Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
2
 
7
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 3 години
Нинова с корупцията няма да приключи, защото е част от нея (Техноимпекс, Булгартабак, уволнена е от Станишев за корупция), но с БСП ще приключи окончателно след тежката загуба на предстоящите избори.
375
2
 
5
 
! Отговори
бай Онзи преди 3 години
Имате грешка! Бат Бойко каза,че сме добре ,и че Европата взема пример от нас и ,че ни завиждат всички.Това е лъжа
374
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 394Българите са народ, не са маса, ***!
373
6
 
5
 
! Отговори
Некомунист преди 3 години
До До Не комунист 392Слушай, пък сега аз да ти кажа! Не знам Бойко дали е имал партиен билет, което не го прави комунист. Повечето кадър ни бяха принудени да го правят, за да не пропилеят единствения си живор. Освен това комунист не е равно непременно на бол'шевик. Най-лошите комунисти са болше' виките. А, ти как разбра, че Бойко е бил мутра, като неговата фирма е охранявала банки? Кой, ако не беше Бойко щеше да разчисти околвръстното- днешната Южна дъга, от настанили те се там мутри? Отговори!
372
6
 
7
 
! Отговори
Оставка@йдуци преди 3 години
Но за сметка натова,Тулупа е най-богатия в Европа.
371
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така САЩ махнаха Виденов и го замеениха с послушни пионки, като Иван Костов, които разпродадоха България срещу жълти стотинки. Известна стабилизация и растеж имаше през 2001-2009 години, но после дойдоха мутрите и натрупваните в предишните осем години резерви бяха набързо откраднати, както и парите от еврофондовете отпуснати заради предишните управляващи. По груби сметки мутрите откраднаха около 700 милиарда от 2009 година досега.
370
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България фалира през 1989-1992 година, когато САЩ наредиха да ни спрат заемите, а когато ги пуснаха през 1992 вече беше късно. Банките бяга оглозгани и беше въпрос на време да обяват официален фалит, както и стана няколко години по-късно. Виденов се опита да измъкне България от батака, в който ни вкара СДС като намали външният ни дълг с 3 милиарда долара, но това не се хареса на САЩ и те отново ни спряха кредитите, което доведе и до инфлацията 1996-1997 години. Така САЩ махнаха Виденов и го заме
369
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 388Напротив,Бойко добре го е разбрал: Слез при масите и им реши проблемите.,И, той точно това прави. А, че е с джип не е проблем, ти да не искаш да тръгне с каруца? В кой век живееш?
368
3
 
5
 
! Отговори
До Некомунист преди 3 години
Добре след всичкото това което си написал, сега нека да почнеш да мислиш! Знам, знам, че ще ти е трудно даже може и да ти е не възможно! Ама се напъни! Ако не можеш не можеш, то сега не всеки може да е умен колкото една ***-муна! Та я ми кажи Бойко борисов бил ли е комунист! БИЛ е! Бойко борисов бил ли е МУТРА! Бил е! Та като знаем тези два ФАКТА! Що си мислиш, извинявай ако те обиждам с тази дума, че бойко борисов е различен от мутро комунист!!??
367
9
 
5
 
! Отговори
Некомунист преди 3 години
До Анонимен 383Преди да дойде Бойко на власт, мутро'комунистите бяха фалирала държавата, а Еврофондовете спряни. Румъния беше зле, защото нямаше дългове от Чаушеско. Тя изглежда по-добре днес, но благодарение на изтеглените огромни заеми. Нали не искаме "щастие" срещу огромен дълг. Изказвай се грамотно и не подвеждай наивните! Не Румъния, а ние сме в чакалнята на Еврозоната, а това си е международно признание. Така, че си свери часовника! Бойко днес се радва на признанието на обикновените хора!
366
1
 
2
 
! Отговори
Примери преди 3 години
Винаги са ми харесвали примери за това кой какво си позволява.Това, че някой хора афишират какво са купили нито е пример нито е стандарт.Нека си отворим очите и да се огледаме ясно е ,че сме мрънкачи но като цяло има защо с този масов манталитет на прецакай другарче хората се дразнят.Няма принципи няма и бизнес.Да печелиш за сметка на труда а не с труда не е никаква бизнес политика, а това е основния бизнес модел тук.Дори и в ИТ сектора където масово се работи за 2-3к лева на позиции за 5-9к.
365
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То кабинетът на премиера не трябва да в в джипа. Тези обиколки с джипа само показват колко некадърен е Борисов
364
9
 
3
 
! Отговори
Емо преди 3 години
ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ СА ПРЕОБРАЗЕНИ,НО И МАЛКИТЕ СЪЩО.... И ПОНЕЖЕ БОРИСОВ ОБИКАЛЯ ПОСТОЯННО НИКОЙ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ОТПУСНЕ... ПОЛУЧАВА СЕ ЕДИН ВИД ПОДРЪЖКА.
363
5
 
6
 
! Отговори
Некомунист преди 3 години
До OMG_LuckerСнимките с шкафчето са от спалнята на вашите болше'вишки лидери, ремонтите ги правят мурга'вите ни съграждани, защото се възлагат при най-ниската цена, образованието никога не е било по-добре, било от кадри, било от база. Куца здравеопазванетоно не за пари, а заради отпор на корумпиралото се съсловие благодарение на Костов. Правосъдието също, но не заради Бойко. Виж днес как Го посрещат в Пазарджишките села и се замисли! София, която той преобрази до неузнаваемост не Го заслужава!
362
3
 
4
 
! Отговори
Емо преди 3 години
ПРЕЗ 1997г БЕШЕ НАЙ-УМРЯЛАТА.... СЕГА ПОНЕ СМЕ ЖИВИ.
361
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше едно изказване на американски президент как САЩ са ни накарали да си съсипем държавата. Чели ли сте го?
360
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да дойдат мутродемократите на власт през 2009 година, поне Румъния беше по-бедна от нас в ЕС, а сега румънците са два пъти по-бигати, заради огромното изоставане от 2009 година досега.
359
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 31 години демокраДски грабеж, от които 11 години мутридемокраДски грабеж, сме най-бедни не само в ЕС, а и в Европа. Няма как при около 700 милиарда ограбени от мутрите от 2009 година досега, да не сме най-бедни.
358
2
 
8
 
! Отговори
Аврам преди 3 години
А защо световната банка не ни разкаже, защо България е най-бедната страна в ЕС и как от страна износител се превърнахме в страна, която внася почти всичко? Къде ни е производството, животновъдство, фабрики,.... Подарихме всичко на нашите "братя" и икономиката ни се ръководи от други държави, а в замяна получихме призвание на най-бедната страна в Европа. Но нека позная, това е демокрация или капитализъм беше думичката или пък всичко се прави за доброто на хората?
357
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Маврудиев от Българска банка за развитие не сме най-бедни.