Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
наи бедната в ес но трие наи много коментари мислете в неделя
355
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Тия пак пишат без да са питали Мутран.
354
6
 
2
 
! Отговори
= преди 3 години
На България е жизнено необходима сериозна лява партия,но истински лява,истински социална,истински насочена към интересите на хората на наемния труд.Тъй наречената социалистическа БСП е партия комунистическите разбойници,които заграбиха активите на държавата и общо взето ги профукаха.Само гергов свинаря,доскорошния господар на мадам нинова е заграбил държавни активи за над 3 милиарда лева.След 60 г. комунистически грабеж няма как да сме богати,едва в последните 10 г. държавата дръпна напред.
353
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 332Не се излагай. Имаше публикувана официално информация от НАП с заплатите и колко хора ги получават. За август 2020 само 13034 са със заплари над 8000 лева по КТ. Със заплати между 5000 и 8000 лева са 31303 човека, но тук не са само по КТ, а и хора ен управленски позиции по договор за управление и т.н.
352
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 05.04.2021 може да станем и по-бедни от Ангола ...
351
5
 
5
 
! Отговори
Нато на тор! преди 3 години
13 години стигат времето е наше!
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 354/364"Само за инфо - една от най - фешън здравословни световни тенденции е всеки състоятелен да има собствено производство на плодове и зеленчуци."Мдааааа. Само че ние тогава не ги гледахме, щото така е "фИешън" или "здравословно", а щото иначе нямаше да има какво да ядем, тъй че нали знаеш какво да си направиш с приказките?
349
3
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
GERB i Borisov sa nai-loshoto neshto v upravlenieto na darjavata Balgaria ot po-novata i istoria ! Neuk ,alchen za vlast i pari ,zavisim i mnogo lesno manipuliruem e chovekat sediasht na premierskia post ! Obgradil se e sas sebepodobni ! Koito ne go vijda e ili sliap ili podoben na Borisov !
348
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни"Няма такъв закон бедни-богати. Закона е "20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите" Най-богатите не произвеждат- те смучат като пиявици, приватизират, унищожават. 20% процента са сред народа, а не сред богаташите.
347
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Реалист,а сега всички привърженици,на сдс,се коалираха с комуниста бойко,това,в една нормална държава,не може да се случи,никога.
346
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама строим магистрали! Така де.. това нали е важно?
345
0
 
1
 
! Отговори
Тролове днес полека! преди 3 години
Че магнитни бури действат.Стоп на пиене, кафета,трудовата злополука чЕка !!
344
1
 
9
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
до 354: Така е,имаха си и обработваха и собствени градинки. И си произвеждаха вино,ракия,мед,сирене,месце,лук,чесън, домати,домашно масло,яйчица и мн.др. Строяха си и къщи на по два ката - имаха и кой Москвич,кой Жигула,че и Волги....А сега е леш!!!
343
1
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Елате да видите какво строителство има по брега.Там са откраднати от всички нас парички.Даже миналата година, удължиха срока за завършване на строежите.Помните ли ?!
342
1
 
4
 
! Отговори
ТИ НИЩО НЕ РЕШАВАШ ! преди 3 години
ДС своите слага на власт,до безкрай ще ни грабят!
341
1
 
1
 
! Отговори
До 354 преди 3 години
Печелиш палмата на топ 10 простотии днес във форума.Само за инфо - една от най - фешън здравословни световни тенденции е всеки състоятелен да има собствено производство на плодове и зеленчуци.Щот са прости..по същата причина и моите родители имаха вила с градина
340
0
 
8
 
! Отговори
отдавна казано преди 3 години
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."
339
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До OMG_LuckerА принципно, преди като избирахте от другите как беше?
338
4
 
5
 
! Отговори
Некомунист преди 3 години
До Анонимен 302Сън не ви лови с тия чекмеджета плод на обърканата ви фантазия. Да си богат е привилегия на знаещите и можещи те. Привилегия на бол'шеките е да конфискуват и присвояват. Като гледам по реакциите, мнозинството в този сайт принадлежат към второто и това не е добре. Но, готованции от "стани да седна," винаги ще има за жалост. Природа, какво да се прави. Тя, и вашата лидерка така е таф' нала външнотърговското дружество, електроцентралка и още нещо. Затова си скрийте кирливете ризи!
337
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Ури е най-бедните швейцарски кантон.Над шест пъти по-беден от Базел.Да си признават макезомбитата историческите корени, да влизат и да се свърши с това "най-зле в ЕС."Най-зле ,ама в ЕС.А това ,че можем и по-бързо да вървим напред е друг въпрос.