Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторанти и хотели
Обновена: 21 юни 2020 11:46 | 21 юни 2020 08:00, Анисия Иванова
134
Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската
Снимка: Pixabay

Храната в Румъния и Полша е по-евтина, отколкото в България, обявиха от Евростат. Цените на храните у нас са 76,5% от средното ниво в ЕС, т. е. са по-ниски с 23,5%. Същевременно храните в Полша са с 31,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния са с близо 35% по-евтини. Оказва се, че взимаме най-ниските заплати в ЕС, но храната в Полша и Румъния е по-евтина.

При колите, моторите и колелетата цените в България са по-високи, отколкото в седем други страни от ЕС. Цените на личния транспорт у нас са 87,2% от средните в ЕС, като са по-високи отколкото в Румъния, Естония, Чехия, Унгария, Кипър, Полша и Словакия.

Цените на мобилните и стационарни комуникации у нас са 70% от средните в ЕС. Но са по-високи отколкото в Естония, Латвия, Румъния и Полша. При домакинските електроуреди в Полша отново е по-евтино, отколкото у нас.

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите.

Цените на алкохола и цигарите у нас са 62% от средните за ЕС, а в Ирландия са три пъти по-високи. Цените в ресторантите и хотелите у нас са само 45% от средните в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте гледали в чуждата паница бе Андрешковци !Я си вижте опашките за Гърция ?Два месеца лежахте под карантина, а сега хукнахте по гръцките плажове да си "отпочинете", а есента ще цъфнете под балкона на Бойко за грантове и да ви плати бензина.Как да ви стане евтин живота ?Европа не е приют за осиноване !
53
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше целта на евроатлантическите ни партньори. България от производител да се превърне в потребител на техните стоки и храни.
52
13
 
13
 
! Отговори
До 54-Мария преди 3 години
Мария на колко си години и къде точно си ходила.Като отвориш хладилника в Торонто и ако е тъмно,бръкнеш в отделението за плодове и захапеш в тъмното взетият плод не можеш да разбереш круша ли е,картоф,синя слива,ябълкаили домат -вкусът е един. Така се майтапим с приятелите .А за ГМО да не говорим! ..А това гдето трябвало НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ ДА НИ,, ОПРАВИ? е уникално .Аман от вайкащи се неудачници,не живели,не преживели,не видели.Днес живеем в пъти по добре от преди 31г.и слободията ви дойдев повече!
51
7
 
6
 
! Отговори
От немско преди 3 години
Чувствам се супер в немско и си подсвирквам даже.
50
20
 
4
 
! Отговори
Wse преди 3 години
Ами отивайте в Румъния ако България ви е скъпа.
49
12
 
29
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Храните в Европа са по-качествени и дори по-евтини.Има много снимки във facebook от витрини на магазини в други държави.Аз съм ходила в други евродържави и знам ,че е така.Може би проучването е платено,както и всичко останало в медиите.Но ние просто си говорим или пишем или емигрираме и до там.Кой ще промени нещо?И така е от 31 години,така мина животът ни.Трябва ни харизматичен водач,достатъчно смел,достатъчно силен с чест и достойнсво и може би много луд,за да промени нещо.Кога ще се роди ?
48
4
 
21
 
! Отговори
тя преди 3 години
Не ходя на ресторант и хотел, а храна купувам всеки ден !)
47
1
 
23
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Което ме дразни е че в Испания даден продукт си е качествен преди 1 година , днес и най-вероятно догодина. Искам свястно свинско - 10?/кг и съм сигурен че е такова, ако нямам пари купувам от напомпаното с вода за 3,90? .Като си ходя в Бг за 10 дена понаучавам кое става за ядене , и на следващата отпуска се оказва че тези марки вече са пълен шит и следва ново търсене.
46
4
 
15
 
! Отговори
Mannheim преди 3 години
Евтиното не може да е качествено!!! Това и в Германия го разбраха след поредицата от скандали с вложените във фуража отрови,евтините яйца,ползването на залежало месо с подобрители за производство на салами,вложени ГМО съставки,сухо мляко и други ,,чудесии в много продукти и въобще всички ,,нововъведения" в хранителната промишленост..Както казва моя приятел от Франкфурт Херман и тук вече не е същото,а и това с биопродуктите/и естествено високите им цени/ е малко съмнително Проблемът е по цял свят
45
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем да обобщим с една дума: ГЕНОЦИД! Налаган и отвън и отвътре.
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко е достоверен Евростат, но два пъти съм бил в Румъния, пазарувал съм в Кауфланд и Линд и цените не бяха по-ниски. Да не говорим, че на повечето салами и половината кашкавали имаше печат BG. Иначе в Западна Европа наистина е по-евтино, 200 грама хубав шоколад в Теско в Англия струва 1-2 лири тук видях същия в Метро за 8 лева.
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. трябва да не ядем, да не пътуваме, а само да пушим, пием и спим по хотели. Ами,,то масово това се прави пушене, пиене, някоя почивка и дотам.... За ядене - най-евтиното, че да има за първите изброени. Зер, що да се харчим за скъпа храна? Няма да има за алкохол и цигари.
42
6
 
23
 
! Отговори
държавен геноцид преди 3 години
алкохол и цигари - евтини, храната - скъпа...Абсурдистан...това сме ние...
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Той навсякъде е такъв. Освен в българия, където се превърна в супер-хипер-мега веригата.Да. някой стоки са им много добри като качество, Но това изобщо не е евтина верига.Тя е като всички останали. Цените са им като тези в Билла, Кауфланд и т.н.От тях вече почти не пазарувам. На пазара до нас има плодове, месарници, млекарници с по-качествени и по-евтини продукти. Единствената разлика е, че минаваш през 7-8 магазина, а не в 1.
40
2
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Както се казва храната е некачествена и лоша,но в замяна на това скъпа.
39
6
 
15
 
! Отговори
аха преди 3 години
До 39и от москава накараха боко да купи стари ф16 а не европейски грипени ?? пак москава спря газопровода през България за да внасяме от турция ?? сигурно москва даде златото ни на канадците ??
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Османските данъци някой помни ли ги? Сега нямаш право да гледаш животни, чужденци идват да ритат чистачката която му чисти под краката, родното е по ниско от турчин на кон ъъъ грешка от мигрант върху друг прескачайки оградата, мрънкаме, а някои не са траели да гледат какво става в бащино огнище което вече е разграден двор. Кириакстефчо се оплаква че му мрънкали.
37
13
 
12
 
! Отговори
Жиб. преди 3 години
Лидъл и Кауфланд са собственост на комунисти от ГДР,които са руски агенти- затова на нас дават високи цени а на "бедните" в Америка- ниски!
36
15
 
4
 
! Отговори
До 26 и 27 преди 3 години
Луканов,Младенов,Попов Доган,Беров,Виденов,Станишев,Орешарски в Америка ли ходеха бе юнак ? Ти на колко годинки си??? Той и Р.Радев ходи в Америка,ама тегли към Москва??? Мисли като пишеш дечко,явно не си дорасъл още !!!
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32 в англия лидл е магазина на бедните, тоест на бг емигрантите