсидия на литър мляко от ЕС в Германия и България.
89
5
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
До Анонимен 100Аз отговарях за тия продукти, които са с разлики в ЦИЕ и в ЗЕ. Точно заради това направих разграничението: ако в българия се продава Рокфор, той няма да е различен от френския, защото там откъдето идва има строги правила за това кое сирене може да се нарича така и не се прави разлика между вътрешен пазар и този на други държави. Заради това имаме и европейската система за храни с произход, за да се защитет европейските традиционни храни. Нутела не е такава.
88
3
 
6
 
! Отговори
Morski преди 4 години
Свободното движение на стоки не е нарушено!Нека ми обяснят ЕК как стока която идва от ***... си ще е по ефтина от същата такава произведена в района на хранителния магазин!Отговора се нарича -СУБСИДИИ ЗА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО , КОИТО СА МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ЗА СТАРИТЕ ЧЛЕНКИ!Е за какво равноправие ми натъртват от ЕК , след като това е най -голямото нерамноправие в т.нар ЕС -даже в другия съюз -СССР не е било така! НЕ ЧЕ МУ СИМПАТИЗИРАМ , НО ТЕЗИ ЗАПОЧВАТ ДА НАХАЛСТВАТ!
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стефан ХристовЗащо мислиш че те унижават или се опитват да те унищожават?
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое не е традиционното бре всички сирена които изброихме коняка шампанското и тн не само че са Европейски но са и специфични за определени държави и дори области.Нутела не е специфичен но е качествен.Нека не изпадаме както през комунизма да се опитваме да правим Кооп кола и тн просто не става.
85
2
 
7
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 години
Отново ни Унижават и се опитват да ни Унищожават!Тук, в Испания, няма нито инструкции от правителството, нито забележки от ЕС, но от 2-3 месеца навсякъде се продават 90% испански храни -плодове, зеленчуци, сирена, меса и всичко останало. За бирата и виното не говоря - на улицата ще ти се присмеят, ако купуваш други.Дано поне днес Президентът Радев е почерпил USA Посланик Херо Мустафа с нещо Българско...
84
3
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
До Анонимен 88Повечето стоки за които става дума са генерични стоки (т.е. не са традиционни европейски стоки а са отделни продукти). Например, Нутела не е традиционен европейски продукт а продукт търговска марка на Фереро. Има хиляди такива. Между другото, такива локални вариации съществуват и в самите западни държави. Нутела например заявиха, че по-скоро ще изтеглят продукта от пазара, отколкото да променят формулата. Те са тествали какво се харчи и колко струва.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависимостта е проста.Лошото образование роди *** хора който освен търгаши други не могат да бъдат.И цялата икономика ни зависи от търгашите кафета магазини ресторанти пазари дискотеки.Няма заводи няма кадри и тн.Като няма образование има два избора да бъдеш търгаш или престъпник а може и от двете както е тука.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем единен пазар, хем в Германия продавачката взима 200 евро, а в българия 300 евро, там данъците едни тук други държавната помощ там една тук друга, фискалните политики различни, ама единен пазар. :-)
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87Хехе. Германските супермаркети са пълни с картофи и гъби от Полша, аспержи и салати от Италия и Испания, лук, картофи, и салати от Франция, диви гъби от Украйна, Полша и България и пр и пр.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми харесва, че за страни като нашата правилата на ЕС се прилагата с пълна строгост, а за големите се действа меко, а в някои случаи директно си затварят очите.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате, че от старческо мало умие почва да руши държавата. Ще издъни бюджета с това ддс 9% и ще ни остави да се оправяме. Това са чисто популистки тапотии - цялата икономия от ДДС и евтини горива ще отиде у търговците. Това просто е антинародно.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само филе Елена става от Бг колбасите.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискриминация е да откажеш на гражданин на ЕС лечение от ковид19 и той да трябва да се връща в родината си да се лекува излагайки на риск други хора.