Радев: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е прибързано

Много партии броят гласовете, но не броят заразените с Covid, заяви президентът
22 окт 2021 21:35, Анисия Иванова
83
Радев: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е прибързано
Снимка: Президентството

Кризата на енергийните пазари на ЕС показа, че решенията за неглижиране на ядрената енергия и въглищата са твърде прибързани. Затова се приема и настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място като базова мощност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след заседание на Европейския съвет, съобщиха от Президентството..

Това дава перспектива на България да продължи да развива ядрената си енергетика и проекти за енергия от природен газ, посочи Румен Радев. Президентът призова да се направи много ясна разлика, от една страна между базови мощности - каквито са ядрената енергия, въглища и газ, и от друга страна възобновяемите източници. По думите му Зелената сделка е необходима и трябва да се стремим към зелената енергия, но тя е 38% от енергийния микс на ЕС, 26% все още идват от ядрена енергетика, 16% - от газ, а 13% – от въглища.

Докато ние не намерим устойчиви решения на основния проблем как наистина евтината, екологично чиста енергия от ВЕИ да се съхранява, не можем да „задраскаме“ нашите базови мощности. Те дават стабилност и независимост в енергийния микс, заяви Румен Радев и посочи, че настоящата криза е върнала фокуса към темата. „Докато сме зависими от цените на газа на международния пазар, ние трябва да обърнем по-голямо внимание на тези базови мощности“, посочи държавният глава. По думите му изграждането на стратегическа автономност включва енергетиката, в това число ядрената енергия и въглищата.

Президентът посочи, че ЕС не се ангажира с конкретна финансова помощ в ситуацията с растящите цени на природния газ и електроенергията, но е дал препоръки и отговорността остава изцяло за държавите членки и техните финансови възможности. „Единственото финансово измерение като някаква мярка, и то може да бъде политически инструмент в ръцете на ЕК, е това, което предложих много ясно – да се премахне или поне да се намали цената на емисиите на парникови газове, за да може по този начин особено за държавите като България, в които въглищата имат значителен дял от микса, да има реално облекчение“, заяви Румен Радев. Прието бе предложението на България, Чехия, Полша, Унгария да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ и на пазара за системата за търговия с емисии. „Ако се установят нередности, трябва да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе през ноември. Целта е да се ограничи спекулата на борсите“, заяви Румен Радев.

По темата „Миграция“ президентът Радев отново е поставил въпроса за изготвяне на ясен оперативен план в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към външните граници на ЕС. Трябва да има поети предварително задължения от страната на ЕС и на всяка една държава по какъв начин ще се включат в такава ситуация, която включва аспекти на сигурността, като и хуманитарни и политически измерения, допълни българският президент.

В отговор на журналистически въпрос за липсата на добра ваксинационна кампания в България и Румъния, президентът посочи, че ЕС отчита средно 75 процента ваксинирани, но в Източна Европа ситуацията с разпространението на коронавируса е тревожна. „Призовавам за съзнателност, за разбиране към това, което прави правителството“, заяви президентът. Той допълни, че може и да подлежи на критика в някои аспекти начинът на въвеждане на последните мерки в България, но трябва да се направи всичко възможно, за да не се допуска още по-висок ръст на заразените.

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, ако обявят ясни позиции, но не броят хората, които се заразяват, нито с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират на ден, заяви Румен Радев. Той посочи, че по темата със зелените сертификати не вижда партиите да излизат с конструктивни и ясни позиции. „Част от тях са заети да организират протести, да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Други просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става, и не искат да вземат отношение какво да се прави в тази криза“, посочи президентът.

По въпроса за върховенството на закона, обсъден по време на заседанието, президентът заяви, че темата изисква диалог, политическа воля и правни аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
22
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
Само такива пpocтаци, като теб ще гласуват за тази мутра.
44
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И абсурда е, че заради пословичната пpocтотия на болшинството българи... този кyx въздухар вероятно ще бъде отново преизбран...
43
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не става дума за конкретна партия,а за това,че ,,експертите ,, ,които Радев избра,потопиха България в блатото. Огромен скок на цените, препълнени болници и огромен брой починали. Озлобени и обезверени хора,както по време на Жан Виденов даже нямаше. Народът няма да търпи дълго този най-слаб президент.
42
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателите му умират по 100 на ден от коронавируса, а той се шмaтка по Витоша и се прави на умен...
41
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама той има ли сертификат? Само питам!
40
5
 
18
 
! Отговори
до българин пpocт преди 2 години
Това, че има т'ъпаци, като теб, които защитават тази мутра... не означава, че всички са слепи за действията на този кayн...
39
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ще гласувате за човек,който каза преди ,че няма вирус и се събираше със симпатизанти на Шипка,също подкрепяше метежниците лятото . Като видя ,как се пълнят болници и гробища,обърна на 180 градуса политиката. Така олеква,защото брадвата му не сече на едно място. А и никой не е разделял и противопоставял така българите,като Радев.
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на този хубостник... и калинките му министри България е, като кораба Вера Су...
37
9
 
1
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Страхливецът рундьо имаше възможност да изчегърта герберастията за 6 месеца, но не е кадър и за това...))) затова идва Костя...)))
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърт за Радев и енергофашизма! Фатмашкото правителство - на гилотината!
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми писна! Една рехава редичка платени и неплатени идддиоти само чакат да се появи името на Радев, да да започнат да повръщат! Едни и същи чорапи, едни и същи скучни тъпни! СТИГА!
34
6
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Ако Плевнелиев беше Президент , щеше да договори Газ и Дърва за Ес от Украйна , нямаше да са с Борсови Цени .Аз лично играя във взаимни Финдове на БГ Банка (одобрена е от КФН и БНБ) - вчера си купих 1 кубик дърва на 100 евро , днес ги продадох на 200 евро кубика . Утре ще имам голяма печалба защото купих 2 мегавата ток и 1 тон Вода .
33
6
 
10
 
! Отговори
Позор си Радев преди 2 години
Меркел му е заповядала до края на годината да пусне Македония до преговори за еврочленство. *** е национален предател и ще изкозирува на Мути и ще се подчини.
32
5
 
16
 
! Отговори
Делфийският оракул преди 2 години
С простотията си Радев сам слезе до нивото на Плевнелиев. Сбогом, зелен чорап. Скоро ще викаш на Луна госпожо Президент.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще се реши проблема с временно намаляване цените на парниковите газове и то евентуално?Само това ли измислихте няколко държави,а БГ се присъединила?Трябват ни дългосрочни решения и някой с повече сиво да мисли по въпроса.Казал за въглищните и ядрените централи и никой не го чул.Германия се е ориентирала към водорода и си търси клиенти,но пък инвестира много в разработки.Енергийната сигурност е много важна,но 13 млрд за перки и солари за алчни мишоци е неоправдано.
30
0
 
5
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Гърция е много напред , както винаги ще стане Енергиен Център .Гърците имат Проект за 1 милиард Долара , който се изгражда в момента - изграждат високоволтов кабел през Средиземно Море което ще свърже Сахара с Европа , там има фотоволтаици с Огромна Мощност .
29
5
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тоя верно се оказа голям страхливец.... Нанай си втори мандат рундьо...)))
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕИ не са решение,перките замърсяват почвата с тежки метали,а рекултивацията продължава 10г.,но предвидено ли е или пропуснато.А нови перки безплатно,пак за същите тарикати,да не се харчат,а да трупат.Добруджа е надупчена,а почвата не се изследва.Колкото до въглищните централи,Киро и Другия им взеха мерника,до 2006г. ще ги ликвидират в полза на олигарси,а има начин въглеродния диоксид да се улавя,както и тежките метали които отделят при горене,затова трябваше да се инвестира в технологии в плана
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев предател, Оооо Тервел, оооо Крум, затова ли проляхте кръвта на вашите воини, да ни управлява някоя си урсула, Ооооо Тангра, Бог на кръвта, позволи ни да накажем неверниците
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка едно нищо!Поприказвали си и се прибрали!Решения няма,ЕС няма да подпомага страните за цените на тока и кво?Зелената сделка дрън,дрън, зеленината се стопи.Набутаха ни с газови мощности в плана,което е пак зависимост,но било "зелено",а кой ще се възползва и къде ще се инсталират ,в Мариците ,но няма да са държавни ,а в частни ръце на небезизвестния далаверажия г-н Прокопиев.Радев внимавай кого облагоделстваш,и за чия сметка!Борисов ако беше ,щеше да намери решение!