Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да подкрепим родният туризъм????Когато пияният швед ритна българката в главата, реакцията на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите беше "Да внимаваме, да не обидим богатите и чувствителни шведи". На призива за подкрепа на родния туризъм отговарям с "Да внимаваме, да не обидим богатите и чувствителни гърци". Ще отида при тях, да не вземат да се обидят, че сме ги пренебрегнали!
144
0
 
27
 
! Отговори
кака ви преди 3 години
Дълго време издевателстваха над нас по морето - е, накрая им го оставихме на тях . сега няма за какво да ни търсят. Да повикат богатите туристи от чужбина.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Idealno za bg kazarmi, zastavi, granichari, mitnichari, generali....i bg velik voinik...:-)...topim se...topim se...i za spasitelite...:-)
142
0
 
18
 
! Отговори
сара преди 3 години
Да преоткрием значи да видим нещо ново и различно. Далече сме от това, уви. Затова пък откриваме други места, където хората живеят в хармония с природата. Подкрепата на българския туризъм не е наше патриотично задължение.
141
7
 
5
 
! Отговори
Тъжното е преди 3 години
че с нашите идеи да дерем туриста за всичко даваме лош пример и на съседите. Скоро българите няма да могат да почиват и в Гърция, защото местните ще си кажат " я да им вземаме на тези за чадър, какво ще се мориме да им сервираме кафенца и сладоледи и да им създаваме удобства - те са си свикнали на мизерия."
140
0
 
15
 
! Отговори
Гърция преди 3 години
И на време са случили - по-дълъг сезон, много от плажовете имат чадъри, но свободната зона е достатъчна; Как е у нас? Винаги с неприятна изненада. Природа че имаме, имаме, но защо някои я открадват от другите? Защо не се ограничат концесионерите, защо трябва да заемат с чадъри цял един плаж, защо общините не поемат ангажимент за почистване на плажовете както е на много места в Гърция. Има едно две по-свестни места останали, главно на Северното черноморие - но аз обичам Южното, без концесии!
139
0
 
32
 
! Отговори
молски преди 3 години
Ще преоткрием България като съборим 30% от хотелите и освободим плажовете.
138
0
 
11
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Сривав туризма ,започна още , когато Ценко Чоков,спря да води ,на море ,организирани групи от баби и дядовци с камуфлажни кепета и карирани ризи ,от село Галиче и други незнайни монтански села .
137
0
 
14
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 години
ЧЕРНО МОРЕ МНОГО Е ДОБРЕ..НА ТАВАНА ДУПКА..ПОД ЮРГАНА ДВЕ
136
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гръцко ЧЕРНОМОРИЕ???????????????????
135
0
 
21
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала---Вменяване на вина ли е това? Не е патриотизъм, хароктерната Бочково/мутренско-милиционерска простотия е! Гърците може да са всякакви, но знаят как да се отнасят с клиентите си така, че последните и да се връщат, не само да им вземат парите! пп. по интересното е, че в Гърция доста нашенци имат собствени къщи по курортните места! /инфото е от грък/
134
0
 
22
 
! Отговори
... преди 3 години
След като и Ангел Кунчев отишъл да почива в Гърция, ясно е що за стока е българския туризъм.
133
0
 
44
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Вчера за 6часа през Маказа са преминали 15 хил.българи и румънци.Румънците сигурно са балами да преминат през цяла България,за да почиват в Гърция.
132
0
 
49
 
! Отговори
IT Pro преди 3 години
Може да има хубави неосрани места, хотели с добър персонал, ресторанти с хубава кухня и т.н. Но трябва да имаш късмет да ги намериш и да не са се побългарили. А почивката е една, няма време за проба и грешка. Как пък в Гърция за 12 години нито веднъж не сгрешихме?
131
1
 
35
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Всяка година се преоткрива нов черноморски пейзаж с нови бетонни недомислици. Който има желание да ги преоткрива за пари - никой не го спира.
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този туризъм е вреден. Вируса си знае работата. Под туризъм се разбира съвсем друго нещо.
129
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Само в България край морето има провинция.
128
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НУЖНО ЛИ Е ДА ПОКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО ВРЪЗКАРСТВО И БКП ОЛИГАРХИЯ?НЕ Е НУЖНО.
127
1
 
52
 
! Отговори
а бе, преди 3 години
Писна ми непрекъснато да се навира в медиите този бетономорски туризъм.Всеки ходи там където му харесва и е доволен.Няма какво да се сравняват нито хотелите,нито плажове,нито отношение на персонал,нито храна и културни забележителности със съседни държави.Всеки човек е с различни предпочитания.А Христо Мутафчиев трябва да разбере,че не става за рекламно лице на каквото и да било.
126
3
 
49
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Актоьрът Христо Мутафчийски някаква компилация между ген. Годжи и един от най-бездарните български актьори ли е?А хората не ходят по българското черноморие, защото им е скъпо и презастроено. Но най-вече, защото до миналия сезон родният бизнес третираше българите като досадни утре-пки, които са отишли да пречат на по-възвишените гости от Русия и Англия. До предния сезон се държаха със сънародниците си като с гове-да, а сега реват за парите им. Не реват за българския турист, а за портмонето му.