ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ

Ще има списък на енергоизточници, благоприятни за климата
23 окт 2021 08:34, Елка Василева
172
ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

Още по темата

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Европа никога не е спорила за собствеността на руската газ!" - напротив, оспорва ги, дори едно чехкинче, Маделинка Олбрижкова, което в САЩ си сменя имато на Маделин Олбрайт някога се беше изказала, че не е справедливо Русия да разполага с толкова много ресурси, когато западът се задъхва. И сега оспорва, но проблемът и на Европа и на САЩ са анимационните филми на Путин. Иначе ще тръгнат както 1941г. да си прибират ресурстите от Русия.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във високите планини и по брега на морето където са и сега перките
87
0
 
20
 
! Отговори
Пазара си е пазар преди 2 години
В. Момента САЩ изнасят всичкия си газ в Азия тъй като там се работи яко и цената му е над 2000 долара и кво вините Русия а?Ако не ви дава газ сте мортус препаратус и то къде евтин от САЩ.Ами платете си 2500 долара и САЩ ще ви докара сахаахаах
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като залесяваш горите къде ще разполагаш вятърните мелнцици и соларните панели? Горите трябва да се изсекат и да се инсталират перки и соларни панели.
85
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да питам защо с парите от въглеродните емисии толкова години не се залесяват гори който естествено се хранят с вълероден двуокис и произвеждат кислород къде отиват тия милярдни квоти в кои чекмеджета а??????
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа добива 54 милиарда кубика газ, и тези добиви намаляват - и във Великобритания, в Норвегия, в Холандия. А само Газпром произвежа над 500 милиарда кубика газ, и добивите растат, и ще продължават да растат защото запасите на Газпром са над 35 трилиона куб/м газ. Практически запасите на Русия от газ и нефт носят неограничен планетарен характер.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щом не може - купувайте газ от Катар или от САЩ или от Азербайджан или от Египет, или от Таджикистан. Това е положението. Русия може да продава в Азия.
82
0
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Президента Първанов имаше една Мечта - Големия Шлем и Македония .След него избрахме Плевнелиев и Борисов - Мечтата си остана Мечта .Плевнелиев и Борисов станаха Милиардери собственици на ВЕИ и Клъстери за Автомобилни Волани .
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и по-скоро ще свършат запасите на нефт, но не и в Русия.
80
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа никога не е спорила за собствеността на руската газ! тя си остава руска и я продават руснаците, имат си ресурс и това е добре за всички. Проблемът с 'тръбата' е, че не може да искаш твоя тръба да минава през 10 други държави, без да плащаш такси. Трябва да ползваш техни тръби. Не говорим за монопол в производството на газ, а за монопол в доставката на газ! Което е неприложимо и неправилно.
79
1
 
10
 
! Отговори
Гъзипром преди 2 години
Кеф, нефт, газ ...как се гьрчи шефката на ЕС.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и преди 70 години казваха, че нефта ще свърши след 50 години. Грейте те на соларни панели и вятърни мелници и плащайте въглеродни квоти.
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нефтът ще свърши изцяло след по-малко то 150 години. просто няма какво да се направи, не може природен продукт, който се е натрупвал за 10 милиона години, да бъде източен за 300 и да чакаш планетата да го възстанови толкова бързо. идеята е да се намери някакъв баланс, защото не може да стоиш на студено, да не готвиш, да не пътуваш, да не ползваш електричество, но и същевременно да унищожиш въздуха за дишане.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Европа, зелена сделка са общите въглеродни политики до 2050г., които уж трябва да направят Европа въглеродно неутрална. но както се вижда, няма да се получи
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази бабишкера е много неподготвена и неподходяща за шеф на ес.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'зелената сделка' не е приумица или изобретение на европейския съюз, a на ООН. 191 от общо 196 държави в света го подписаха и ратифицираха, 5 се бавят - ирак, йемен, еритрея и още 1-2 подобни, които просто са във война и нямат правителство. и с, и без ЕС, всяка държава трябва да ограничава твърдите горива и да инвестира в пречиствателни системи и по-щадяща енергия. прочетете и се поинтересувайте. и да няма европейски съюз, сащ или русия, пак ще се върви към това.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е, настоящият ЕП да бъде разкаран. Абсолютни некадърници, които вкараха ЕУ в криза, заради "зелени" (ама не Еко, за едни хартийки) интереси. Разсипаха каквото можаха, за по-малко от един мандат. Крайно време е хората да осъзнаят, че всичо "Еко" което им пробутват, зелени сделки и т.н е само за източване / наливане на пари, и грам не им пука за нищо друго.
72
6
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ми не може една кло ака да е ядрена сила.
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че прецакахте АЕЦ Белене и Южен поток за да ни давате акъл сега!
70
10
 
4
 
! Отговори
Фатмакос е Бандитос преди 2 години
След като седя половин час мирно с глава между жартиерите на Урсула фон дер Лай....Радев успешно бе прекръстен на Румен фон дер Грюне Чорапен.