Оказва ли се натиск върху България за членството на РСМ в ЕС?

Най-големият идва от страна, която иска да запише успех в мандата си, смята Йотова
2 окт 2021 08:32, Петя Славова
84

Продължава ли да е същата позиция на България относно членството на РСМ в ЕС и оказва ли се натиск върху страната ни за даване на "зелена светлина", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-големият натиск идва от страна на ЕК, която все пак в своя мандат трябва да запише някакъв успех, независимо по каква тема", заяви тя за "Брюксел 1".

"Какво означава разширяване на ЕС? В момента много от държавите в Европа са изправени пред избори. Минаха изборите в Германия, предстоят избори във Франция. А темата Западни Балкани стана удобна тема за вътрешно политически борби, предизборни кампании и т.н. Но не е решен основният и важен въпрос: Какво иска ЕС по темата разширяване. Действително ли сме искрени, когато казваме, че политическият ЕС, защото ние вече сме едно политическо семейство след 1993 г., дали действително ние си го представяме като редовни държави членки, или тези преговори също ще бъдат в един период от време напред, без да се стига до конкретния резултат", пита вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова, българската позиция за част от тях е много удобна. На Съветите, в ЕП, те казват: "България е пречката", обаче са някак си много доволни, че я има тази пречка.

Вицепрезидентът заяви, че има сигнали за хора, които са подложени на натиск в РСМ.

"Имаме сигнали, че се изтриват българските надписи от стенописите в църквите. Под формата на реставрация се заличават старите надписи и се пишат нови. Не е въпросът за натиск при едно преброяване. Говорим за една мащабна кампания", категорична е Илияна Йотова.

Тя уточни, че тези сигнали трябва да бъдат потвърдени.

 "Те са сигнали до нас като български институции, но те трябва да бъдат потвърдени и трябва да видим за какво става дума. Аз ви гарантирам, че ако това е истина, реакцията на България ще бъде много остра. И какъвто и да било натиск от европейски институции няма да има никакъв ефект върху нас", изрази категоричната си позиция Илияна Йотова.

Цялото интервю с вицепрезидента Илияна Йотова гледайте в предаването "Брюксел1" на 2 октомври от 17:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая чума баща и го заклаха във влака защото дължеше пари и беше много алчен генеколог кмет на гр. Сливница ,, А той от Костинброд...................
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49Точно по времето когато Византия е била силна, границата ни е стигала до Хърватия турче, недей да си фантазираш......хахахаха :)) Обаче требва да се отбележи, че с отслабването на Източно Римската империя, отслабвахме и ние, явно сме свързани духовно с гърците......хахахахаха :)))
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левски и Ботев са били във Влашко но никой от тях не е написал в писмо че е румънец така, както Гоце е написала в София: Какво да правим като всички сме българи и от една болест страдаме.
44
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 44 - кой сме владели по точно? никой! Имали сне късмет че Византия е била слаба от чумите по това време. През по голямата част от съществуването си БГ е била колония... страшна история на владичество няма що...
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
do 45- разбира се че всички ще са притов вас колко мал0умно племе трябва да е че да си подари държавата и всички промишлени територии и земи на нагли свински мутри от трибуквени групировки със свински физиономии и да сложи една нагла мутра да ги управлява с приятелите си мутри и да му ръкопляскат по команда като замаяни.
42
6
 
5
 
! Отговори
БИВОЛИЦАТА ОТ СЕЛО преди 2 години
С ПАРТИЕН БИЛЕТ НА БКП-ДС...............
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключвам Турция, тя е азиатска държава, извинявам се турско ***......хахахахаха :))) Пак сме ви били турско ***, даже до Истанбул ни е била границата през ВСВ :)))
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Всеки е против нас, освен Румъния донякъде, всички ни мразят на Балканите :))) Освен че имаме минало с държавите от Балканите, ние сме ги владеели, това не се приема от тех :)
39
3
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
До северомакедонец 40... Той и Ботев,и Левски са били във Влашко,Раковски в Сърбия,Каравелов в Украйна,... ама никоя от тези държави не казва сега,че са техни революционери и борци за независимост и свобода.В главите на българите историята е пълна боза. От много шума не виждат дървото.Платените лъжци агитатори историци създават стройна измислица история за вътрешна консумация и псевдо гордост...,и нищо повече.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите не обясняват ясно в ЕС, че македонците са българи и албанци и са били окупирани и избивани от Турция и Сърбия. Езика е опит да се направи нов език от мешан сръбски и български като се заличи българския. Историята на всички е ясно че са окупирани от Турция и Сърбия, от територии на Албания и България.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва още поне 15 години вето за РСМ!
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то явно трябва да се окаже натиск, защото цялата антимакедонска политика на България се диктува от Москва и се подклажда от агенти на КГБ/ДС като Каракачанов, Божо вампира приживе. т. н. Вижде кои са лидерите на антимакедонизма в България и ще ви просветне - до един "бивши" доносници. А вече и на запад разбаха, че провокациите с палене на знамена и оскверняване на паметници, си ги организират и плащат същите нашенски рубладжии по заръка на руските си господари.
35
2
 
17
 
! Отговори
Алоооо преди 2 години
Йотовааа, ако действително имате сигнали за унищожаване на български надписи в македонските ни църкви, какво чакате, че не започвате разследване, и не информирате световната общественост за тая вандалщина ???! То е лесно да критикувате постоянно предишните управляващи, но дайте да видим какво вие вършите, освен само бла-бла пред журналистите !!!
34
2
 
8
 
! Отговори
До северномакедонец преди 2 години
35.. Кой кого е преселвал задължително с цел асимилация, бре хунзо талибанска сърбоманска? Защо след 1919 г. над 90% от бившите воеводи и деятели на ВМРО сами се установяват в София, а не в Пиринско? Някой насила ли ги е пратил там или просто са търсили някакво препитание? Стотиците хиляди бежанци са били настанявани в големите градове (Пловдив, Хасково), където е имало работа, или са били оземлявани в села, където е имало такава възможност.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натиск няма, само досаждане.
32
4
 
18
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
Много добър Анализ на Вицепрезидента . Няма Човек в България които да подкрепи РМС за ЕС .На Държавите от ЕС им дреме за България .Натиска които върви от САЩ е глупав на фона на Цените и Инфлацията в ЕС , предизвикани от САЩ - да си продават пустия газ и петрол на високи цени .
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешното е, че ние единствени ни е грижа за макетата, те обаче правят всичко възможно да ги намразим :)) Като искат омраза ще е получат, явно искат да ги отпишем тотално :))
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като толкова искат РСМ в ЕС да я приемат въпреки бг вето!Обаче силно се съмнявам западняците, да искат ново разширяване. Примери за това е че ЕК не искат да отдели Албания от РСМ. А, Черна гора колко време трябва да чака? Не се отварят преговорни глави, а по тези които се преговаря почти няма напредък.
29
10
 
6
 
! Отговори
Bungar преди 2 години
Всички бежанци от Егейска Македониа са се преселвали в Пиринска Македониа,а не в България.Естествено след това се разселват и пръскат из цяла България ,като се установяват новите граници след дадените репарации земи на Гърция и с цел бързо асимилиране и затриване на родова памет.Това е историческата истина.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33: Айде, айде. За Истанбулската конвенция ако не бяха коалиционните партньори на ГЕРБ - патриотите, щяха да си я ратифицират, като едно нищо. И църквата се намеси тогава и Бойко, понеже кляка като има натиск, се отказа от приемането на конвенцията. Това е истината.