Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат

Системата ще се прилага от 1 юли за период от 12 месеца
Обновена: 9 юни 2021 11:59 | 9 юни 2021 11:58, Елка Василева
79
Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за COVID-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код.

Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата.

Още по темата

Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрограмистСпокойно програмисте, и при операционните системи бъговете не винаги се проявяват веднага. Има време, ще се стигне и до страничните ефекти на ваксините. Нали не си мислиш, че ваксините са направени така, че да затрият ваксиниралите се веднага след като ги боцнат. Така няма смисъл, защото много бързо хората ще се усетят и ще спрат да се ваксинират. След 5-10 години като започнете да окапвате ще ви светне, какво сте си вкарали в тялото, но ще е късно...
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В България оффцете продължават да блеят в захлас няма да се ваксинирам" - Овцата си ти. Ще го разбереш до няколко години живот и здраве. Тогава боцналите се да не уревете света, че са ви излъгали да си направите харакири? Всъщност коментари като твоя все повече започват да ме убеждават, че елита има право. Явно населението наистина е много или най-малкото голяма част от него просто не могат да разсъждават логично, заради което може би наистина няма място за тях в бъдещето. Времето ще покаже...
29
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България оффцете продължават да блеят в захлас няма да се ваксинирам, няма да се ваксинирам и сертификати няма да има, а само място на Орландовци.
28
6
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
33..за сертификати незнам, но некролози ще има.Ако оФФцете продължават само да преживят в захлас...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към 6.06.202113,867 DEAD and 1,354,336 Injuries in European Database of Adverse Drug Reactions for COVID-19 ShotsНали разбирате, че такива бананови територийки под колониялно управление-като нашата, НЕ дават точни данни след ваксата и горните цифри са непълни.
26
2
 
18
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ако има някой желаещ от коментиращите, предлагам да си основем НПО, което ще превърнем в медицинска огранизация. Ще го кръстим "последователите на Менгеле" и ще набираме членове за инжектиране с антифриз. Има милиони наивници на тази планета, само трябва да им кажем, че ще придобият супер сили и дори ще си плащат.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - По правилата на спора за който в предния си коментар, трябва да ми дадеш състава на това което УЖ си си инжектирал. Ако не знаеш състава, аз ще основа секта в която членовете се инжектират с кучешки *** и очаквам ти да си от първите които ще инжектирам с изпрaжнeниятa на кучетата ми.
24
3
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Програмист - Няма нужда да споря за вече доказани неща. Лепене на магнити, лъжици, телефони, пищящи EMF Readers, металотърцачи. Сериозно ли искаш да споря за Моргелионни фибри, Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPION), Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Hydrogel, Магнитни протеини, Графен, тежки метали, модефициран кавказки ген, неандерталско ДНК и още 100 гадости в спринцовките? Ако ти си се инжектирал, аз ще се самоубия ритуално. Ти си обикновен ***.
23
10
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 24 : Като не можеш да обориш някой с аргументи и веднага му лепваш етикета "Платен драскач". И после кой е бездарника? Има още мноооого да учиш за искуството на спора. Естествено едва ли ти е по силите на пилешкото мозъче, но все пак опитай. Не, не съм платен драскач, напълно безплатно си ви дразня, и това, което най-много ви дразни е че казвам истината, нали?
22
12
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
до 20, 23 : Щом така смятате си е ваш проблем. Решенията си взимам сам, и никой не ми диктува какво да правя. Не дължа нищо на никого, работата сам си избирам, дори не съм обвързан с конкретна държава, и мога да работя отвсякъде. Ако това наричате робска зависимост значи сте слепи. Всъщност знам че сте такива. И каквото и да мислите и кажете - просто ще си го преместя от единия крачол в другия, и ще си правя каквото си искам, както обикновено. Аз съм СВОБОДЕН човек. А вие робувате.
21
3
 
21
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
500 милиона европейци сме бе 1/100 да се исипе в Брюксел и с тия педо сатанистки бюрократи е свършено!
20
5
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Какъв програмист е този бездарник, не му се връзвайте. Поредния платен драскач.
19
9
 
13
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Искаш да кажеш, че отдавна си в стадото и чакаш своя час на заколение ами честито.Овцете са със предимство лъвовете се борят докрай.
18
4
 
14
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 2 години
Робски зависимият от мнението на политици продажни медици и фармацефти нарича независимите от тях - ''робски зависими''! Вие наистина имате нужда от редовно психиатримчно лечение!
17
5
 
14
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца." Някой, който да вярва на това?
16
21
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 16 : отдавна се ваксинирах и с двете дози и нямаше странични ефекти. Аз пък ти пожелавам да си живееш дълго в робската зависимост която сам си си изградил. От затвора който сам си си направил няма измъкване.
15
23
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 12 : От твоите така наречени "хипотетични рискове" измря маса народ. Ако смяташ за свое право да ходиш където си искаш и да разнасяш зарази - сгрешил си. Твоите права свършват точно там, където започва интереса на обществото. А колкото до робството - да, роби сте. На банките, работодателите си, на предрасъдъците си и на увреденото си генетично наследено малко мозъче. И така ще си бъдете ЦЯЛ ЖИВОТ, така че свиквай.
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен до Програми преди 2 години
В такъв случай искренно желая на теб и на твоите роднини страничните ефекти и последствията от отровата наречена ваксина да ги усетиш в най скоро време.
13
3
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Не, все пак ни казаха 2 седмици за Заглаждане на Кривата, а още я Заглаждаме, 2 години по-късно!
12
3
 
22
 
! Отговори
Брюксел преди 2 години
само се Водят към Фалит, щото забравят, че те за па ра зи тите живеещи от нашите пари - като фалираме ние, рано или късно и те щи фалират! продължавайте с безумните си мерки и успех!!