Безредици на втория протестен уикенд във Франция

Най-малко 22-ма души са арестувани в столицата Париж
6 дек 2020 10:10, Ния Христова
42
Безредици на втория протестен уикенд във Франция
Снимка: БГНЕС
Втори протестен уикенд се проведе във Франция. Най-малко 22 -ма души са арестувани при сблъсъци във френската столица Париж. Насилието избухна по време на масова демонстрация срещу законопроекта за глобалната сигурност и полицията, пише БНР.
 
Витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка са били потрошени. Има и запалени коли по пътя на протестното шествие. Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици. По време на сблъсъците десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици.
 
Улични протести се проведоха и в редица други френски градове, включително Лил, Лион и Тулуза.
 
Президентът Еманюел Макрон обеща да се предприемат действия срещу дискриминацията в полицията.
 
Напрежение се появи още в началото на протестното шествие в Париж, което се беше насочило към Площада на Републиката под наслова "За обществени права и свобода". Крайни активисти за кратко са блокирали демонстрантите, има и изпочупени витрини, много магазини по пътя на шествието са затворени. Около 90 демонстрации из цялата страна са обявени.
Още по темата
 
Сред протестиращите могат да се видят синдикалисти и "жълти жилетки". Социалното недоволство от кризата се смесва с протестите срещу полицейското насилие и най-вече оспорвания проектозакон за глобалната сигурност, смятан за ограничение на свободата на словото. Повод за протестите миналата седмица стана насилието на полицаи над чернокож музикален продуцент.
 
В интервю по интернет медията "Брут" френският президент Еманюел Макрон призна, че е имало прояви на дискриминация в полицията и обеща изграждане на специална платформа за борба с тях.
 
Френското правителство допусна пренаписването на оспорвания член 24 на закона за глобалната сигурност. Обстановката в страната обаче остава напрегната.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Дворците си мъртви укрийте в ковчези!Разведря очите ви старият Страх.Пак стадото рижи кобили се глези от страст полудейте, станете за смях!Разгонени *** се джафкат за дрипавапревръзка, локалите кряскат: Ела,пий, плюскай. Нощта там се гърчи и рипванавън. О, пияници с мрачни чела,лочете! Лъчите щом бликнат боли ги! фалшивия блясък да смъкнат от вас,ще стискате чаши, прелели от лиги,загледани в утрото тъпо, без глас."
15
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И между другото, Рембо възкликва "О мой свещен Изток". Промяната неминуемо ще дойде от Изток, където цивилизацията е съществувала много преди Европа, а традициите се почитат и пазят.
14
3
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Без гилотина може и да се случи нещо, но без чупене и палене няма как да стане.
13
2
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
По време на комунизма, Митеран специално дойде да изкаже възхищението си към БАН, след като френски астронавт на руската космическа станция изразил учудването си, виждайки толкова български уреди на космическата станция от една толкова малка нация. Митеран направи френската закуска с българските интелектуалци и предложи цивилизована помощ за прехода. Но не би. Селяните и търгашите се сдушиха с краварите и го направиха. Русия взе цивилизация от Франция, но не и ние.
12
2
 
6
 
! Отговори
перушан преди 3 години
На теб може да не ти пука но България особено интелигенцията от центъра на София е пълна с франкофони говорещи перфектен френски и живо се интересуват от Франция
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Френското лоби е много вредно за България..............по-вредни са даже от американците!!!!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за крадливите франсета....................те стотици години са крали нефт, газ диаманти, злато от половината свят ...........колониялна империя!!!!
9
4
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Лавия бряг на Сена ще се очисти от дясната тиня, рано или късно. Десните от низшата прослойка са селяните, търгашите и лихварите, които благодарение на ВСВ и краварите заляха една голяма част от Европа (изключение е Северна Европа). Включително и Франция. Но както е писал Рембо "Крадци, сутеньори, смешници, тирани, какво ще му сторите днес на Париж! с душите, с плътта си, с отрови и рани? Ще смъкне той дрипите свъсен и нищ!"
8
2
 
7
 
! Отговори
za France преди 3 години
Една френско-канадска фирма краде българското злато.....................Dundee Precious Metals!!!!!
7
3
 
6
 
! Отговори
за Франция преди 3 години
Франсетата като разбиха Либия и държавите от Близкия изток за да крадат нефта.............хубаво им беше , нали????
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки нормален му пука за Франция.Във Франция е пълно с Българи а още хиляди им учат езика и културата по гимназии и училища.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти сър!
4
3
 
7
 
! Отговори
за Франция преди 3 години
На кого му пука за франсетата.............толкова година крадоха ресурси от половината свят...............нефт, газ, злато и т.н.!!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
ако мине преди 3 години
опитват
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С бабожен и дядолюб за президент, толкоз!
1
3
 
14
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ха "глобална сигурност " . И как мисли, че ще мине това във Франция ?