Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторанти и хотели
Обновена: 21 юни 2020 11:46 | 21 юни 2020 08:00, Анисия Иванова
134
Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската
Снимка: Pixabay

Храната в Румъния и Полша е по-евтина, отколкото в България, обявиха от Евростат. Цените на храните у нас са 76,5% от средното ниво в ЕС, т. е. са по-ниски с 23,5%. Същевременно храните в Полша са с 31,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния са с близо 35% по-евтини. Оказва се, че взимаме най-ниските заплати в ЕС, но храната в Полша и Румъния е по-евтина.

При колите, моторите и колелетата цените в България са по-високи, отколкото в седем други страни от ЕС. Цените на личния транспорт у нас са 87,2% от средните в ЕС, като са по-високи отколкото в Румъния, Естония, Чехия, Унгария, Кипър, Полша и Словакия.

Цените на мобилните и стационарни комуникации у нас са 70% от средните в ЕС. Но са по-високи отколкото в Естония, Латвия, Румъния и Полша. При домакинските електроуреди в Полша отново е по-евтино, отколкото у нас.

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите.

Цените на алкохола и цигарите у нас са 62% от средните за ЕС, а в Ирландия са три пъти по-високи. Цените в ресторантите и хотелите у нас са само 45% от средните в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен стоките за българина да стотици пъти по-скъпи. За да си купя нещо с качеството продавано например в Германия, Франция или някъде другаде, трябва да хвана самолета и да отида в чужбина, за го купя, самолетните билети са скъпи. В България го няма с това качество.
33
6
 
25
 
! Отговори
важното е преди 3 години
народа да крепи боко и неговата стабилност !! щом няма протести, щом 40 % от хората гласуват на избори значи положението ги устройва . относно румънците....ами там хората колко пъти МАСОВО протестираха и доста политици са по затворите но тук ние спим....като спяхме 500 години .
32
15
 
7
 
! Отговори
нормален преди 3 години
Вайкането и мрънкането е национална черта на българина.Големият Иван Хаджийски идеално е описал в ,,Оптимистична теория на нашият народ"Прекрасно четиво и изследване още преди толкова години за,, Българинът с черните очила на нашето самоподценяване живеещ от двете страни на Балкана......." Колко ли от новото поколение са прочели и ли ще прочетат и осмислят настоящето ,или ще си останот в ,,единният фронт на посредственоста"!?!?
31
14
 
3
 
! Отговори
Божил преди 3 години
До 26.: агенти като Гоце, Станиш, Снежан Виденов и орЕх също ли се инструктираха в Америка??!!
30
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмЛидл в българия е скъп супермаркет.Той уж навлезе като евтината марка на кауфланд, но като се усетиха, че хората пазаруват и вдигнаха цените.Извинявай, ама свинско за 12лв, мога да купя много по-качествено от кварталната месарница и няма да е като подметките на лидл.
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагайте розовите очила веднага. Режа ленти на чужди фирми, магистрали за милиони ви правя да плащате свинетки и тол такси, подизпълнители са ми ердога ъъ евронещо си еоод, кво искате пивече *** матрял ***, ставайте овчари и копайте картофи че милиарди заеми взех трябва да ги плащате
28
16
 
4
 
! Отговори
финансов(о) Boss преди 3 години
Напълно закономерно в условията на свободен пазар, където цената се определя от търсене/предлагане. В Бг най-високо търсене има при храните , съответно е най-скъпа. Огледайте се какво има около вас. Във Вт отвориха хранителни магазини на всички вериги , и то по няколко, бензиностанциите също са на всеки ъгъл.
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е вярно, ако се сравняват стоки с еднакво качество, но в ЕС няма стоки с толкова лошо качество като продаваните в България.
26
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултатът от 30 години американофилски правителства от българофоби.
25
5
 
18
 
! Отговори
До 22 Божил преди 3 години
Абе ти май си се надрусал от рано още в неделя или си надрусан по рождение ! Какви русофилски правителства като всички до сега ходят на инструктаж в америка ?
24
2
 
26
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Цените в България реално са по-високи от средното за ЕС заради различното качество на стоките. Уж са по-ниски, но качеството е значително по-ниско, което ги прави по-високи.
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво можеш да си купиш с една дневна надница в Германия и в България ? Този въпрос е редно да се зададе на управляващи и избиращите ги. Ако го проумеете ще ви падне шапката.
22
3
 
22
 
! Отговори
От Германия преди 3 години
Че то освен в скандинавските страни не се сещам къде храната е по-скъпа от България ,ама за сметка на това е много по-качествена... Освен това почти в цяла европа храната е с намалена ДДС ставка.
21
16
 
9
 
! Отговори
Божил преди 3 години
Казано с други думи, у нас е евтино за чужденци и скъпо за Българи- това наследихме от русофилските правителства,които изпълняват руската програма за затриване на оригиналните Българи и заместването им с ментосани туркотатарски "булгари"!
20
4
 
20
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Те и в Германия са по евтини
19
4
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Руснаците си имат "тушонка" и е в пъти над русенското варено или което и да затворено след 2000 година от нас...
18
7
 
18
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Така ни се полага, щом сме съюзници с Кравария...
17
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Анонимен 8 ""В Румъния храната е по-хубава."Така е .У нас независимо от производителя шунката и филетата,с много редки изключения имат вкус на мокър ***,предполагам,че такъв му е вкуса.Преди много години бяхме група колеги на дълга командировка в необятни простори между Волга и Урал.Със специално разрешение ни беше разрешено да изнесем голямо количество консерви.Тогава руските колеги,носеха разкошни сушени и пушени риби на общите трапези,и много харесваха нашите "Русенско варано" и др
16
7
 
17
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До един фактЕврогейците крадат от България та дори и злато. Тиквата изнася най-качествената българска храна за Саудитска Арабия а за българите не го е грижа
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой да обясни, като как храната тук е по скъпа, а ресторанта е по евтино?! за цената на ресторанта и хотела ли става въпрос?