Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук

Жителите на Гелзенкирхен са недоволни, че улиците им са мръсни
Обновена: 11 ное 2021 16:50 | 11 ное 2021 16:30, Нели Христова
196
Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици жители на германския град Гелзенкирхен се обръщат към местното издание от медийната група ВАЦ. Те се оплакват от българите и румънците, които живеят на тяхната улица - "Бисмаркщрасе". Една от тях, жена на име Кирстен Енгман, споделя следното: "Вашите публикации за нетърпимата обстановка, която създават преселниците, идващи по всяка вероятност от Румъния и България, ме окуражиха да ви разкажа в каква атмосфера сме принудени да живеем ние на "Бисмаркщрасе"."

Заради този и много други подобни сигнали от ВАЦ решават да потърсят мнението на представители на двете мигрантски общности в Гелзенкирхен. Репортер на изданието се среща с една групичка от около двайсетина българи пред българския магазин на "Бисмаркщрасе", популярно място сред общността в Гелзенкирхен. Пред магазина имало разхвърляни на тротоара празни пластмасови чашки за кафе и купища обелки от семки. Боклук, който остава винаги, след като мъже прекарват часове наред в приказки на улицата, четем в публикацията.

"Ако чистеха редовно, нямаше да е мръсно"

"Обвинението, че замърсяваме улицата е само израз на техния истински проблем с нас", казва 37-годишен мъж с татуиран автомат на шията си. По думите му, истинският проблем в случая е расизмът. "Германия е расистка страна, а повечето германци не искат чужденци. Затова хвърлят цялата вина върху нас. Това винаги е било така", уверява българинът, а други седем мъже, наобиколили го, поклащат глави в знак на съгласие.

След това думата взима друг мъж, който сочи чашката за кафе в ръката си, а след това и намиращото се на два метра кошче за боклук. "Ако общината се беше погрижила да изхвърля всеки ден боклука, нямаше да се налага да оставяме отпадъците до кошчето", казва той. На въпроса защо тогава не изхвърля чашката си в друго кошче, което не е препълнено, мъжът отговаря с обидно изражение, пишат от ВАЦ. Трети мъж добавя убедено, че в кварталите, където живеят само германци, от общината поддържа чисти улиците и редовно изхвърлят боклука. След което обяснява: "Вършим работа, която никой друг не иска, и получаваме пари, за които германецът няма да си помръдне пръста. А за благодарност ни хулят. Не си дават сметка, че ние сме тези, които внасят мъничко живот на "Бисмаркщрасе". Че кой друг, ако не ние, би харчил парите си тук", пита риторично българинът.

Улицата е на всички

Постепенно към разговора се присъединяват и останалите мъже, според които обвиненията към чужденците, например за шума, който вдигат, са измислено оправдание за това да ги изгонят. "Да, събираме се тук, за да си говорим. Че къде другаде да идем? Ако им е шумно, да си затварят прозорците. Улицата е на всички. Ако вършим нещо нередно, полицията веднага ще ни арестува, можете да бъдете сигурен в това", уверява разпалено друг мъж със същата татуировка върху шията си.

Тези хора се смятат за "модерни роби", отбелязва по-нататък изданието като се позовава и на други българи и румънци, които работят на надница ден за ден. "Всички знаят, че това е така, но тъй като засегнатите сме ние, а не те, никой не предприема нищо", казват потърпевшите. И въпреки това тук те се чувстват по-добре, отколкото в родината им. А виновни обикновено са "другите", става ясно от разговорите. "Не искат да сме тук, но имаме това право като граждани на ЕС", подчертават те.

Накрая един от мъжете хвърля празната си чашка от кафе до препълненото кошче за боклук. "Ако днес го бяха изпразнили, чашката ми сега щеше да е вътре в кошчето. Толкова е просто."

Броят на българите и румънците в Германия продължава да расте

Не много по-различна е картината в други германски градове с големи чужди общности. Неотдавна градските власти в Дортмунд публикуваха доклад за имиграцията от Югоизточна Европа. В него се казва, че броят на преселниците от България и Румъния продължава да нараства, макар и с по-бавни темпове. Затова пък тези хора остават в Германия вече по-дълго време, пише вестник "Рур Нахрихтен". Междувременно всеки шейсети жител на Дортмунд е българин или румънец. В групата на българските преселници най-много са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде са интегрирани само в Германистан не срам за Гюнтер и Грета.
62
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дойчовци да не се правятна умни, а да направят показно как се интегрират тези индивиди.
61
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка друга държава бих отишъл но в Германия не. Това нее онази Германия от 80-те и 90-те години. Бил съм през тези години в Германия и тогава наистина Германия беше истинска. В момента германия е едно бунище препълнено с отпадъка на света. Тези от статитя са роми от столипиново и шикер маала. Автомат на врата татуирали да плашат гаргите. Кой нормален човек ще си татуира автомат на врата освен отпадъка. Баба шмъркел ги закопа надолу с главите Немците.
60
5
 
35
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Нарочно либерастките медии наричат цганите българи и румъници. И естествено грантаджиите първи да препечата лъжите. То се иска акъл повече от второ отделение да знаеш разликата..
59
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги германци, наричате най-добрият германец раждал се някога "нацист", "фашист", "антисемит" и прочие и се чудите защо вече германци не останаха. Ако продадеш нацията и идеалите си и си поканиш всякакви *** в държавата си, от това става катастрофа, а не рай. Вече е късно да се върнете назад. Дано другите бели хора си направят извода и не повтарят вашите грешки.
58
13
 
24
 
! Отговори
българина преди 2 години
30мин каране по всеки бг път или улица е достатъчно да се види че българите сме сметищари!!!! обичаме мизерията и мръсотията
57
23
 
10
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Цяла Западна Европа е пропищяла от вас. Не искахте ли да правите референдум за излизане от ЕС? Айде, давайте... :)
56
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора са там за да останат(имат право) и облагородят Германия и разнообразят генофондът им.
55
2
 
26
 
! Отговори
мак преди 2 години
Въпросните може и да са от махалите, а може и не, няма значение. И тука не се пази чисто много-много, а най-лесно е да обвиниш препълнените кошчета. Но ми се ще да прочета нещичко за съжителство на немските чистофайници с гостите на меркел. Онези пазят ли чисто, тихи ли са? Как е с престъпността? А безопасността за местните?
54
23
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Добре че са цивилизованите германци, да ни посритат малко, да се оправиме, щото пpocтия raньовец ако не го сриташ никога няма да се опави!
53
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се радвам, че тези,, българи"нямат намерение да се връщат, даже прийждали още.Браво! Да ни покажат швабите, как се интегрират,, българи".Преди години постоянно ни критикуваха, че не ги интегрираме. Ето им възможност да ни покажат как да ги интегрираме.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 и 41 Разменям крачолите зер им мине.
51
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете ЦИГAHИ бе, либерасти такива. Какви българи, какви 5 лв.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ такива "нашенци" минават нелегално границата с Мексико и щом стъпят в САЩ обясняват как не са българи, че българите са расисти и ги бият и прочие. И моментално се аплайват за EBT чекове...
49
0
 
27
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Вокално-инструментална група "Мънго джери".
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали са интервюирали и нашия съфорумец Германеца?
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гиди расисти такива иначе много акъл дават, когато друг трябва да се оправя с тях.
46
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди доста години, през 90-те на миналият век, се сприятелих с един германец. Когато разбра че съм българин каза: Доста си бял за българин, мислех че са по-тъмни!?!?!?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези на думи са много толерантни, но, когато им дойде до главите друга песен запяват типично за западните лицемери.
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на соца ако кажехте на някой да ходи в чужбина да слугува на чужденците щяха да ви се изсмеят. Хората си мислеха, че там ги чакат с отворени обятия, а лошите комунисти са затворили границата и не ги пускат да се развиват на запад. Е, сега се развиват на запад - чистачи, миячи, слуги.