Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
11
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
TUI откога са руснаци ве ***?
164
0
 
30
 
! Отговори
Аристократ Патриот преди 3 години
Въобще не се опитвай да вменяваш чувства на вина. От години си правите оглушкиза безобразията на бетономорието, *** нали ДПС-то и близките фирми трябва да взематедни пари. Сега плащате цената, гласувам с портфейла си и те пращам при ***.
163
30
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Бъларският турист иска безплатен плаж, бира за левче, хотел за по 10-15 лв и цаца за 2.50 порция.============Колегата е прав донякъде - отнася се за шопите тарикати.Искат почивка за без пари.Гоуеми тарикати бате, те искат да си продадат стоката на високи цени, а като им обясниш, че така е после непродаваема, вдигат вой до небето !!
162
11
 
7
 
! Отговори
За съсипията преди 3 години
на туризма най-много допринасят руските туристи. Защото тях ги водят верно като стадо, защото пътуват само с визи и ги струпват на едно, за да могат службите да ги следят да не избягат това води до строителство на големи грозни и пренаселени комплекси и ликвидация на всякаква природа и качество. Напоследък забелязах такава тенденция и в Гърция. Едно прекресно зелено място с уникален плаж беше тотално изринато, заградено и беше започнал строеж на сгради една до друга. Оператора е TUI.
161
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина много мрази всичко българско.
160
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
160 това, че ти си мислиш, че някой иска тези неща си е твоя работа. Никой не отива на курорт да си брои стотинките, освен ако не е от боята и социално слаб.Хората искат подобаващо качество, висока хигиена, отлично третиране (добро отношение), липса на престъпност и приятна среда за почивка, а не да слушат до сутринта тътен на чалга и без да го тормозят простаци.Хората искат хубави зелени паркове с цветя и чисто море, а не бетон до водата и шезлонги по 70 лв.Ето това искат хората умнико.
159
1
 
55
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Когато видя Ангелкова с детето си да гази в морето през глава ей тъй 10 дена някъде където е пълно с хотели ... ще се уверя че е чисто.Нямало е случай да си заведа децата и да не вдигнат температура с повръщане.Дежурния отговор на доктора...прегрели били.Прегрели ама друг път...ешерихия коли инфекции,т.е. от фекални води...знаете в какво се къпем!Седем години по гръцко как пък веднъж не прегряха?!?Паркинга ми без пари..мутри няма!
158
1
 
32
 
! Отговори
One преди 3 години
Имам вила на морето, майка ми и баща ми са там и мога да им оставям детето и да ходим с жената по живот и познайте какво, пак не ми се ходи на нашето море. Влизаш във водата и се молиш само да се просереш.
157
14
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Не плачете на гроба на Бг Туризма !Той не е само мутрински, засега.И слава Богу.Паркинга в градчето е сега безплатен, а също е почти пълен.
156
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз правих два опита да подкрепя и т.н. ... така наречения "български туризъм" на "родното" (?!?) мутроморие.Не благодаря сега и насила не отивам там повече, да ме правят на ***, да ми сипват отпадъците от вчерашното ядене преработени в днешното ядене и да ме изнудват къде и как да си паркирам колата и за какви пари.Не искам да плащам в скапаните заведения по най-висока тарифа, а те да ме хранят с помия. Не искам докато влизам във водата, покрай мен да плуват лай*а.
155
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Когато пияният швед ритна българката в главата---------------------------------------------------------------------Ами другаря Рагин се издъни с призива си и излъга, че ще скочи от 3-тия етаж !Ей тва стана ... и чакаме промяна ... промяна няма !!
154
36
 
6
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Бъларският турист иска безплатен плаж, бира за левче, хотел за по 10-15 лв и цаца за 2.50 порция. Въпросът ми е по какъв начин това би помогнало на българският туризъм и съответно на българската икономика?
153
0
 
38
 
! Отговори
Турист преди 3 години
И тази година нашите хотелиери ще чоплят семки-)
152
5
 
4
 
! Отговори
Балкантурист преди 3 години
Нищо против нямам нито против Германи, нито против Гърция или българите почиващи там. Исках просто да обясня, че с български туристи или не по нашето черноморие разлика няма за хората заети в отрасла.
151
0
 
45
 
! Отговори
само питам преди 3 години
Туризма в България само на морето ли е? До кога ще циврят тия мошеници с хотелите, дето обезобразиха цялото черноморие? Да им помагам - НИКОГА! Криха нощувки години наред, крият данъци, манипулират водомери и електромери - КРАДЯХА ГОДИНИ НАРЕД КАТО ЗА СВЕТОВНО! СЕГА РЕВНАЛИ - *** БЕ, МАСКАРИ!!!
150
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Шофьорския плаж ще стане един хубав хотел според думите на министър Зоро. РевиЗоро! Пише го в съседната статия.Имам конкретно предложение - да не ходим в този хотел. Нека да го запазим чисто нов за бъдещите поколения!
149
1
 
28
 
! Отговори
Точка преди 3 години
За мен Черно море НЕ съществува!Истината е в чужбина.
148
0
 
33
 
! Отговори
българин преди 3 години
За да подкрепят хората родното черноморие , НА ПЪРВО МЯСТО ТРЯБВА ДА ОСВОБОДЯТ ПЛАЖОВЕТЕ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ !!!!!!!! НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАГРАЖДА И СПИРА ДОСТЪП ДО ПЛАЖ !!!!!! ВТОРО - инвестиране в ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТНЦИИ НАВСЯКЪДЕ !!!! С това трябва да се започне !
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БалкантуристКакво точно имаш против Германия? Кога ще си по-доволен: ако отидем в Гърция и там не пазаруваме от ЛИДЛ или летуваме в България и пазаруваме от ЛИДЛ (или пък КАУФЛАНД и МЕТРО)?
146
19
 
1
 
! Отговори
Балкантурист преди 3 години
Българите вливат парите си основно в немската икономика посещавайки Гърция, да не забравяме че Лидъл са немска верига.