ЕК към България: Дискриминирате вносните храни

Комисията изпрати уведомително писмо с искане за обяснения на ситуацията
14 май 2020 17:30,
209
ЕК към България: Дискриминирате вносните храни
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска регионална продукция привлече вниманието на европейските власти. Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България, свързана с нарушаване на правилата на вътрешния пазар, става ясно от отчета на Комисията за наказателните процедури, започнати през месец май, пише investor.bg

Процедурата е на първия етап – ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснение за мярката. Срокът за отговор на София е 1 месец. В противен случай ще се премине на следващ етап от процедурата.

Правителството поиска повече местни стоки в магазините

В края на март – началото на април, в разгара на извънредното положение, Министерството на земеделието, храните и горите поде темата за продажбите на повече местни стоки в магазините, особено в големите вериги.

Ведомството официално предложи търговските обекти да отделят повече място за предлагането на български продукти.

В края на април, след неколкоседмични преговори с веригите, Министерският съвет прие постановление, с което задължи веригите с 10 и повече магазина задължително да предлагат регионална продукция – на производители в областта, в която се намират обектите или намиращи се до 200 км от съответния областен център. Според кабинета така достъп до веригите ще получат и малките производители, които не са представени в асортимента на големите търговци.

Санкциите при нарушение могат да достигнат до 50 хил. лева.

Дискриминационна мярка

Според Брюксел мярката е дискриминационна
. „Българското законодателство задължава търговците на дребно да обособят места за излагане и продажба на местни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местни производители. Такива задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти“, посочва се в становището на Комисията.

ЕК допълва, че мярката противоречи и на чл. 49 от Договора за ЕС, като ограничава свободата на търговците на дребно да вземат решение относно асортимента си, върху разпределението на търговската си площ и да адаптират веригата си на доставки.

Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства поради коронавирусната санитарна ситуация и отслабването на икономиките на ЕС е наложително запазването на свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят нашите колективни усилия да поддържаме товарите да се движат свободно и ефективно по целия ЕС и способността ни да се борим с тази безпрецедентна криза в духа на европейската солидарност“, подчертават от ЕК.

Целия анализ четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МхмЧе западняците на нас какво ни предлагат 3-то качество стоки(и то не само на нас, а на ЦИЕ като цяло) и ние нищо неможем да направим защото сме в ЕС.
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обадете ми се когато във Франция и Германия внасят стока от чужбина докато френските и немските стойки гният.
74
2
 
14
 
! Отговори
БГ колбас - НЕ! преди 4 години
Няма български колбас, който да се сравнява с италианските и испанските. Дори тяхното средно качество е няколко нива над нашите гaдни деликатеси. Имахме много хубави продукти, но съсипахме всичко от лaкoмия, пpocтoтия и кopyпция!
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете бойковата клика, защото много ще страдаме. В страната няма плурализъм, няма обществен живот. Нямаме управленци. Един ден ще ритне камбаната и никой от неговите не може да го замести. Те са безгръбначни и йесмени, които даже нямат елементарен усет за право и справедливост. 11 години стигат на всеки нормален политик. Само кадафитата и хюсеините се окопават десетилетия и след тях държавата рухва.
72
2
 
9
 
! Отговори
Ало Ало преди 4 години
Жалко че няма хубави френски салами наистина от месо както във френски магазини.
71
8
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
До Анонимен 80"Сега разбрахте ли защо ни приеха в ЕС?"За да не може българските мутро-ма8иоти да ни пробутват техните продукти вместо да имаме разнообразие? Познах ли?
70
5
 
2
 
! Отговори
Рокфор преди 4 години
Квото и да е да не ми предлагат българско такова на негово место.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Айфеловата кула или гръцките фермери да блокират някоя граница... Така че, дали е законна или незаконна мярката е правилна.,.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли защо ни приеха в ЕС?
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По статистически данни в последните години 65 процента от храните произведени в ЕС не стигат до трапезата, а се изхвърлят. Това разхищение е характерно преди всичко за развитите страни и те правят дъмпинг на нашата продукция с помощта на значителните субсидии които техните производители полечават. На евробюрократите не им се иска да спрат тези субсидии защото ги е страх от протестите на западните фермери. Така че, там я стяга чепика им -да не би фермерите да закарат животните си на под ...
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франсетата иначе не дават и да се продума за внос на американско пилешко то затова и Тръмп им наложи мита, понеже няма равнопоставеност и честна конкуренция.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия свинското и пилешкото нямат вкус на нищо, ама навсякъде предлагат бритиш чикен и бритиш порк, а не бългериан.
64
14
 
4
 
! Отговори
Djo преди 4 години
Купувам Турски домати, цената е в пъти по - ниска, а във вкуса няма голяма разлика.
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е ЕС иначе има да хрупаме българските ***.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да оставят хората поне да си гледат домашни животни , но те ги ликвидиратт за да внасяме от западняците.
61
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам вносното. По е качествено и вкусно.
60
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не могат да забранят внос на продукти които са уникални, като моцарела,прошуто,шампанско,коняк,различни видове сирена и дриги такива, ама да внасяш домати от Турция и чесън от Китай си е гавра.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60"Нашите зеленчуци са по-вкусни защо да им ядем западните пластмаси?"Само не разбрах, кой досега ви е спирал да ядете български зеленчуци (и плодове)?
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам си френският камамбер холандското или немско синьо сирене и швейцарският рокфор.Не ми пука кой кво искал да продава и къде.
57
4
 
6
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Ако от ЕС отрежат субсидиите, българската продукция ще изчезне изцяло.