Гражданите на ЕС искат създаване на европейска армия

Предлагат и по-силна обща европейска политика
97
Гражданите на ЕС искат създаване на европейска армия
Снимка: Pixabay

По-силна обща европейска политика, създаване на европейска армия и общи европейски посолства са сред идеите, които предлагат европейски граждани, които участват в последното заседание на първия Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа. Заседанието се провежда в Европейския парламент в Страсбург с участието на близо 200 граждани от 27-те държави-членки на Европейския съюз, сред които и шестима българи.
Голяма част от предложенията на гражданите са свързани с настоящата дейност на съюза, отбеляза в дискусията Федерика Могерини, бивш върховен представител за външната политика и бивш зам.-председател на Европейската комисия. Тя подкрепя идеята за създаване на Европейска дипломатическа академия, в която да се обучават бъдещите дипломати на съюза. Според Могерини предизвикателствата пред ЕС са свързани с консенсуса при взимане на общи решения, балансираната политика към Китай, както и с разширяването на съюза. В наш интерес и морален дълг е да преминем към прием на страните от Западните Балкани, подчерта тя и допълни, че младото поколение има силен интерес към присъединяването.

Повечето български участници в гражданския панел казаха за БТА, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Част от тях искат ЕС да има собствена армия. Според Нели Дончева, освен единна валута, ЕС трябва да има и собствен език, подобно на изкуствения международен език есперанто. Повечето български представители на конференцията поискаха да има и единен стандарт на живот във всички държави-членки на съюза.

"Европейският съюз, в който бих желал да живея, е съюз на равенството, съюз в който класите на Германия и България да бъдат изравнени, хората да се чувстват сигурни и да остават в родните си страни. Бих искал да видя една силна европейска армия и да се вдигне стандартът на живот, за да може България да бъде на едно достойно европейско ниво", каза за БТА Красимир Златинов - най-младият български представител на конференцията.

"Бих желала да живея в обединен Европейски съюз, с равни права за всичките му граждани, защото в момента смятам, че не всички са с един статут и стандарт на живот", каза за БТА Десислава Симеонова. "Темата за миграцията в голяма степен засяга България, заради многото обезлюдени места в страната. Много наши приятели и близки живеят в западноевропейски държави и много ми се иска във всички страни в съюза да има единен стандарт на живот, да не се усещаме като бедните хора от Източна Европа", каза още тя.

"Мечтата ми за Европа е да бъде повече съюз, а не просто обединение на 27 страни", сподели пред БТА Йос де Врийс от Нидерландия. "Трябва да си сътрудничим, да се вслушваме един в друг. Идваме от различни страни - различна история и различен старт и това е част от проблема. Трябва да гледаме на всяка страна като равнопоставена", допълни той. В дискусиите Йос, който работи в здравната система, е повдигнал въпроса за повишаване на стандартите в здравеопазването - не само за Нидерландия, Франция и Германия, а и за Полша, Унгария, Румъния и България.

Работата на Гражданският панел продължава с дискусии по групи. Идеите и предложенията ще бъдат обобщени и включени в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде представен през пролетта на 2022 г.
Вторите сесии на Гражданските съвети ще бъдат организирани онлайн през ноември, а третите - през декември и януари в различни градове от ЕС (Варшава, Дъблин, Флоренция, Маастрихт).

Всеки гражданин на ЕС може да направи препоръка, да даде идея, да изпрати коментар на многоезичната цифрова платформа https://futureu.europa.eu/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имперска армия..................Малките държави ще бъдем окупирани от имперската армия на Брюксел, където командват Франция и Германия, които се карат.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като да започнеш да строиш къща от покрива, а не от основите.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пъпеша със зелен чорап какво измуча по въпроса?
37
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Това желание за Европейска армия повдига много въпроси. Като например. Какъв ще бъде основният ЕС изтребител? Какъв ще бъде основният боен танк,бронетранспортьор БМП ? Какъв ще е основният стрелкови калибър ? Да не се окаже,че основния боен самолет на новата армия ще е например Рафал, а ние си купихме F-16 за тоя що клати гората ?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме виждали как действа такава армия. По време на събитията в Ехия и Унгария. Ако не слушаш, пращат ти Варшавският договор да те възпита.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детска градина.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм против. Искат да превърнат ЕС от съюз във федерална държава. Тогава окончателно ще изгубим независимостта си.
33
4
 
0
 
! Отговори
Kak преди 2 години
Как виждате бг чългарите по морето редом с евро класата не знам избягах от бг и неща да се връщам
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този съюз след десетилетия джендърска и феминизъм пропаганда почти не са останали истински мъже, съответно тази армия е обречена срещу сериозен противник. Нека не се лъже, ако утре Турция ни анексира, големците в НАТО няма да се застъпят за нас.
31
2
 
1
 
! Отговори
Младост 1 преди 2 години
Блок 18 вход 7 етаж 9.абе много ми е чудно на добрина сина и от къде взима пари,ново обзавеждане имат,кола кара,безработен от време на време кара някое бусче доставки храна по домовете.дс аненче ,шпионин на кремъл,работи в руското посолство,и краде никовете и почерка на дриги хора,дори го е усвоил до съвършенство и мисловният процес,едно към едно ги копира.колко ли му е надницата на тролчето комунист че,15/20.аз няма да му дам и 5 лева,защото вече се изгостира и е изгостиран.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тази армия не и трябва външен враг. Тя ще бори тероризма вътре в съюза. Внимавайте да не ви набележат за терорист.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Ще стане като в Афганистан, армията ще серазбяга и щ изостави въоръжение за трилиони на руснаците.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези страдат от тежка форма на шизофрения. Първо ни разтуриха и нарязаха армията сега искали европейска армия на фона на тази инфлация.
27
3
 
4
 
! Отговори
бххахахааа преди 2 години
Ще я води роската.
26
0
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хайде де кога ще влизаме в това Шенгенско пространство! В Чехия и Унгария като ходих беше пълно със латиноамериканци, много забавни и леки характери. Смеят се по цял ден и въобще не се вълнуват от каквото и да било. Много приятни туристи!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле армии от кончити с меки китки.
24
4
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Кой ли, ще постъпи в тая армия... И с кого ще воюва... Да ви светна ли лампичката, или сами, ще се сетите... Жокер... Защо напускаха толкова съсмет в юропата.... *** всичко е конспирация...))
23
4
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
И кои точно граждани искат създаването на европейска армия ? Поредната измишльотина ! С *** и разни мигратски издънки армия не се прави . ЕС е без бъдеще. Въпрос на време е да се разпадне.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава армия ще има едно предназначение: превъзпитаване на непокорните и нодоволни членове.
21
1
 
13
 
! Отговори
Кой бе кой? преди 2 години
Кой ще се бие с Русия, французите ли, немците ли, жабарите ли, ние ли?